You have multiple accounts
Choose the account you want to sign in with.

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kreiranje i distribuiranje sopstvene prilagođene ActiveX kontrole možete uštedeti vreme i trud za drugi dizajneri predloška obrasca, pored obezbedi funkcionalnost koja nije dostupna u programu Microsoft Office InfoPath. Možete da učinite dostupnim u režim dizajna Microsoft ActiveX kontrole a zatim koristite te kontrole na predlošcima obrasca koje kreirate.

U ovom članku

Kada se koriste ActiveX kontrole

ActiveX kontrole obično koristite kada želite da uključite element korisničkog interfejsa u predlošku obrasca koja nije dostupna u programu InfoPath, kao što je kontrola klizača koja dolazi uz Microsoft Windows.

Vaše organizacije možete da kreirate sopstvene prilagođene ActiveX kontrole za određeno poslovno korišćenje. Na primer, bolnica može da razvije ActiveX kontrolu koja dozvoljava da medicinske slike budu prikazani na obrascu. Ili predstavnici prodaje morati da pratite broj prodatih stavki u datom mesecu. Ažuriranje okvira za tekst tako što ćete otkucati može biti naporan i mogu dovesti do grešaka, s obzirom da predstavnici prodaje moraju da biste uvećali tako što ćete nešto više puta iznad. Prilagođena ActiveX kontrola koja koja se sama povećava uz pomoć klika mišem smanjuje vreme koje je potrošenih praćenje ove informacije i može pomoći da smanjite broj grešaka.

Vrh stranice

Iskustvo korisnika

Korisnik će videti na obrascu zavisi od tipa ActiveX kontrole koje koristite u predlošku obrasca.

Kada objavite predložak obrasca koji sadrži ActiveX kontrolu, ta kontrola mora da bude instalirana i registrovana na računare korisnika u redosledu za korisnike da biste otvorili obrasce koji su zasnovani na predlošku obrasca. Neke ActiveX kontrole, poput onih koji su uključeni u Microsoft Windows, možda već instaliran i registrovana na računarima korisnika. Ostale ActiveX kontrole, kao što su prilagođene kontrole koje razvijete, možda bude instalirana i registrovana. U ovom slučaju, mora da preduzme mere da biste instalirali i registrovali kontrole za svoje korisnike.

Ako planirate da instalirate predložak obrasca pomoću prilagođenog instalacionog programa, možete da instalirate i registrujete prilagođenu ActiveX kontrolu u isto vreme. Alternativno, možete da navedete postojeću datoteku pakovanja (.cab) čarobnjaka za dodavanje prilagođene kontrole koja se koristi za instaliranje kontrole na računare korisnika.

Kada koristite čarobnjak za dodavanje prilagođenih kontrola za ActiveX kontrolu učinite dostupnim korisnicima, morate navesti ako želite da pakujete postojeću .cab datoteku zajedno sa vašeg predloška obrasca. Ova .cab datoteka omogućava da kontrola bude instalirana i registrovana na računarima korisnika. Ako odaberete da uključite .cab datoteku sa predloškom obrasca, a korisnici već nemate instaliranu ActiveX kontrolu, InfoPath će vas upitati da instalirate kontrolu kada otvore obrazac zasnovan na predlošku obrasca po prvi put.

InfoPath automatski instalira i registruje kontrolu za korisnike ako su oba sledeća uslova:

 • .Cab datoteke je potpisan digitalni certifikat koji kreira digitalni potpis na datoteci.

 • Digitalni potpis je iz projektanta obrasca ili drugog pouzdanog izdavača. Ako datoteka .cab potpisana, ali izdavač još uvek nije pouzdan na računaru korisnika, InfoPath prikazuje upozorenje o bezbednosti i zahteva da korisnik Omogući pouzdanost za izdavača.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u programu InfoPath, možete odabrati da dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, ActiveX kontrole nisu dostupne u oknu zadatka kontrole , zato što ih nije moguće prikazati u Veb pregledaču.

Pored toga, ActiveX kontrole su nedostupne u komponentama predložaka.

Vrh stranice

Umetanje ActiveX kontrole u predlošku obrasca

ActiveX kontrole mogli da dodate u predložak obrasca, morate postane dostupan u oknu zadatka kontrole . InfoPath uključuje dodavanje prilagođenih kontrola čarobnjak za koji vas vodi kroz proces izbora ActiveX kontrole, uključujući instaliranje datoteke .cab sa predloškom obrasca, ako je potrebno i određivanje opcije za povezivanje i druga svojstva za na ActiveX kontrola.

