Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Okvir za tekst je standardna kontrola u programu Access koja se koristi za prikazivanje i uređivanje podataka u obrascima i izveštajima. Mnogo različitih tipova podataka se može prikazati u okvirima za tekst, a možete ih koristiti i da biste izvršili izračunavanja. Ovaj članak objašnjava kako da kreirate i koristite okvir za tekst, a objašnjava i neka važna svojstva okvira za tekst.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Dodavanje povezanog okvira za tekst

Povezani okvir za tekst prikazuje podatke iz polja u tabeli ili upitu. U obrascu možete da koristite okvir za tekst koji je povezan sa izvorom zapisa koji se može ažurirati da biste uneli ili uredili podatke u polju. Promene koje izvršite u okviru za tekst će se odraziti u osnovnoj tabeli.

Brz način za kreiranje povezanog okvira za tekst je tako što ćete prevući polje iz okna Lista polja u obrazac ili izveštaj. Access automatski kreira okvir za tekst za polja koja pripadaju sledećim tipovima podataka:

 • Jedan red teksta

 • Dugačak tekst

 • Broj

 • Datum/vreme

 • Valuta

 • Hiperveza

 • Izračunato

Prevlačenje polja sa drugim tipovima podataka kreira različite tipove kontrola. Na primer, ako prevučete polje „Da/ne“ iz okna Lista polja u obrazac ili izveštaj, Access će kreirati polje za potvrdu. Ako prevučete polje OLE objekta u obrazac ili izveštaj, Access će kreirati povezani okvir objekta, a ako prevučete polje priloga u obrazac ili izveštaj, Access će kreirati kontrolu priloga.

Dodavanje povezanog okvira za tekst u obrazac ili izveštaj prevlačenjem polja iz okna „Lista polja“

 1. Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu rasporeda ili prikazu dizajna tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj, a zatim izabrati željeni prikaz.

 2. Na kartici Dizajn , u grupi Alatke kliknite na dugme Dodaj postojeća polja Slika dugmeta.

 3. U oknu Lista polja, razvijte tabelu koja sadrži polje koje želite da povežete sa okvirom za tekst.

 4. Prevucite polje iz okna Lista polja u izveštaj ili obrazac.

  Više informacija o radu sa oknom Lista polja potražite u članku Dodavanje polja u obrazac ili izveštaj.

Povezani okvir za tekst možete da dodate u obrazac ili izveštaj i tako što ćete prvo dodati nepovezani okvir za tekst, a zatim postaviti svojstvo Izvor kontrole okvira za tekst na polje sa kojim želite da ga povežete.

Dodavanje nepovezanog okvira za tekst

Nepovezani okvir za tekst nije povezan sa poljem u tabeli ili upitu. Nepovezani okvir za tekst možete da koristite za prikazivanje rezultata izračunavanja ili za prihvatanje unosa koji ne želite da uskladištite direktno u tabelu. Najlakše je dodati nepovezani okvir za tekst u prikazu dizajna.

 1. Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu dizajna tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj, a zatim izabrati stavku Prikaz dizajna.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Kontrole izaberite stavku Okvir za tekst.

 3. Postavite pokazivač na mesto na kom želite da postavite okvir za tekst u obrascu ili izveštaju, a zatim kliknite da biste umetnuli okvir za tekst.

  Napomena: Access će takođe postaviti oznaku sa leve strane okvira za tekst, pa ostavite malo prostora za oznaku sa leve strane pokazivača. Kasnije možete da promenite položaj oznake i okvira za tekst. Oznaku takođe možete izbrisati tako što ćete kliknuti na nju, a zatim pritisnuti taster DELETE.

Drugi način kreiranja nepovezanog okvira za tekst je tako što ćete prvo kreirati povezani okvir za tekst prevlačenjem polja iz okna Lista polja u obrazac ili izveštaj, a zatim izbrisati vrednost u njegovom svojstvu Izvor kontrole. Ako to uradite u prikazu dizajna, okvir za tekst će prikazati tekst „Nepovezan” umesto imena polja. U prikazu rasporeda, okvir za tekst više neće prikazivati podatke – u stvari, on će biti prazan.

Dodavanje izračunatog okvira za tekst

 1. Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu dizajna tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj, a zatim izabrati stavku Prikaz dizajna.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Kontrole izaberite stavku Okvir za tekst.

 3. Postavite pokazivač na mesto na kom želite da postavite okvir za tekst u obrascu ili izveštaju, a zatim kliknite da biste umetnuli okvir za tekst.

