Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Ako imate radni list sa podacima u kolonama koje treba da rotirate da biste ga prerasporedili u redove, koristite funkciju Transponuj . Pomoću toga možete brzo da prebacite podatke iz kolona u redove ili obrnuto.

Na primer, ako podaci izgledaju ovako, sa regionima prodaje u naslovima kolona i Kvartalima sa leve strane:

Podaci po regionima prikazani u kolonama

Funkcija Transponuj prerasporedi tabelu tako da se "Kvartali" prikazuju u naslovima kolona, a regioni prodaje mogu da se vide sa leve strane, na sledeći način:

Podaci po regionima prikazani u redovima

Napomena: Ako su podaci u Excel tabeli, funkcija Transponuj nije dostupna. U tom slučaju možete prvo da konvertujete tabelu u opseg ili možete da upotrebite funkciju TRANSPOSE da biste rotirali redove i kolone.

Evo kako to da uradite:

 1. Izaberite opseg podataka koje želite da prerasporedite, uključujući oznake redova ili kolona, i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C.

  Napomena: Uverite se da kopirate podatke da biste to uradili jer korišćenje komande Iseci ili kombinacije tastera Ctrl+X neće funkcionisati.

 2. Odaberite novu lokaciju na radnom listu na koju želite da nalepite transponovanu tabelu kako biste se uverili da ima dovoljno prostora za lepljenje podataka. Nova tabela koju nalepite u potpunosti će zameniti sve podatke /oblikovanje koje se već tamo nalazi.

  Kliknite desnim tasterom miša preko gornje leve ćelije u kojoj želite da nalepite transponovanu tabelu, a zatim odaberite stavku Transponuj Slika dugmeta „Transponuj“.

  Meni „Opcije lepljenja“

 3. Nakon uspešnog rotacije podataka, možete da izbrišete originalnu tabelu i podaci u novoj tabeli ostaju netaknuti.

Saveti za transponovanje podataka

 • Ako podaci uključuju formule, Excel ih automatski ažurira tako da se poklapaju sa novim položajem. Uverite se da te formule koriste apsolutne reference – ako ne koriste, možete da se prebacujete između relativnih, apsolutnih i mešanih referenci pre nego što rotirate podatke.

 • Ako želite često da rotirate podatke da biste ih prikazali iz različitih uglova, razmislite o kreiranju izvedene tabele tako da možete brzo da izvežete podatke prevlačenjem polja iz oblasti Redovi u oblast Kolone (ili obrnuto) na listi polja izvedene tabele.

Podatke možete da nalepite kao transponovane podatke unutar radne sveske. Transponovanje preorijentiše sadržaj kopiranih ćelija prilikom lepljenja. Podaci u redovima se lepe u kolone i obrnuto.

Primer funkcije "Transponuj lepljenje"

Evo kako možete da transponujte sadržaj ćelije:

 1. Kopiranje opsega ćelija.

 2. Izaberite prazne ćelije u koje želite da nalepite transpoovane podatke.

 3. Na kartici Početak izaberite ikonu "Nalepi ", a zatim izaberite stavku "Nalepi transponuj".

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da potražite pomoć u Zajednicama.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×