Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Odeljak možete da koristite za organizovanje grupa povezanih kontrola na Microsoft Office InfoPath predložak obrasca.

U ovom članku

Kada se koristi odeljka

Koristite odeljak kada želite da organizujete skup Srodne kontrole u predlošku obrasca. Na primer, predlošku obrasca osiguranju, možete koristiti odeljka da biste grupisali skup okvira za tekst koji se koriste za prikupljanje informacija o kontaktu od osiguranika.

Section containing text boxes

Takođe možete da koristite uslovno oblikovanje da prikažete ili sakrijete odeljke koji su zasnovani na vrednosti koje korisnici unose na drugom mestu u obrascu. Na primer, na obrascu izveštaja o troškovima možete koristiti uslovno oblikovanje da biste prikazali odeljak odobrenje Menadžer korisnicima čiji ukupni troškovi više od 1000. Ako su troškovi manji od toga, u odeljku ostaje skriven u obrascu.

Kada umetnete odeljka u predložak obrasca, vi ćete zapravo umetnuti prazan kontejner. U odeljku biti koristan, morate umetnuti druge kontrole. Ove kontrole mogu da uključuju okvire za tekst, okvira sa listom opcija ili čak druge odeljke.

Savet: Podrazumevano ivice sekcija se ne prikazuju na obrascu. Ako želite prikaz strukture da biste se pojavljuju oko na odeljak koji je sličan onom koji je prikazan na osiguranju primer, možete da primenite ivice na odeljak u dijalogu ivice i senčenje .

Slične kontrole

InfoPath uključuje druge kontrole koje su slične odeljcima, ali imaju drugu namenu. Da biste odlučili koje kontrole su najbolje funkcioniše u predlošku obrasca, pogledajte sledeće liste:

Koji se ponavljaju    Da biste kreirali sekciju koju korisnici mogu da umetnu na obrascu više puta, koristite ponavljajuće sekcije ili neku drugu ponavljajuću kontrolu.

Opcionalni odeljak    Ako dodate odeljka za predložak obrasca, ona će se pojaviti na obrascu kada korisnik prvi put otvori. Sa druge strane, opcionalni odeljci su podrazumevano skrivene. Korisnicima možete odabrati da li želite da umetnete opcionalni odeljak u obrazac.

Izbor grupe    Da biste umetnuli sekciju koju možete zameniti drugi odeljak, koristite opciju grupe. Izbor grupa sadrži dve ili više odeljaka. Podrazumevano, jednu od ovih odeljaka se pojavljuje na obrascu. Korisnicima možete odabrati da je zamenite drugom odeljka.

Vrh stranice

Umetanje sekcije

Procedura za umetanje odeljak se neznatno razlikuju u zavisnosti od toga da li dizajnirate novi, prazan obrazac za predložak ili ga dizajnirate na baze podataka ili drugog spoljnog izvora podataka.

Sledeća ilustracija prikazuje kako izgleda sekcija u režim dizajna.

Empty section selected in design mode

Kontrole mogu da budu povezane ili nepovezane. Kad je kontrola povezana, to znači da je povezana sa poljem ili grupom u izvoru podataka tako da se podaci uneti u kontrolu čuvaju u datoteci osnovnog obrasca (.xml). Kad je kontrola nepovezana, to znači da nije povezana sa poljem ili grupom i da se podaci uneti u kontrolu ne čuvaju. Kad izaberete kontrolu ili pomerite pokazivač miša iznad nje, u njenom gornjem desnom uglu se pojavljuju tekst i ikona povezivanja. Tekst ukazuje na grupu ili polje sa kojim je kontrola povezana u izvoru podataka. Ikona ukazuje na to da li je kontrola ispravno povezana sa grupom ili poljem. Kad je povezivanje ispravno, pojavljuje se zelena ikona. Ako nešto nije u redu sa povezivanjem, videćete plavu ili crvenu ikonu.

Izvor podataka za predložak obrasca sastoji se od polja i grupe koje se pojavljuju u hijerarhijski pregled u oknu zadataka " Izvor podataka ". Sekcije su uvek povezane sa grupama u izvoru podataka predloška obrasca. Svaka kontrola u odeljku je povezana sa polje koja je deo grupe sekcije.

U sledećem primeru, informacije o sekcije u predlošku obrasca je povezana sa grupom addressPolicyholder u oknu zadataka " Izvor podataka ".

relationship between section on form template and corresponding group in data source

Umetanje sekcije u predlošku novog, praznog obrasca

Kad dizajnirate nov, prazan predložak obrasca, automatski je potvrđen izbor u polju za potvrdu Automatski kreiraj izvor podataka u oknu zadatka Kontrole. To programu InfoPath omogućava da automatski kreira polja i grupe u izvoru podataka kako budete dodavali kontrole u predložak obrasca. Ta polja i grupe su predstavljeni ikonama fascikli i datoteka u oknu zadatka Izvor podataka.

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U okviru Umetanje kontrola, izaberite odeljak.

 4. Da biste dodali kontrole u odeljak, prevucite željene kontrole iz okna zadataka " kontrole " u odeljku u predlošku obrasca.

