Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije SUBTOTAL u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje međuvrednost u listi ili bazi podataka. Listu sa međuvrednostima je obično lakše kreirati pomoću komande Međuvrednost koja se nalazi na kartici Podaci, u grupi Ivica u Excel aplikaciji za računare. Nakon što se kreira lista sa međuvrednostima, možete da je izmenite tako što ćete urediti funkciju SUBTOTAL.

Sintaksa

SUBTOTAL(br_funkcije,ref1,[ref2],...])

Sintaksa funkcije SUBTOTAL ima sledeće argumente:

  • Br_funkcije     Obavezno. Broj 1-11 ili 101-111 koji navodi funkciju koja će se koristi za međuvrednost. 1-11 uključuju ručno skrivene redove, a 101-111 ih isključuju; filtrirane ćelije se uvek isključuju.


Function_num(uključuje skrivene redove)


Function_num(zanemaruje skrivene redove)

Funkcija

1

101

AVERAGE

2

102

COUNT

3

103

COUNTA

4

104

MAX

5

105

MIN

6

106

PRODUCT

7

107

STDEV

8

108

STDEVP

9

109

SUM

10

110

VAR

11

111

VARP

  • Ref1     Obavezno. Prvi imenovani opseg referenci za koje želite međuvrednost.

  • Ref2,...     Opcionalno. Imenovani opsezi ili reference 2 do 254 čiju međuvrednost želite da izračunate.

Napomene

  • Ako postoje druge međuvrednosti u okviru ref1, ref2,... (ili ugnežđene međuvrednosti), ove ugnežđene međuvrednosti se zanemaruju da bi se izbeglo dvostruko prebrojavanje.

  • Kada su konstante koje predstavljaju vrednost argumenta br_funkcije od 1 do 11, funkcija SUBTOTAL će uključiti vrednosti redova skrivenih pomoću komande Sakrij redove, koja se nalazi u podmeniju Sakrij i otkrij, do kojeg možete doći ako u Excel aplikaciji za računare, na kartici Početak, u grupi Ćelije, kliknete na dugme Oblikovanje. Koristite ove konstante kada želite da dobijete međuvrednosti skrivenih i otkrivenih brojeva na listi. Kada su konstante koje predstavljaju vrednost argumenta br_funkcije između 101 i 111, funkcija SUBTOTAL zanemaruje vrednosti redova skrivenih pomoću komande Sakrij redove. Koristite ove konstante kada želite da dobijete samo međuvrednost otkrivenih brojeva u listi.

  • Funkcija SUBTOTAL zanemaruje redove koji nisu uključeni u rezultat filtera, bez obzira na vrednost argumenta br_funkcije.

  • Funkcija SUBTOTAL je namenjena za kolone podataka ili vertikalne opsege. Nije namenjena za redove podataka, odnosno horizontalne opsege. Na primer, u međuvrednosti horizontalnog opsega sa vrednošću argumenta br_funkcije postavljenom na vrednost 101 ili veću (neka je to SUBTOTAL(109,B2:G2)), skrivanje kolone ne utiče na međuvrednost. Međutim, skrivanje reda u međuvrednosti vertikalnog opsega utiče na međuvrednost.

  • Ako je bilo koja od referenci 3-D reference, funkcija SUBTOTAL daje #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

120

10

150

23

Formula

Opis

Rezultat

=SUBTOTAL(9;A2:A5)

Zbir međuvrednosti ćelija A2:A5, koristeći 9 kao prvi argument.

303

=SUBTOTAL(1;A2:A5)

Prosek međuvrednosti ćelija A2:A5, koristeći 1 kao prvi argument.

75,75

Napomene

Funkcija SUBTOTAL uvek zahteva numerički argument (1 kroz 11, 101 kroz 111) kao njen prvi argument. Ovaj numerički argument se primenjuje na međuvrednost od vrednosti (opsezi ćelija, imenovani opsezi) koje su navedene kao argumenti koji slede.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×