Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada se sazna da su informacije o kreditnoj ili debitnoj kartici procurele, trenutna zabrinutost je da bi lopovi mogli da koriste vašu karticu u kupovini. U većini slučajeva ugrožena kartica će morati da se otkaže i zameni. Dobra vest je da su banke i kompanije koje imaju kreditne kartice dobro svesne ovoga i imaju jednostavne procedure za izazov sumnjivih troškova, otkazivanje ugrožene kartice i brzo dobijanje zamenske kartice.

Možda imate i kreditne i debitne kartice, a svaka ima drugačiji rizik ako ih neko ukrade. Primarna razlika između njih je ta što se transakcije kreditnom karticom naplaćuju na računu koji ćete platiti u budućnosti. Transakcije debitne kartice se prenose direktno sa vašeg računa u banci.

Zakon o fer naplati kredita (FCBA) štiti vaša prava u vezi sa zlonamernim naplatama na kreditnoj kartici, uključujući ograničavanje vaše ukupne odgovornosti na ne više od 50 USD. U praksi, većina preduzeća sa kreditnim karticama nudi ono što se zove "nulta odgovornost", što znači da ne naplaćuje čak ni 50 USD. 

Zakon o elektronskom prenosu sredstava (EFTA) vas štiti u pogledu debitne kartice, ali njegove odredbe nisu baš tako poželjne. Prema EFTA-u vaša odgovornost može biti ograničena na maksimalno 50 USD, ali samo ako prijavite da ste izgubljeni ili ukradeni u roku od 2 radna dana. Nakon toga možete biti zaduženi za do 500 USD prevarantskog naplaćujete do 500 USD.

Važno: Za kreditne i debitne kartice ako ne osporite troškove u roku od 60 dana ne postoji nikakva zakonska zaštita od odgovornosti, a na vama je da odlučite da li će vam naplatiti troškove.

Skoro uvek je bezbednije koristiti kreditnu karticu od debitne kartice.

Prvi korak – Provera da li postoje sumnjive transakcije

Želimo brzo da proverimo da li postoje sumnjive transakcije iz dva razloga:

  • Da biste videli da li je karticu već koristio neko drugi

  • Ako se koristi, da izazovemo te transakcije kako ne bismo sami plaćali.

Važno: Prema zakonu SAD-a morate prijaviti sve zlonamerne transakcije odmah da budu zaštićene od plaćanja nekih ili svih salda.

Provera naloga

  • Prijavite se na nalog pomoću zvanične aplikacije na uređaju, pomoću sačuvane omiljene lokacije u pregledaču ili putem interneta za njihov zvanični veb sajt. Nikada se ne prijavljujete putem veze u e-poruci, tekstualnoj poruci ili oglasu; to su uobičajeni trikovi koje napadači koriste da pokušaju da vam ukradu korisničko ime i lozinku.

Savet: Izveštaji o papirima mogu biti korisni, ali provera naloga na mreži će vam pokazati najnovije transakcije koje se možda neće pojaviti na izveštaju o papiru.

  • Pogledajte listu nedavnih transakcija. U idealnom trenutku bi trebalo da se vratite barem do poznatog datuma proboja. Obratite paћnja na sve koje ne prepoznajete.

  • Nemojte zanemariti veoma male transakcije. Lopovi često naplaćuju mali iznos -- kao što je 1 DIN -- kartici samo da bi testirali karticu i videli da li još uvek radi. Oni znaju da su troškovi od 1 DOLARA verovatnije da će biti neobjašnjeni nego veliki troškovi. Oni čak mogu i odmah da preuzmu tu naplatu od 1 USD, što je manje verovatno da će legitimni čuvar kartica prijaviti problem preduzeću sa kreditnim karticama.

    Međutim, kada potvrdi da kartica i dalje funkcioniše, znaju da mogu da koriste karticu za veće transakcije ili da prodaju informacije o karticama drugim kriminalcima koji hoće.

Podešavanje usluge za nadgledanje kredita

Možete da proverite da li postoje sumnjive transakcije tako što ćete podesiti funkciju nadgledanja krađe identiteta zaštitnik (koja uključuje nadgledanje kredita) da biste pogledali da li u kreditnoj datoteci postoje neočekivane kreditne aktivnosti.

Pomoću ove funkcije možete da prikažete rezultat kredita, preuzmete nove i istorijske događaje koji utiču na rezultat kredita i primate obaveštenja svaki put kada dođe do novog događaja vezanog za vaš kredit.

Svaka neočekivana ili nepoznata kreditna aktivnost je snažan pokazatelj potencijalne krađe identiteta. Ova funkcija vam omogućava da ranije primetite takve događaje i da brže preduzmete kolektivnu radnju.

