Kada počnete da pravite formule, imajte na umu sledeće najbolje prakse. Takođe je dobro biti svesni uobičajenih grešaka koje možete napraviti prilikom kreiranja formula.

Najbolje prakse za kreiranje formula

Sledeća tabela rezimira najbolje prakse za unos formula.

Pratite ovu najbolju praksu

Na sledeće načine:

Lako menjanje tipa reference        

Napomena: Ovo se ne odnosi na Excel za veb.

Da biste se prebacili između relativnih, apsolutnih i mešanih referenci:.

  1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu.

  2. U polje za formulu Slika dugmeta izaberite referencu koju želite da promenite.

  3. Pritiskajte taster F4 za prebacivanje između tipova referenci.

Brzo kopiranje formula   

Da biste istu formulu brzo uneli u opseg ćelija, izaberite opseg koji želite da izračunate, otkucajte formulu, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Enter. Na primer, ako otkucate =SUM(A1:B1) u opsegu C1:C5, a zatim pritisnete kombinaciju tastera Ctrl+Enter, Excel unosi formulu u svaku ćeliju opsega, koristeći A1 kao relativnu referencu.

Korišćenje automatskog dovršavajnja formula    

Koristite automatsko dovršvanje formula da biste olakšali kreiranje i uređivanje formula i smanjili greške u kucanju i sintaksi. Kada otkucate = (znak jednakosti) i početna slova (početna slova deluju kao okidač prikaza),Excel prikazuje dinamičnu listu važećih funkcija i imena ispod ćelije. Kada umetnete funkciju ili ime u formulu pomoću okidača umetanja (pritiskanjem tastera TAB ili dvostrukim klikom na stavku na listi), Excel prikazuje sve odgovarajuće argumente. Kad popunite formulu, kucanje zakupca može da deluje i kao okidač prikaza – Excel mogu prikazati dodatne argumente. Možete da umetnete dodatne funkcije ili imena u formulu i, dok kucate njihova početna slova, Excel će ponovo prikazati dinamičke liste sa koje možete da odaberete.

Korišćenje ekranske napome funkcije   

Ako niste upoznati sa argumentima funkcije, možete da koristite ekranska naznaka funkcije koja se pojavljuje kada otkucate ime funkcije i otvorenu zagradu. Kliknite na ime funkcije da biste prikazali temu pomoći za funkciju ili na ime argumenta da biste izabrali odgovarajući argument u formuli.

Otkrivanje grešaka u formulama

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×