Dodavanje ActiveX kontrole u oknu zadatka kontrole

Ako razvijete sopstvene ActiveX kontrole za korišćenje u programu InfoPath, morate da identifikujete tu kontrolu kao bezbedne za pokretanje i bezbedne za izvršavanje skripti pre nego što možete da dovršite sledeću proceduru.

 1. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 2. Na dnu okna zadatka kontrole , kliknite na dugme Dodaj ili ukloni prilagođene kontrole.

 3. U dijalogu Dodavanje ili uklanjanje prilagođenih kontrola kliknite na dugme Dodaj.

 4. Na prvoj stranici čarobnjaka za dodavanje prilagođene kontrole, kliknite na dugme ActiveX kontrolu, a zatim kliknite na dugme dalje.

 5. Na sledećoj stranici čarobnjaka, kliknite na kontrolu koju želite sa liste Izaberite kontrolu , a zatim kliknite na dugme dalje.

  Napomena:  Izaberite kontrolu lista prikazuje ActiveX kontrola koje su trenutno registrovane na računaru, uključujući ActiveX kontrola koje su uključene u Microsoft Windows. Ako ste kreirali sopstvenu prilagođenu ActiveX kontrolu, morate da je registracija u cilju da se pojavi na listi Izaberite kontrolu . Ako ActiveX kontrole kompatibilne sa programom InfoPath ili se smatraju nebezbednim, nećete moći da ih dodate u programu InfoPath.

 6. Na sledećoj stranici čarobnjaka, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste uključili instalaciju datoteke .cab sa predloškom obrasca, izaberite stavku Uključi .cab datoteku, navedite datoteku koju želite da koristite i zatim kliknite na dugme dalje.

  • Da biste instalirali ActiveX kontrolu pomoću prilagođenog instalacionog programa ili ako je ActiveX kontrola već instaliran na računarima korisnika, kliknite na dugme ne uključuj .cab datoteku, a zatim kliknite na dugme dalje.

 7. Na listi svojstvo za povezivanje , uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste povezali svojstvo ActiveX kontrole polja u izvoru podataka, kliknite na stavku.

   Napomena: Ako ActiveX kontrola uključuje svojstvo sa vrednošću , InfoPath ga automatski bira, ali možete da odaberete da ga promenite.

  • Da biste ostavili nepovezane ActiveX kontrolu, kliknite na dugme (povežete).

 8. Kliknite na dugme Dalje.

 9. U zavisnosti od tipa ActiveX kontrola koje ste odabrali da dodate, omogućite ili onemogućite svojstvo lista može da se pojavi. Ako je ovo slučaj, izaberite stavku Svojstva, a zatim kliknite na dugme dalje.

  Napomena: Ako kontrola uključuje na svojstvo omogućeno , InfoPath ga automatski bira, ali možete da odaberete da ga promenite.

 10. Ako ste naveli svojstvo za povezivanje u koraku 7, navedite željene opcije za povezivanje.

  Kako?

  Na listi tip polja ili grupe , uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste povezali ActiveX kontrolu sa poljem sa jednostavnim tipom podataka, kliknite na polje (element ili atribut). Ovaj tip povezivanja koriste jednostavne ActiveX kontrole, kao što je kontrola klizača koja je uključena u Microsoft Windows. Ako izaberete ovu opciju, morate da navedete podrazumevani tip podataka za ActiveX kontrolu, kao i sve dodatne tipove podataka koje mogu biti povezane ActiveX kontrolu.

  • Da biste povezali ActiveX kontrolu sa poljem sa prilagođenim tipom podataka, kliknite na polje (element sa prilagođenim tipom podataka). Ovaj tip povezivanja koriste ActiveX kontrole koje imaju funkciju uređivača za određeni tip sadržaja, kao što je uređivač jednačina koji uređuje MathML. Ako izaberete ovu opciju, takođe morate navesti prostor za ime za XML koji će se uređuju.

  • Da biste povezali ActiveX kontrolu polja ili grupe, bez obzira na tip podataka, kliknite na polje ili grupa (bilo koji tip podataka). Ovaj tip povezivanja koristi ActiveX kontrole koje analiziraju informacije koje su unete na drugom mestu u isti obrazac, kao što je grafikon ili grafikon, ili tako što ćete ActiveX kontrola koje direktno XML podatke.

