Upravljanje podacima pomoću upita

Pravljenje upita sa spoljnim spajanjem

Fotografija Surface Book uređaja

Pokušajte!

Ponekad u upitima želite da vidite sve zapise iz jedne tabele, zajedno sa podudarnim zapisima iz druge tabele. Da biste to uradili, kreirajte spoljne spojeve.

Unutrašnji spojevi pokazuju samo podatke kada postoji odgovarajući ID u oba povezana izvora podataka. Na primer, ako želite da prikazujete proizvode i količine prodate, kreirate unutrašnji spoj između tabela proizvodi i detalja porudžbine. Kada pokrećete upit, vraćaju se samo proizvodi koji se javljaju po porudžbinama i tako se pojavljuju u obe tabele.

Nasuprot tome, spoljni spojevi vraćaju sve podatke iz jednog izvora podataka i neke od podataka iz druge tabele ili izvora podataka.

Na primer, ako želite da vidite koje proizvode nisu prodali, kreirate upit koji prikazuje ID proizvoda iz tabele "Proizvodi" i "ID-ovi proizvoda" iz tabele "Detalji porudžbine". Proizvodi koji nemaju podudaranje zapisa u tabeli "Detalji porudžbine" vraćaju ime proizvoda bez vrednosti za polje "ID porudžbine".

Levi spoljni spojevi i desni spoljni spojevi

U spoljnom sastanku, tabela koja prikazuje sve zapise naziva se Osnovna tabela. Tabela koja prikazuje samo neke (podudaranje) zapise se zove sekundarna tabela.

Dijalog Svojstva JOIN opisuje šta vidite sa razliиitim tipovima spajanja:

Snimak ekrana tri tabele i njihova svojstva spajanja

Pretpostavimo da ste kreirali upit za prikaz proizvoda koje su vaši klijenti kupili. Izlazna polja su ime proizvoda, ID porudžbine i količina.

 1. INNER JOIN. Samo uključujete redove (zapise) u koje su ujedinjena polja iz obe tabele jednaka, na primer, samo proizvodi koji imaju porudžbine povezane sa njima.

 2. Levi spoljni spoj. U tabelu unesite sve zapise iz tabele pod imenom leva tabela i samo one zapise iz tabele pod imenom desnog tabele u kojima su povezana polja jednaka, na primer sve porudžbine, ali samo količine i ID-ovi proizvoda za te porudžbine koje imaju povezane sa proizvodima.

 3. Desni spoljni spoj. U tabeli uključujete sve zapise iz tabele ispod desnog imena tabele i samo one zapise iz tabele ispod imena leve tabele u kojima su ujedinjena polja jednaka, na primer svi proizvodi, čak i kada nema PORUDŽBINA, u poljima ID porudžbine i količina.

Kao što možete da vidite po ovim primerima, važno je da znate koji se tabelu nalazi na levoj strani i koji se nalazi sa desne strane, što se zaista može razlikovati od načina na koji su tabele raspoređene u prozoru upita. Da biste razumeli koje podatke ćete dobiti u upitu, pažljivo pročitajte tekst u dijalogu svojstva spoja.

1. Dodavanje izvora podataka

 • Izaberite Create stavku kreiraj Dizajn > upita.

Dodajte sve tabele i upite koji su vam potrebni kao izvore podataka. Ne brinite. Ako je neko zaboravio, još uvek imate mogućnost da dodate više izvora podataka kasnije.)

Ako ih detektuje ili odbija, Access može da prikaže relacije za izvore podataka.

2. Dodavanje pridruživanja

 • Ako ne vidite relaciju između izvora, dodajte spoj. Prevucite iz polja koje želite u jedan izvor podataka u odgovarajuće polje u drugom izvoru podataka. Tabela iz koje prevlačite se nalazi tabela koja se pojavljuje sa leve strane u dijalogu svojstva pridruživanja. Access podrazumevano kreira unutrašnji spoj. Ako vam je potreban spoljni spoj, promenite njegov tip.

  snimak ekrana spajanja između dve tabele

3. promena spoja

 1. Kliknite dvaput na red koji predstavlja spoj koji želite da promenite.

 2. U dijalogu Svojstva pridruživanja , izaberite drugu ili treću opciju. Zatim kliknite na dugme u redu.

  Ne zaboravite da obratite pažnju na koja tabela je osnovna tabela – ona iz koje se prikazuju svi zapisi.

  Snimak ekrana svojstva JOIN za isticanje imena levog tabele

4. dovršavanje upita

Slijedite uobičajene korake za kreiranje upita: dodajte izlazna polja, dodajte kriterijume i uradite ili sačuvajte upit. Da biste saznali kako, pogledajte članak Kreiranje osnovnih upita.

Želite još?

Pravljenje osnovnih upita

Obuka za Excel

Obuka za Outlook

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×