Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Koristite opciju Označi kao konačno da biste Word, Excel ili PowerPoint datoteku napravili samo za čitanje. Kada označite datoteku kao konačnu, kucanje, komande za uređivanje, oznake za proveru su onemogućene ili isključene, a datoteka postaje samo za čitanje i svojstvo statusa dokumenta se postavlja na „Konačno“.

Napomene: 

 • Komanda Označi kao dovršeno nije bezbednosna funkcija. Svako ko dobije elektronsku kopiju datoteke koja je označena kao konačna može da uređuje tu datoteku ukoliko iz nje ukloni status „Označi kao konačno“.

 • Ako želite da šifrujete prezentaciju lozinkom ili da ograničite ko može da je uređuje, pogledajte tj. Dodavanje ili uklanjanje zaštite iz dokumenta, radne sveske ili prezentacije.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Označavanje datoteke kao konačne

Kada kliknete na dugme Označi kao konačno da biste označili datoteku kao konačnu, poruka vam saopžava da je datoteka označena kao konačna da bi se odužilo uređivanje.

 1. U Word, PowerPoint ili Excel datoteci izaberite stavke Datoteka >Informacije > Zaštiti (dokument, prezentaciju ili radnu svesku) > Označi kao konačno. Sledeći snimak ekrana prikazuje opciju „Označi kao konačno“ u programu Excel 2016.

Office 2016 Excel „Označi kao konačno“

Napomena: U sistemima Office 2010 i Office 2013, opcija Označi kao konačno nalazi se u okviru Dozvole. Sledeći snimak ekrana prikazuje opciju „Označi kao konačno“ u programu Excel 2013.

Kliknite na dugme „Označi kao konačno“ u okviru „Zaštita radne sveske“
 1. Kliknite na dugme Microsoft kancelarija " Slika dugmeta „Office“stavku Priprema ,a zatim izaberite stavku Označi kao konačno.

 2. Dvaput kliknite na dugme U redu.

  Napomene: 

  • Da biste utvrdili da li je prezentacija označena kao konačna, pogledajte ikonu Označi kao konačno na statusnoj traci u donjem levom delu prozora programa PowerPoint, kao što je prikazano na sledećoj ikoni:

  • Ikona Označeno kao konačno na traci stanja za dokumente koji su označeni kao konačni

Omogućavanje uređivanja datoteke koja je označena kao konačna

Komanda Označi kao konačno izabrana je u datotekama koje su označene kao konačne. Ako želite da omogućite uređivanje datoteke koja je označena kao konačna, možete da pratite gorenavedenu proceduru da biste ponovo kliknuli na komandu Označi kao konačno.

Napomena: Takođe možete videti da li je datoteka označena kao konačna ako potražite ikonu „Označi kao dovršeno“ na statusnoj traci.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×