Srodne teme
×
Korišćenje relacija
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Korišćenje relacija

Pravljenje relacija jedan-prema-jedan

Pregledač ne podržava video.

Pokušajte!

Šta je to odnos jedan-prema-jedan?

Relacije jedan-prema-jedan često se koriste da ukažu na kritične relacije kako biste mogli da dobijete podatke koji su vam potrebni za poslovanje.

Relacija jedan-prema-jedan je veza između informacija u dve tabele, gde se svaki zapis u svakoj tabeli pojavljuje samo jednom. Na primer, možda postoji odnos jedan-prema-jedan između zaposlenih i automobila koje voze. Svaki zaposleni se pojavljuje samo jednom u tabeli "Zaposleni", a svaki automobil se pojavljuje samo jednom u tabeli "Automobili preduzeća".

Relacije jedan-prema-jedan možete da koristite ako imate tabelu koja sadrži listu stavki, ali određene informacije koje želite da uhvatite o njima se varira tipom. Na primer, možda imate tabelu kontakata u kojoj su neke osobe zaposleni, a druge osobe poduvoznici. Zaposlenima želite da znate broj zaposlenog, lokal i druge ključne informacije. Podizvođače želite, između ostalog, da znate ime preduzeća, broj telefona i stopu računa. U ovom slučaju treba da napravite tri zasebne tabele – "Kontakti", "Zaposleni" i "Poduvoznici" – a zatim da napravite relaciju jedan-prema-jedan između tabela "Kontakti" i "Zaposleni" i relaciju jedan-prema-jedan između tabela "Kontakti" i "Poduvoznici".

Pregled relacija jedan-prema-jedan

Relacije jedan-prema-jedan kreirate povezivanjem indeksa (obično primarnog ključa) u jednoj tabeli i indeksa u drugoj tabeli koja deli istu vrednost. Na primer:

Screen snippet showing two tables sharing an ID

Često je najbolji način da kreirate ovu relaciju jeste da sekundarna tabela potraži vrednost iz prve tabele. Na primer, napravite polje "ID automobila" u tabeli "Zaposleni" kao polje za pronalaženje koje traži vrednost u indeksu "ID automobila" iz tabele "Automobili preduzeća". Na taj način nikada slučajno ne možete da dodate ID automobila koji zapravo ne postoji.

Važno: Kada kreirate relaciju jedan-prema-jedan, pažljivo odlučite da li da na pojačate referencialniintegritet podataka za relaciju.

Referencialni integritet podataka pomaže programu Access da očisti vaše podatke brisanjem povezanih zapisa. Na primer, ako izbrišete zaposlenog iz tabele "Zaposleni", iz tabele "Pogodnosti" brišete i zapise o pogodnostima za tog zaposlenog. Ali u nekim relacijama, kao što je ovaj primer, referencialni integritet nema smisla: ako izbrišemo zaposlenog, ne želimo da se u vozilu izbriše iz tabele "Automobili preduzeća", jer automobil i dalje pripada preduzeću i biće dodeljen nekom drugom.

Pravljenje koraka relacije jedan-prema-jedan

Kreirajte relaciju jedan-prema-jedan tako što ćete dodati polje za pronalaženje u tabelu. (Da biste saznali kako, pogledajte video možete da napravite tabele i podesite tipove podataka.) Na primer, da biste naznačili koja automobil je dodeljena određenom zaposlenom, možete da dodate ID automobila u tabelu "Zaposleni". Zatim, da biste kreirali relaciju između dva polja, koristite čarobnjak za pronalaženje:

  1. Otvorite tabelu.

  2. U prikazu dizajnadodajte novo polje, izaberite vrednost Tip podataka, a zatim izaberite stavku Čarobnjak za pronalaženje.

  3. U čarobnjaku podrazumevano je podešeno da se vrednosti potraže iz druge tabele, pa izaberite stavku Dalje.

  4. Izaberite tabelu koja sadrži ključ (obično primarni ključ) koji želite da uključite u ovu tabelu, a zatim izaberite stavku Dalje. U našem primeru izaberite tabelu Automobili preduzeća.

  5. Na listi Izabrana polja dodajte polje koje sadrži ključ koji želite da koristite. Izaberite stavku Dalje.

    Screen snippet of the Lookup Wizard
  6. Podesite redosled sortiranja i, ako želite, promenite širinu polja.

  7. Na poslednjem ekranu opozovite izbor u polju za potvrdu Omogući integritet podataka, a zatim izaberite stavku Završi.

Želite još?

Prvi koraci uz relacije tabela

Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×