 4. Uradite nešto od sledećeg:

  Postavite kursor u okvir za tekst, a zatim otkucajte izraz koja izračunava ukupnu vrednost.

  Izaberite okvir za tekst, pritisnite taster F4 da biste prikazali list sa svojstvima i otkucajte izraz u polju za svojstvo Izvor kontrole. Da biste koristili Izrada izraza kreirali izraz, kliknite Dugme „Graditelj“pored polja za svojstvo Izvor kontrole.

 5. Sačuvajte obrazac ili izveštaj, a zatim se prebacite na prikaz obrasca ili prikaz izveštaja da biste proverili rezultate.

Više informacija o kreiranju i izraza potražite u članku Saznajte kako da napravite izraz.

NAPOMENE:

 • Ako vam je potrebno više prostora za kucanje izraza u polju za svojstvo Izvor kontrole, pritisnite SHIFT+F2 da biste otvorili polje Zumiranje.

 • Ako su obrazac ili izveštaj zasnovani na upitu, trebalo bi da stavite izraz u upit umesto u izračunatu kontrolu. Ovo može da poboljša performanse, a ako ćete da izračunavate ukupne vrednosti za grupe zapisa, lakše je koristiti ime za izračunato polje u okviru funkcija zbira.

Razumevanje svojstava okvira za tekst

Bez obzira na to kako kreirate okvir za tekst, određena svojstva moraju biti postavljena kako bi okvir za tekst funkcionisao i izgledao onako kako želite. Sledeća lista prikazuje nekoliko važnijih i češće korišćenih svojstava okvira za tekst:

 • Ime    Okviru za tekst treba da date kratko, smisleno ime kako biste lako znali koje podatke sadrži. To olakšava upućivanje na okvir za tekst u izrazima koje možete koristiti u drugim okvirima za tekst. Neki projektanti baza podataka više vole da imenima okvira za tekst dodaju prefiks, kao što je txt, kako bi lako mogli da razlikuju okvire za tekst od drugih tipova kontrola – na primer, txtIme ili txtAdresa.

  Kada kreirate povezani okvir za tekst prevlačenjem polja iz okna Lista polja, Access koristi ime polja kao ime okvira za tekst. Ovo obično dobro funkcioniše, ali ako planirate da uredite svojstvo Izvor kontrole i kreirate izraz, preporučuje se da prvo promenite ime okvira za tekst tako da se razlikuje od imena polja. U suprotnom, Access možda neće moći da utvrdi da li upućujete na okvir za tekst ili na polje u tabeli. Na primer, pretpostavimo da imate izveštaj koji sadrži okvir za tekst pod imenom „Ime“, koji je povezan sa poljem tabele pod imenom „Ime“. Ako želite da uklonite razmake koji možda prethode vrednosti u polju „Ime“, možete da postavite svojstvo Izvor kontrole okvira za tekst na:

  =Trim([First Name])

  Međutim, to dovodi do #greške u okviru za tekst zato što Access ne može da utvrdi da li se izraz odnosi na polje ili na okvir za tekst. Da biste rešili ovaj problem, preimenujte okvire za tekst tako da imaju jedinstvena imena.

 • Izvor kontrole    Ovo svojstvo određuje da li je okvir za tekst povezan, nepovezan ili izračunat.

  • Ako je vrednost u polju za svojstvo Izvor kontrole ime polja u tabeli, okvir za tekst je povezan sa tim poljem.

  • Ako je vrednost u polju Izvor kontrole prazna, okvir za tekst je nepovezan.

  • Ako je vrednost u polju Izvor kontrole izraz, okvir za tekst je izračunati okvir za tekst.

 • Oblikovanje teksta    Ako je okvir za tekst povezan sa poljem „Dugačak tekst“, možete da postavite vrednost u polju za svojstvo Oblikovanje na Obogaćeni tekst. Ovo vam omogućava da primenite više stilova oblikovanja na tekst koji se nalazi u okviru za tekst. Na primer, možete da primenite podebljano oblikovanje na jednu reč i podvlačenje na drugu.

 • Moguće je povećavati    Ovo svojstvo je naročito korisno u izveštajima za okvire za tekst koji su povezani sa poljima „Kratak tekst“ ili „Dugačak tekst“. Podrazumevana postavka je Ne. Ako postoji previše teksta za prikazivanje u okviru za tekst, tekst se skraćuje (odseca). Međutim, ako vrednost polja za svojstvo Moguće je povećavati postavite na Da, okvir za tekst automatski prilagođava vertikalnu veličinu kako bi se odštampali ili pregledali svi podaci koje on sadrži.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×