Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Vaša biografija je poput naslovne strane knjige o vama – što je brz način da potencijalni poslodavci saznaju da li vam to odgovara i – što je najvažnije – da li žele da saznaju više o vama. Što više interesovanja generišete, veća je verovatnoća da ćete dati intervju, što je sledeći korak u vašem putovanju ka sletanju na posao. Ali kako da napišete biografiju kada ste tek završili školu i vaše profesionalno iskustvo može biti ograničeno? Pročitajte naše najpopularne savete za biografiju za nedavne ocene na fakultetu.

Korišćenje profesionalne adrese e-pošte

Iako je vaša univerzitetska adresa e-pošte odlična za kontakt u vezi sa školom, podesite profesionalnu e-adresu da biste ostavili prvi utisak koji pokazuje da mislite na posao. Ako još nemate e-poruku koja funkcioniše, možete se prijaviti za besplatnu e-poruku na Outlook.com.

Nabrajanje staža i redovnih poslova

Pokažite svoje iskustvo tako što ćete istaći pripravnika i druga radna mjesta. Dodajte znakove za nabrajanje da biste istaći vaša najuzbudljivija dostignuća. Ne zaboravite da vaša biografija priča priču i obavezno napravite željenu prateću priču. Čak i ako se vaša radna istorija ne podudara sa ono što želite da uradite u budućnosti, koristite ta iskustva da biste prikazali periodične veštine koje ćete koristiti na poslu iz snova. Na primer, želite li da odete u prodaju? Odlično! Prikažite kako ste povećali prodaju i prihod u položaju u prodavnici. Zainteresovani ste za grafički dizajn? Ne zaboravite da napomenete da ste dizajnirali letke i promotivne materijale tokom letnjeg staža. ​

Nabrajanje dostignuća, ekstrakularnih uspeha i mogućnosti za rukovodstvo

Bez obzira na stil upravljanja budućim poslodavcima, kompanije vole da znaju da možete da radite autonomno. Razmislite o okviru vremena kada ste iskočili da biste vodili grupu ili inicijativu i istakli one u biografiji. Takođe, koristite dodatne aktivnosti da biste istakli stvari do kojih vam je stalo. A ako ste primili nagrade i priznanja, pokažite im!

Korišćenje aktivnih glagola i brojeva

Kada opisujete aktivnosti i dostignuća, koristite jake glagole da biste prikazali radnje koje ste preduzeli. Zatim dodajte brojeve da biste prikazali kako ste doprineli donjoj liniji preduzeća.

Dodavanje GPA-e kada ima smisla

Na vrhu svog razreda? Obavestite potencijalne poslodavce deljenjem GPA. Dobra smernica je da vredi razmotriti sve što je veće od 3,0, a preko 3,5 je sjajno na listi.

Držite se rada na univerzitetu

Možda ste završili srednju školu, ali trebalo bi da naveli samo univerzitetski obrazovanje u biografiji, kao što su nastavni rad na fakultetu ili posle diplomiranja. Ako još niste diplomirali, možete da dodate fakultet, glavni i očekivani datum diplomiranja.

Dodavanje veze ka lokaciji LinkedIn

Regruteri i menadžeri zapošljavanja često traže LinkedIn da bi potražili kandidate za otvorena radna zadatka, pa dok pravite biografiju, obavezno ažurirajte LinkedIn profil da biste povećali verovatnoću da će vas pronaći. Zatim u biografiju dodajte vezu ka lokaciji LinkedIn kako bi poslodavci mogli da pronađu najnovije informacije o vama. Na lokaciji LinkedIn vaše kolege takođe mogu da vam prihate određene veštine. Ako postoji nešto u šta ste odlični, zamolite nekoga sa kojim ste radili da vam pruži podršku kako bi vam pomogao da podižete svoje talente.

Predlošci biografije da biste počeli

Spremni ste da radite na biografiji? Pregledajte kolekciju Biografija i propratnih pisama korporacije Microsoft da biste pronašli predložak biografije koji vam više ne dopada.  Korišćenje predloška može da vam pomogne da oblikujete biografiju da biste se istakli od gomile. 

Želite još saveta za pronalaženje savršenog posla za vas? Pogledajte članak "Ostvari svoj posao iz snova".

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×