Smanjivanje veličine poštanskog sandučeta i Outlook datoteka sa podacima (.pst i .ost)

Što više e-poruka šaljete i primate, to vaše Outlook poštansko sanduče može da raste. Otvaranje i pretragu velikih poštannih sandučića može potrajati duže, a mnogi dobavljači usluga e-pošte, uključujući Microsoft 365, ograničavaju maksimalnu veličinu poštanskog sandučeta. Ako primite poruku da je poštansko sanduče preko ograničenje veličine, brisanje poruka i fascikli može pomoći, ali ako uskladištite informacije u Outlook datoteci sa podacima (.pst) ili Vanmrežnoj Outlook datoteci sa podacima (.ost), ta datoteka sa podacima se možda neće automatski smanjiti.

Na primer: Ako koristite POP nalog, sve informacije o nalogu e-pošte, uključujući fascikle, e-poruke,kontakte, kalendar i informacije o zadacima, skladište se u Outlook datoteci sa podacima (.pst). Ako koristite Microsoft 365, Exchange, IMAP ili Outlook.com nalog, kopija poštanskog sandučeta se skladišti u Vanmrežnoj Outlook datoteci sa podacima (.ost).

Da biste smanjili veličinu Outlook datoteke sa podacima (.pst) ili Vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost), možete ručno da sažmete datoteku sa podacima. Izaberite svoju verziju programa Outlook ispod da biste videli uputstva o tome kako da smanjite veličinu .pst ili .ost datoteke. 

Postoji nekoliko načina da smanjite veličinu poštanskog sandučeta. 

Alatku "Čišćenje poštanskog sandučeta" možete da koristite da biste prikazali veličinu poštanskog sandučeta i pojedinačnih fascikli. Ova alatka može da vam pomogne i da potražite starije ili veoma velike poruke koje ćete možda želeti da izbrišete ili premestite u Outlook datoteku sa podacima (.pst).

Često je uzrok velikog poštanskog sandučeta velika fascikla "Izbrisane stavke". Alatka obezbeđuje dugme za prikaz veličine fascikle "Izbrisane stavke" i pražnjenje fascikle "Izbrisane stavke".

Outlook povremeno skladišti neusaglašene stavke u fascikli pod izom "Neusaglašenosti". Do neusaglašenosti doći kada kopija stavke uskladištene na serveru e-pošte nije sinhronizovana sa kopijima stavke uskladištenim na lokalnom računaru. Alatka "Čišćenje poštanskog sandučeta" može da vam izbriše ove neusaglašenosti.

Pokretanje alatke "Čišćenje poštanskog sandučeta"

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Alatke > čišćenje poštanskog sandučeta.

 3. Izaberite stavke Prikaži veličinu poštanskog sandučeta , Pronađi stavke starije od ,Pronađi stavke veće od , Prikaži veličinu izbrisanih stavki, Isprazni fasciklu "Izbrisane stavke", "Veličina neusaglašenosti prikaza" ili "Prazne neusaglašenosti" da biste izvršili željeni zadatak.

Korišćenje čišćenja razgovora za uklanjanje suvišnih poruka

U dugastoj nit e-pošte često postoji brojne poruke koje sadrže sve iste informacije kao i prethodne poruke. Čišćenje razgovora može da ukloni te suvišne poruke automatski. Više informacija potražite u temi Korišćenje čišćenja razgovora za brisanje suvišnih poruka.

Traženje velikih poruka

Iz Outlook polja za pretragu možete da tražite sve poruke veće od određene veličine. Kliknite u polje za pretragu i otkucajte: messagesize:>5 mb. Tako ćete pronaći sve poruke veće od 5 MB. Možete da izbrišete neke ili sve ove poruke ili da ih premestite u drugu Outlook datoteku sa podacima (.pst). Više informacija o premeštanju stavki potražite u temi Premeštanje ili kopiranje poruke iz fascikle u fasciklu.

Ako izbrišete stavke iz Outlook datoteke sa podacima (.pst) ili Vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost), Outlook automatski sažmete datoteku u pozadini tokom vremena neisporučivanje, kada ne koristite računar, ali Outlook je i dalje pokrenut.

Napomi:Outlook sačiava datoteku samo ako u datoteci postoji više od   20% "razmaka" (neiskorišćeni razmak).

Takođe možete da koristite sledeće korake da biste ručno pokrenuli proces sažetog procesa, što može da proteže nekoliko minuta dok se ne završi.