 11. Kliknite na dugme Završi.

 12. Pregledajte poruke o potvrdi, a zatim kliknite na dugme Zatvori da biste zatvorili čarobnjak.

 13. U dijalogu Dodavanje ili uklanjanje prilagođenih kontrola kliknite na dugme u redu.

Nakon što se ActiveX kontrola pojavi u oknu zadatka kontrole , možete da ga umetnete u predložak obrasca.

Umetanje ActiveX kontrole u predlošku novog, praznog obrasca

Kada umetnete Microsoft ActiveX kontrole u predložak obrasca, InfoPath umeće prilagođenu kontrolu koja je povezana sa poljem ili grupe u izvoru podataka, u zavisnosti od opcija koje ste naveli u čarobnjaku za dodavanje prilagođene kontrole.

Napomena: Ako drugi dizajneri predloška obrasca u vašoj organizaciji treba da koriste istu ActiveX kontrolu na svojim predlošcima obrazaca i ako ta kontrola nije već instaliran na računaru, možete da kreirate prilagođeni instalacioni program, kao što je Microsoft Windows Installer paketa (. msi) datoteke. Ovaj prilagođeni instalacioni program možete brzo da instalirate i registruje ActiveX kontrolu za dizajnere predloška obrasca.

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U okviru Umetanje kontrola, kliknite na ime ActiveX kontrolu koju želite da umetnete.

  Napomena o bezbednosti: Budite oprezni kada dodajete ActiveX kontrole u predložak obrasca. ActiveX kontrole mogu biti dizajnirane tako da njihova upotreba predstavlja bezbednosni rizik. Preporučujemo da koristite samo kontrole iz pouzdanog izvora.

 4. Svojstvo stranica koje su specifične za ActiveX kontrolu pojaviće se pored standardnih InfoPath stranica svojstava za ActiveX kontrole. Da biste videli ove stranice svojstava, kliknite dvaput na ActiveX kontrole u predlošku obrasca.

Umetanje ActiveX kontrole u predložak obrasca koji je zasnovan na postojećem izvoru podataka

Ako zasnujete dizajn predloška obrasca na postojeću datoteku Extensible Markup Language (XML), baze podataka ili Veb usluga, InfoPath podrazumeva polja i grupe u oknu zadatka Izvor podataka iz tog postojećeg izvora podataka. U ovom scenariju, možete da umetnete ActiveX kontrole tako što ćete prevući polja iz okna zadataka " Izvor podataka " u predložak obrasca ili umetanjem ActiveX kontrolu iz okna zadatka kontrole , kao što je opisano u sledeću proceduru:

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U okviru Umetanje kontrola, kliknite na ime ActiveX kontrolu koju želite da umetnete.

 4. U dijalogu Povezivanje kontrola izaberite polje u kojem želite da uskladištite podatke kontrole i zatim kliknite na dugme u redu.

Vrh stranice

Saveti za bezbednost

Kada dizajnirate obrasce koji uključuju ActiveX kontrole, treba da čuvam sledeće probleme bezbednosti na umu:

 • ActiveX kontrole koje se koriste u programu InfoPath imaju ograničenja koja su strožija od onih za ActiveX kontrole korišćene u programu Windows Internet Explorer. Na primer, InfoPath zahteva da ActiveX kontrole budu označene kao bezbedne za izvršavanje skripti i bezbedno za pokretanje. Ako razvijate prilagođena ActiveX kontrole za korišćenje u predlošcima obrazaca, morate da primenite primenite IObjectSafety interfejs tako da InfoPath prepoznaje da određenu kontrolu obeležena kao bezbedne za izvršavanje skripti i za pokretanje.

 • Budite oprezni kada dodajete ActiveX kontrole u predložak obrasca. ActiveX kontrole mogu da budu dizajnirane tako da njihova upotreba predstavlja bezbednosni rizik. Preporučujemo da koristite samo kontrole iz pouzdanog izvora.

 • ActiveX kontrole mogu da se instalira tako što ćete ili pokrene predložaka obrazaca koji imaju ograničeni nivo pouzdanosti (kao što je navedeno u dijalogu Opcije obrasca u režimu za dizajniranje).

 • Za informacije o dizajniranju sigurniji ActiveX kontrole, posetite Veb lokaciju Microsoft Developer Network (MSDN).

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×