Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Ako radni list sa kolonama podataka treba da rotirate da biste ga prerasporedili u redove, koristite funkciju Transponuj. Uz to, možete brzo prebaciti podatke iz kolona u redove ili obrnuto.

Na primer, ako podaci izgledaju ovako, sa tabelama "Regioni prodaje" u naslovima kolona i "Kvartali" sa leve strane:

Podaci po regionima prikazani u kolonama

Funkcija "Transponuj" će prerasporediti tabelu kao što je prikazana u naslovima kolona, a regioni prodaje mogu da se vide sa leve strane, kao na ovaj:

Podaci po regionima prikazani u redovima

Napomena: Ako su podaci u Excel tabeli, funkcija Transponuj neće biti dostupna. U tom slučaju možete prvo da konvertujete tabelu u opseg ili možete da upotrebite funkciju TRANSPOSE da biste rotirali redove i kolone.

Evo kako to da uradite:

 1. Izaberite opseg podataka koje želite da prerasporedite, uključujući oznake redova ili kolona, i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C.

  Napomena: Uverite se da ste kopirali podatke da biste to uradio, pošto korišćenje komande Iseci ili kombinacije tastera Ctrl+X neće raditi.

 2. Odaberite novu lokaciju u radnom listu gde želite da nalepite prenetu tabelu, obezbeđivajući da ima mnogo mesta za lepiranje podataka. Nova tabela koju nalepite u potpunosti će zameniti sve podatke/oblikovanje koje je već tamo.

  Kliknite desnim tasterom miša iznad gornje leve ćelije gde želite da nalepite transponovanu tabelu, a zatim odaberite stavku Transponuj Slika dugmeta „Transponuj“.

  Meni „Opcije lepljenja“

 3. Nakon uspešnog rotacije podataka, možete da izbrišete originalnu tabelu, a podaci u novoj tabeli ostaju netaknuti.

Saveti za transponovanje podataka

 • Ako podaci uključuju formule, Excel ih automatski ažurira tako da se poklapaju sa novim položajem. Uverite se da te formule koriste apsolutne reference – ako ne koriste, možete da se prebacujete između relativnih, apsolutnih i mešanih referenci pre nego što rotirate podatke.

 • Ako želite često da rotirate podatke da biste ih pregledali iz različitih uglova, razmislite o kreiranju izvedene tabele kako biste mogli brzo da izvedene podatke prevlačenjem polja iz oblasti Redovi u oblast Kolone (iliobrnuto) u listi polja izvedene tabele.

Podatke možete da nalepite kao transponovani podatke u radnoj svesci. Transponuje preoštenje sadržaja kopiranih ćelija prilikom lepljanja. Podaci u redovima se lepe u kolone i obrnuto.

Primer "Transponuj lepi"

Evo kako možete da transponujete sadržaj ćelija:

 1. Kopiranje opsega ćelija.

 2. Izaberite prazne ćelije u koje želite da nalepite transponovane podatke.

 3. Na kartici Početak kliknite na ikonu Nalepi, a zatim izaberite stavku Nalepi transponuj.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u Excel Tech zajednici ili da dobijete podršku u Answers zajednici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×