 1. Izbrišite sve stavke koje ne želite da zadržite i ispraznite fasciklu "Izbrisane stavke".

 2. Izaberite stavke > Postavke naloga > Postavke naloga. 

 3. Na kartici Datoteke sa podacima izaberite datoteku sa podacima koju želite da sažmite, a zatim izaberite stavku Postavke.

  Na primer: Ako koristite Exchange ili Outlook.com nalog e-pošte, morate dodatno da izaberete karticu Više opcija > postavke Outlook datoteke sa podacima.

 4. U dijalogu Outlook datoteka sa podacima izaberite stavku Sažimi sada, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Ne morate da izađete iz programa Outlook pošto sažete Outlook datoteku sa podacima.

Alatka "Čišćenje poštanskog sandučeta" koristi se za prikaz veličine poštanskog sandučeta i pojedinačnih fascikli. Starije stavke možete da arhivišete i u arhivu Outlook datoteka sa podacima (.pst ispraznite fasciklu "Izbrisane stavke".

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Alatke > čišćenje poštanskog sandučeta.

 3. Izaberite stavke Prikaži veličinu poštanskog sandučeta , Pronađi stavke starije od ,Pronađi stavke veće od , Prikaži veličinu izbrisanih stavki, Isprazni fasciklu "Izbrisane stavke", "Veličina neusaglašenosti prikaza" ili "Prazne neusaglašenosti" da biste izvršili željeni zadatak.

Ako izbrišete stavke iz Outlook datoteke sa podacima (.pst), datoteka se automatski sažme u pozadini kada ne koristite računar i Outlook je pokrenut. Možete i ručno da pokrenete sažetu komandu odmah. Možda će potrajati nekoliko minuta dok se Outlook datoteka sa podacima (.pst) ne sažme.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Postavke naloga, a zatim kliknite na dugme Postavke naloga.

 3. Na kartici Datoteke sa podacima izaberite datoteku sa podacima koju želite da sažmite, a zatim izaberite stavku Postavke.

 4. Izaberite stavku Sažimanje sada.

Napomena: Ne morate da izađete iz programa Outlook pošto sažmite Outlook datoteku sa podacima (.pst).

Možete da koristite alatku "Čišćenje poštanskog sandučeta" koja vam omogućava da prikažete veličinu poštanskog sandučeta i pojedinačnih fascikli. Starije stavke možete da arhivišete i u arhivsku datoteku ličnih fascikli (.pst) i ispraznite fasciklu "Izbrisane stavke".

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Čišćenje poštanskog sandučeta.

 2. Izaberite stavke Prikaži veličinu poštanskog sandučeta , Pronađi stavke starije od ,Pronađi stavke veće od , Prikaži veličinu izbrisanih stavki, Isprazni fasciklu "Izbrisane stavke", "Veličina neusaglašenosti prikaza" ili "Prazne neusaglašenosti" da biste izvršili željeni zadatak.

Vrh stranice

Ako izbrišete stavke iz datoteke ličnih fascikli (.pst), datoteka se automatski sažme u pozadini kada ne koristite računar i Outlook je pokrenut. Ako želite da odmah smanjite veličinu datoteke, možete na silu da naslonite na sažetije dokumente. Procedura za sačinjavanje datoteke sa podacima može potrajati nekoliko minuta.

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Upravljanje datotekama sa podacima.

 2. Izaberite datoteku sa podacima koju želite da sažete, a zatim izaberite stavku Postavke.

 3. Izaberite stavku Sažimanje sada.

Napomena: Ne morate da izađete iz programa Outlook pošto sažmite .pst datoteku.

Vrh stranice

Smanjivanje veličine datoteke datoteke vanmrežne fascikle (.ost) može da poboljša performanse ako ste izbrisali veliku količinu stavki. Ova procedura ne briše stavke koje su sačuvane na serveru.

 1. Izbrišite stavke koje ne želite da zadržite, a zatim ispraznite fasciklu "Izbrisane stavke".

 2. U meniju Alatke izaberite stavku Postavke naloga.

 3. Na listi izaberite stavku Microsoft Exchange Server, a zatim kliknite na dugme Promeni.

 4. Izaberite stavku Još postavki.

 5. Izaberite karticu Više opcija, a zatim izaberite stavku Vanmrežne postavke datoteke fascikle.

 6. Izaberite stavku Sažimanje sada.

Napomena: Ne morate da izađete iz programa Outlook kada sažete .ost datoteku.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×