Srodne teme
×
Uvod u Access
Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Uvod u Access

Upoznavanje sa objektima baze podataka

Pregledač ne podržava video.

Pokušajte!

Access pruža šest objekata baze podataka koji vam, kada ih kombinujete, pomažu da iskoriste sve prednosti podataka. Saznajte ulogu koju svaki objekat reprodukuje.

Tabele

Access organizuje informacije u tabele: liste redova i kolona odgovaraju bloku računovođe ili na unakrsnu tabelu. Svaka tabela skladišti informacije o određenoj temi, tako da većina baza podataka sadrži više tabela.

Senke tabela "Proizvodi", "Klijenti" i "Porudžbine"

Svaki red u tabeli zove se zapis, a svaka kolona se naziva polje. Zapis sadrži sve određene informacije za određeni entitet, kao što je klijent ili porudžbina. Polje je jedna stavka sa informacijama o tom entitetu. U tabeli „Proizvodi“, na primer, svaki red ili zapis sadržaće informacije o jednom proizvodu. Svaka kolona ili polje sadrže neki tip informacija o tom proizvodu, kao što su ime ili cena. Ako već niste upoznati sa njima, naučite osnove baza podataka.

Upiti

U dobro dizajniranoj bazi podataka, podaci koje želite da predstavite pomoću obrasca ili izveštaja obično su smešteni u više tabela. Upit koristite da biste povlačili te informacije iz različitih tabela i da biste ih sakupili za prikazivanje u obrascu ili izveštaju.

Upit može da bude zahtev za rezultatima podataka iz baze podataka ili može da se koristi za izvršavanje radnje sa podacima ili i jedno i drugo. Koristite upite da biste dobili odgovore na jednostavna pitanja, izvršili izračunavanja pomoću podataka, kombinovali podatke iz različitih tabela i dodali, promenili ili izbrisali podatke iz baze podataka.

Postoji mnogo tipova upita, ali dva osnovna tipa su:

Glavni tipovi upita

Korišćenje

Izaberite stavku

Da biste preuzeli podatke iz tabele ili izvršili izračunavanje.

Radnja

Dodavanje, menjanje ili brisanje podataka. Svaki zadatak ima određeni tip radnog upita. Radni upiti nisu dostupni u Access veb aplikacijama.

Obrasci

Obrasci su kao vitrine u prodavnici – olakšavaju pregled i pristup stavkama baze podataka koje želite. Slično papirnim obrascima, Access obrasci su objekti pomoću kojih vi ili drugi korisnici možete da dodajete, uređujete ili prikazujete podatke uskladištene u Access bazi podataka na radnoj površini. Važno je da dizajnirate obrazac imajte u vidu. Na primer, ako je namenjen većem broju korisnika, dobro dizajnirani obrazac vam pomaže da omogućite precizn, brz i efikasan unos podataka.

Izveštaji

Izveštaji pružaju način za prikaz, oblikovanje i rezimiranje informacija iz Access baze podataka. Na primer, napravite jednostavan izveštaj brojeva telefona za sve kontakte ili izveštaj sa rezimeom o ukupnoj prodaji u različitim regionima i vremenskim periodima.

Izveštaji su pri ruci kada informacije u bazi podataka želite da predstavite na:

  • Prikazivanje ili distribuiranje rezimea podataka.

  • Arhiviranje snimaka podataka.

  • Obezbeđivanje detalja o pojedinačnim zapisima.

  • Kreiranje nalepnice.

Makroi

Makro je alatka koja vam omogućava da automatizujete zadatke i dodate funkcionalnost u obrasce, izveštaje i kontrole. Na primer, ako dodate komandno dugme u obrazac i povežete događaj OnClick dugmeta sa makroom, onda izvršava komandu svaki put kada se klikne na dugme.

Access pruža okruženje za dizajniranje kako bi vam pomogao da kreirate makroe. U suštini koristite pojednostavljeni programski jezik da biste napravili listu radnji za izvršavanje. Neke radnje zahtevaju dodatne informacije, kao što je koje polje treba prikazati popunu. Okruženje za dizajniranje olakšava kreiranje makroa, dok birate sa lista radnji i popunjavate informacije.

Makroi se koriste za automatizaciju niza radnji, menjanje podataka u bazi podataka i još mnogo toga. Putem prikaza dizajna makroi obezbeđuju podskup komandi koje su dostupne u programu Visual Basic za aplikacije (VBA). Većini ljudi je lakše da naprave makro da doda funkcionalnost u obrasce, izveštaje i kontrole nego da pišu VBA kôd, ali makroe uvek možete da konvertujete u VBA iz prikaza dizajna.

Recimo da želite da otvorite izveštaj direktno iz jednog od obrazaca za unos podataka. Dodajte dugme u obrazac, a zatim kreirajte makro koji otvara izveštaj. Makro može da bude samostalni makro (poseban objekat u bazi podataka), koji se zatim povezuje sa Na klik događajem dugmeta ili se makro može ugraditi direktno u Na klik događaj samog dugmeta. U svakom slučaju kada kliknete na dugme, makro se pokreće i otvara se izveštaj.

Moduli

Moduli su VBA kôd koji pišete da biste automatizovali zadatke u aplikaciji i izvršavali više krajnje funkcije. Module pišete na VBA programski jezik. Modul je kolekcija deklaracija, izjava i procedura koje su uskladištene zajedno kao jedinica.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×