Kada se otkrije sumnjiva aktivnost, možete da koristite i izgubljeni novčanik i uslugu vraćanja u prethodno vreme kako bi vam pomogli u izvršavanju radnji. Funkcija izgubljenog novčanika i vraćanja u prethodno polje dostupna je samo za pretplatnike na nadgledanje krađe identiteta.

Informacije o tome kako da podesite nadgledanje krađe identiteta potražite u članku Prvi koraci sa nadgledanjem krađe identiteta u programu Microsoft Defender.

Izazovi sve loše transakcije

Ako pronađete prevarantske transakcije, većina preduzeća sa kreditnim karticama i banke ima način da pokrenete spor direktno u izvodu naloga na mreži. Prema zakonu SAD-a ako prijavite zlonamerne transakcije u roku od 60 dana, imate malo, ako ih ima, odgovornost da platite za njih.

Osoba koja koristi laptop

Drugi korak – zahtevanje nove kartice

Čak i ako ne pronađete nikakve sumnjive transakcije, činjenica da je broj kartice tamo čini rizik od zlonamernih transakcija većih od normalnog. Preporučuje se da zatražite novu karticu od preduzeća sa kreditnim karticama kako bi mogli da otkaže staru karticu i provere da kriminalci ne mogu da iskoriste prednost. Većina preduzeća sa kreditnim karticama ne može da ograniči buduću prevaru i rado će vam izdati novu karticu ako je stara ugrožena.

Savet: Ne zaboravite da ažurirate naloge koji mogu da koriste ugroženu karticu za automatska plaćanja.

Saveti za zaštitu kartice

Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete da uradite da biste smanjili šanse da vam kartica ukrade ili koristi zlonamerno.

Korišćenje virtuelne kreditne kartice

Koristite karticu na mreži? Proverite da li vaše preduzeće sa kreditnim karticama nudi virtuelne kartice koje možete da koristite. Većina njih sada nudi ovu uslugu bez naplate.

Ovo obično funkcioniše tako što instalirate proširenje pregledača iz preduzeća sa kreditnim karticama, a kada treba da platite nešto na mreži, proširenje pregledača će kreirati prilagođeni broj kreditne kartice samo za plaćanje tog prodavca. Kartica će biti naplaćena, kao i obično, ali ne morate da otkrivate broj koji se nalazi na fizičkoj kartici.

Prednost ovoga je u tome što broj virtuelne kartice koji dobijete može da se koristi samo tom prodavcu. Čak i kada bi lopov nekako uspeo da dobije informacije, ne bi ih mogao koristiti za kupovinu robe ili usluga na drugom mestu.

Pored toga, mnoga preduzeća sa kreditnim karticama vam omogućavaju da navedete vremenski opseg ili broj transakcija nakon kojih ističe virtuelni broj. Na primer, možda ćete odlučiti da virtuelna kartica neće biti dostupna samo ove sedmice... ako neko pokuša da je koristi kod istog prodavca sledeće sedmice, transakcija će biti odbijena i vaš nalog ostaje bezbedan.

Obično možete da dobijete koliko god virtuelnih brojeva vam treba.

Plaćanje telefonom umesto fizičke kartice

Treba da platite nešto lično u prodavnici ili restoranu? Koristite aplikaciju za mobilne uređaje kao što su Google Pay ili Apple Pay. Aplikacije za plaćanje kao što su one omogućavaju vam da im dodate različite kreditne kartice. Kada dođe vreme da platite, jednostavno dodirnite telefon ili pametni uređaj za plaćanje prodavca i uređaj bezbedno prenosi informacije o plaćanju i dovršava transakciju.

Ovakve aplikacije za plaćanje za mobilne uređaje mogu da budu bezbednije od umetanja fizičke kartice, naročito ako morate da predate karticu drugoj osobi i da je ostavite izvan vida, čak i na samo nekoliko sekundi.

Upišite se za obaveštenja

Većina banaka i preduzeća sa kreditnim karticama će vam omogućiti da podesite obaveštenja koja vas obaveštavaju – obično putem e-pošte ili tekstualne poruke – ako dođe do transakcije na vašem računu. Možete da navedete minimalan iznos ako ne želite da dobijate obaveštenje svaki put kada kupujete kafu, ali želite da dobijate obaveštenje ako neko kupi TV na vašem nalogu. 

To može biti dobar sistem za rano upozorenje koji će vam pomoći da ranije uočite potencijalnu prevaru i isključite je pre nego što izazove veće probleme.

Saznajte više

Zaštita od krađe identiteta na mreži

Microsoft bezbednosna pomoć i učenje

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×