Srodne teme
×
Uvod u Access
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Uvod u Access

Upoznavanje sa objektima baze podataka

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Pokušajte!

Access pruža šest objekata baze podataka koji vam, kada se kombinuju, pomažu da iskoristite sve prednosti podataka. Saznajte ulogu koju svaki objekat reprodukuje.

Tabele

Access organizuje informacije u tabele: liste redova i kolona koje liče na blok računanta ili na unakrsnu tabelu. Svaka tabela skladišti informacije o određenoj temi, tako da većina baza podataka sadrži više tabela.

Isečci tabela "Proizvodi", "Klijenti" i "Porudžbine"

Svaki red u tabeli zove se zapis, a svaka kolona se zove polje. Zapis sadrži sve određene informacije za određeni entitet, kao što je klijent ili porudžbina. Polje je jedna stavka sa informacijama o tom entitetu. U tabeli „Proizvodi“, na primer, svaki red ili zapis sadržaće informacije o jednom proizvodu. Svaka kolona ili polje sadrže neki tip informacija o tom proizvodu, kao što su ime ili cena. Ako vam već nisu poznate, naučite osnove baza podataka.

Upiti

U dobro dizajniranoj bazi podataka, podaci koje želite da predstavite pomoću obrasca ili izveštaja obično su smešteni u više tabela. Upit koristite da biste te informacije izvukli iz različitih tabela i da biste ih sakupiti za prikaz u obrascu ili izveštaju.

Upit može da bude zahtev za rezultate podataka iz baze podataka ili može da se koristi za izvršavanje radnje sa podacima ili za oba. Koristite upite da biste dobili odgovore na jednostavna pitanja, izvršili izračunavanja koristeći podatke, kombinovali podatke iz različitih tabela i dodali, promenili ili izbrisali podatke iz baze podataka.

Postoji mnogo tipova upita, ali dva osnovna tipa su:

Glavni tipovi upita

Korišćenje

Izaberite stavku

Da biste preuzeli podatke iz tabele ili izvršili izračunavanje.

Radnja

Dodavanje, menjanje ili brisanje podataka. Svaki zadatak ima određeni tip radnog upita. Radni upiti nisu dostupni u Access veb aplikacijama.

Obrasci

Forms su slučajevi prikaza u prodavnici – one olakšavaju pregled ili pristup stavkama baze podataka koje želite. Slično papirnim obrascima, Access obrasci su objekti putem kojih vi ili drugi korisnici možete da dodajete, uređujete ili prikazujete podatke uskladištene u Access bazi podataka na radnoj površini. Važno je da dizajnirate obrazac imajte na umu. Na primer, ako je namenjen većem broju korisnika, dobro dizajnirani obrazac pomaže da se unos podataka učini tačnim, brzim i efikasnim.

Izveštaji

Izveštaji nude način prikaza, oblikovanja i rezimiranja informacija iz Access baze podataka. Na primer, kreirajte jednostavan izveštaj brojeva telefona za sve kontakte ili izveštaj sa rezimeom o ukupnoj prodaji u različitim regionima i vremenskim periodima.

Izveštaji su korisni kada želite da predstavite informacije iz baze podataka u:

  • Prikazivanje ili distribuiranje rezimea podataka.

  • Arhiviranje snimaka podataka.

  • Obezbeđivanje detalja o pojedinačnim zapisima.

  • Kreiranje nalepnice.

Makroi

Makro je alatka koja vam omogućava da automatizujete zadatke i dodate funkcionalnost u obrasce, izveštaje i kontrole. Na primer, ako dodate komandno dugme u obrazac i događaj OnClick dugmeta povežete sa makroom, on zatim izvršava komandu svaki put kada se klikne na dugme.

Access pruža okruženje za dizajniranje koje će vam pomoći da kreirate makroe. U suštini, koristite pojednostavljeni programski jezik da biste napravili listu radnji za izvršavanje. Neke radnje zahtevaju dodatne informacije, kao što je u kom polju će se prikazati popuna. Okruženje za dizajniranje olakšava kreiranje makroa, pri izboru sa lista radnji i popunjavanju informacija.

Makroi se koriste za automatizovanje grupe radnji, menjanje podataka u bazi podataka i još mnogo toga. Kroz prikaz dizajna makroi obezbeđuju podskup komandi koje su dostupne u programu Visual Basic for Applications (VBA). Većini ljudi je lakše da naprave makro kako bi dodali funkcionalnost obrascima, izveštajima i kontrolama nego da pišu VBA kôd, ali makroe uvek možete da konvertujete u VBA iz prikaza dizajna.

Pretpostavimo da želite da otvorite izveštaj direktno iz jednog od obrazaca za unos podataka. Dodajte dugme u obrazac, a zatim kreirajte makro koji otvara izveštaj. Makro može da bude samostalni makro (poseban objekat u bazi podataka), koji se zatim povezuje sa Na klik događajem dugmeta ili se makro može ugraditi direktno u Na klik događaj samog dugmeta. U svakom slučaju kada kliknete na dugme, makro se pokreće i otvara se izveštaj.

Moduli

Moduli su VBA kôd koji pišete da biste automatizovali zadatke u aplikaciji i izvršili više krajnje funkcije. Module pišete na VBA programnom jeziku. Modul je kolekcija deklaracija, izjava i procedura koje su uskladištene zajedno kao jedinica.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×