Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije VDB u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje amortizaciju sredstava za bilo koji precizirani period, uključujući i parcijalne periode, pomoću dvostruke stope linearne amortizacije na opadajuću osnovu ili nekog drugog preciziranog metoda. VDB je skraćenica za promenljiva stopa linearne amortizacije.

Sintaksa

VDB(cena, rashod, vek, poč_period, završ_period, [faktor], [bez_komutatora])

Sintaksa funkcije VDB ima sledeće argumente:

 • Cena    Obavezno. Početna cena imovine.

 • Rashod    Obavezno. Vrednost na kraju amortizacije (ponekad se naziva amortizovana vrednost imovine). Ova vrednost može da bude 0.

 • Vek    Obavezno. Broj perioda amortizacije materijalnih sredstava (ponekad se naziva korisni vek materijalnih sredstava).

 • Poč_period    Obavezno. Početni period za koji želite da izračunate amortizaciju. Poč_period mora da bude izražen u istim jedinicama kao i korisni vek.

 • Završ_period    Obavezno. Završni period za koji želite da izračunate amortizaciju. Završ_period mora da bude izražen u istim jedinicama kao i korisni vek.

 • Faktor    Opcionalno. Stopa opadanja bilansa. Ako je argument faktor izostavljen, pretpostavlja se da je njegova vrednost 2 (dvostruka stopa linearne amortizacije na opadajuću osnovu). Ukoliko ne želite da koristite dvostruku stopu linearne amortizacije na opadajuću osnovu, promenite stopu amortizacije. Pogledajte dvostruku stopu linearne amortizacije na opadajuću osnovu (DDB) da biste videli opis ovog metoda.

 • Bez_komutatora    Opcionalno. Logička vrednost koja precizira da li treba preći na linearnu amortizaciju kada je amortizacija veća od izračunate stope amortizacije na opadajuću osnovu.

  • Ako argument bez_komutatora ima vrednost TRUE, Microsoft Excel ne prelazi na linearnu amortizaciju čak ni kada je amortizacija veća od izračunate stope amortizacije na opadajuću osnovu.

  • Ako argument bez_komutatora ima vrednost FALSE ili je izostavljen, Excel prelazi na linearnu amortizaciju kada je amortizacija veća od izračunate stope amortizacije na opadajuću osnovu.

Važno: Svi argumenti osim argumenta bez_komutatora moraju da budu pozitivni brojevi.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke.

Podaci

Opis

2400

Nabavna cena

300

Likvidaciona vrednost

10

Vek trajanja u godinama

Formula

Opis

Rezultat

=VDB(A2; A3; A4*365; 0; 1)

Amortizacija za prvi dan. Excel automatski pretpostavlja da je faktor 2.

1,32 RSD

=VDB(A2; A3; A4*12; 0; 1)

Amortizacija za prvi mesec.

40,00 RSD

=VDB(A2; A3; A4; 0; 1)

Amortizacija za prvu godinu.

480,00 RSD

=VDB(A2; A3; A4*12; 6; 18)

Amortizacija između šestog i osamnaestog meseca.

396,31 RSD

=VDB(A2; A3; A4*12; 6; 18; 1,5)

Amortizacija između šestog i osamnaestog meseca koristeći faktor 1,5 umesto metode dvostruke stope linearne amortizacije na opadajuću osnovu.

311,81 RSD

=VDB(A2; A3; A4; 0; 0,875; 1,5)

Amortizacija za prvu fiskalnu godinu posedovanja materijalnih sredstava, uz pretpostavku da je amortizacija po opadajućoj stopi zakonski ograničena na 150%. Materijalna sredstva su nabavljena sredinom prvog kvartala fiskalne godine.

315,00 din

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×