  Napomena: Ne treba da premestim kontrolu koja se već nalazi u predlošku obrasca u odeljku, osim ako na kontrolu polje već deo u odeljku grupe u izvoru podataka. U suprotnom, povezivanje kontrole mogu raskinuti.

 5. Da biste dodali oznaku na kontrolu, otkucajte tekst iznad nje.

Umetanje sekcije u predlošku obrasca koji je zasnovan na postojećem izvoru podataka

Ako zasnujete dizajn predloška obrasca na postojeću datoteku Extensible Markup Language (XML), baze podataka ili Veb usluga, InfoPath podrazumeva polja i grupe u oknu zadatka Izvor podataka iz tog postojećeg izvora podataka. U ovom scenariju, možete dodati odeljka tako što ćete prevući ponavljajuće grupe iz okna zadataka " Izvor podataka " u predložak obrasca ili tako što ćete umetnuti u odeljku pomoću okna zadatka kontrole , kao što je opisano u sledeću proceduru:

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U okviru Umetanje kontrola, izaberite odeljak.

 4. U dijalogu Povezivanje sekcija izaberite grupu u kojoj želite da uskladištite podatke sekcije, a zatim kliknite na dugme u redu.

 5. Dodavanje kontrola u odeljak, a zatim ih povezati sa odgovarajućim poljima u izvoru podataka.

Vrh stranice

Skrivanje sekcije zasnovane na vrednostima u obrascu

Uslovno oblikovanje nije samo za menjanje oblikovanja na kontrole. Je najbolji način za korišćenje uslovnog oblikovanja da biste prikazali ili sakrili kontrole koja je zasnovana na vrednost koja je uneta u drugu kontrolu. Tipična način da to uradite je da dizajnirate obrazac pomoću polja za potvrdu iznad sekcije, tako da izbor u polju za potvrdu prikazuje ili sakriva odeljak. Ovu tehniku olakšava prikazivati prave informacije u pravo vreme.

Ova procedura pretpostavlja da ste već dodali odeljka za predložak obrasca.

 1. U predlošku obrasca kliknite na sekciju koju želite da sakrijete.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Uslovno oblikovanje.

 3. U dijalogu Uslovno oblikovanje kliknite na dugme Dodaj.

 4. U okviru Ako je ovaj uslov ispunjen, podesite uslov koji želite. Na primer, da biste sakrili odeljak koji ste izabrali u koraku 1 kada je izabran u određenom polju za potvrdu, izaberite polje sa kojim je povezana u polju za potvrdu u prvo polje, a zatim navedite vrednost koja će odrediti da li želite da sakrijete u odeljku.

  Savet: Za polja za potvrdu, podrazumevano TRUE označava „izabrana” ili „izabrana” dok FALSE znači istu stvar kao „odobreno” ili „opozvan”.

 5. U okviru Primeni ovo oblikovanje, kliknite na dugme Sakrij ovu kontrolu.

 6. Da biste sačuvali uslov i vratili se u predložak obrasca, dvaput kliknite na dugme u redu .

 7. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Saveti vezani za raspored

Pre nego što umetnete kontrola u sekciju u predlošku obrasca, razmislite o tome kako želite da rasporediti. Možete da dodate okvira za tekst i druge kontrole prevlačenjem u odeljku. Ili, ako želite veću kontrolu nad rasporedom, možete da dodate na tabela rasporeda unutar odeljka i zatim umetnite oznake i kontrole u pojedinačne ćelije tako da su poravnate. U sledećem primeru, dizajner obrasca koristi tabelu rasporeda sa dva reda i tri kolone da biste promenili raspored kontrola unutar sekcije.

Section with layout table containing text boxes

Pored korišćenja tabela rasporeda, da uradite sledeće:

 • Da biste promenili veličinu nekoliko delova odjednom, izaberite odeljke čiju veličinu želite da promenite, pritisnite tastere ALT + ENTER, izaberite karticu Veličina i potom izvršite neophodna prilagođavanja.

 • Da biste promenili ivicu ili boju odeljka, izaberite ga u predlošku obrasca, u meniju Oblikovanje izaberite stavku ivice i senčenje, kliknite na karticu Ivica i izvršite neophodna prilagođavanja.

 • Da biste videli kako će izgledati kontrole u odeljku sa stvarnim tekstom u njima, u meniju Prikaz izaberite stavku Uzorak podataka . Ovo pomaže vam da shvatite kako će izgledati obrazac zasnovan na predlošku obrasca kada korisnik popuni.

 • Povremeno tekst unutar kontrole u odeljak i oznake levo od tih kontrola može da se pojavi da budu malo poravnate. Da biste ih brzo poravnali, dvaput kliknite na kontrolu, na kartici Veličina izaberite stavku Poravnaj i zatim kliknite na dugme Primeni. Ako se oznaka i kontrola u različitim ćelijama tabele rasporeda, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju koja sadrži oznaku, u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva tabele i zatim na kartici ćelija u okviru Vertikalno poravnavanje izaberite stavku Centar .

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×