Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

TPM (modul pouzdane platforme) koristi se za poboljšanje bezbednosti računara.  Koriste je usluge kao što su BitLockeršifrovanje disk jedinice , Windows Helloi druge, za bezbedno kreiranje i skladištenje šifrovanja i potvrdu da su operativni sistem i firmver na uređaju onakvi kakve treba da budu i da nisu nemenovani.

Obično je u toku zasebni čip na roditeljski tabli, iako TPM 2.0 standard omogućava proizvođačima kao što su Intel ili AMD da naprave TPM mogućnost u svojim čipsetovima umesto da zadobiju zasebni čip.

Ilustracija računarske čipove

TPM se ne odvija više od 20 godina i deo je računarima od 2005. godine. U verziji 2016 TPM 2.0 – trenutna verzija od ovog pisanja – postaje standardna na novim računarima.

Kada šifrujete nešto da bi ga zaštitio od radoznalih očiju, softver za šifrovanje uzima deo podataka koje želite da šifrujete i kombinuje ga sa dugom nasumičnim niskom znakova da bi se formirao novi, šifrovani deo podataka. Duga, nasumična niska znakova koje koristi softver za šifrovanje je kriptografski ključ.

Napomena: Nešifreni podaci se nazivaju "čisti tekst". Šifrovana verzija podataka zove se "ciphertext".

Kada je šifrovan, samo neko sa odgovarajućim kriptografskim ključem može da ga dešifrujete i pročita originalni deo podataka.

Da li moj računar već ima TPM?

Šanse su da računar već ima TPM, a ako je starija od 5 godina, trebalo bi da imate TPM 2.0. 

Da biste saznali da li vaš Windows 10 računar već ima računar, idite na Start> Postavke> Update and Security > Windows bezbednost> Device Security. Ako ga imate, na ekranu ćete videti odeljak Bezbednosni procesor.

Veza "Detalji o procesoru bezbednosti"

Savet: Ako ne vidite odeljak Bezbednosni procesor, možda vaš uređaj ima TPM, ali je TPM isključen. Da biste saznali kako da ga uključite, pogledajte omogućavanje TPM 2.0 na računaru.

Sledeći korak je da saznate koju verziju TPM-a vaš računar ima. Izaberite stavku Detalji bezbednosnog procesora i na ekranu koji se pojavi da tražite verziju Specifikacije. Trebalo bi da piše "1.2" ili "2,0".

Važno: Windows 11 zahteva TPM verziju 2.0. Više informacija potražite u Windows 11 Sistemski zahtevi.

Želite li da saznate više o TPM-u? Pogledajte pregled tehnologije modula pouzdane platforme.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×