Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Funkcije „DFirst“, „DLast“

Funkcije DFirst i DLast možete da koristite da biste vratili nasumični zapis iz određenog polja u tabeli ili upitu kada vam je jednostavno potrebna bilo koja vrednost iz tog polja. Koristite funkcije DFirst i DLast u makro, modulu, izrazu upita ili izračunata kontrola u obrascu ili izveštaju.

Sintaksa

DFirst ( izraz , domen [, kriterijumi] )

DLast ( izraz , domen [, kriterijumi] )

Funkcije DFirst i DLast imaju sledeće argumente:

Argument

Opis

expr

Obavezno. Izraz koji identifikuje polje iz kojeg želite da pronađete prvu ili poslednju vrednost. To može biti izraz niske koja identifikuje polje u tabeli ili upitu ili izraz koji vrši izračunavanje podataka u tom polju. U pr, možete da uključite ime polja u tabelu, kontrolu u obrascu, konstantu ili funkciju. Ako expr uključuje funkciju, ona može da bude ugrađena ili korisnički definisana, ali ne može da bude agregatna funkcija drugog domena ili SQL agregatna funkcija.

domain

Obavezno. Izraz niske koji identifikuje skup zapisa koji čine domen.

kriterijum

Opcionalno. Izraz niske koji se koristi za ograničavanje opsega podataka na kojem se izvršava funkcija DFirst ili DLast . Na primer, kriterijumi su često jednaki odredbi WHERE u SQL izrazu, bez reči WHERE. Ako se kriterijumi izostavi, funkcije DFirst i DLast procenjuju izraz u odnosu na ceo domen. Sva polja uključena u kriterijume takođe moraju biti polje u domenu; U suprotnom, funkcije DFirst i DLast vraćaju nulu .

Napomene

Napomena:  Ako želite da dobijete prvi ili poslednji zapis u skupu zapisa ( domen ), trebalo bi da kreirate upit sortiran kao rastući ili opadajući i postavite svojstvo TopValues na 1. Više informacija potražite u temi svojstva TopValues . Iz Visual Basic for Applications (VBA) modula možete da kreirate i ADO recordset objekat i da koristite metod MoveFirst ili MoveLast da biste dobili prvi ili poslednji zapis u skupu zapisa.

Primeri

Izraz

Rezultati

SELECT DFirst("DateofSale","ProductSales") AS Izraz1 FROM ProductSales GROUP BY DFirst("DateofSale","ProductSales");

Daje nasumičnu vrednost iz polja "DateofSale" tabele "ProizvodProdaja". Ako tabela ima "primarni ključ", vratiće vrednost "FIRST" za "DateofSale" na osnovu rastućeg redosleda primarnog ključa.

SELECT DLast("DateofSale","ProductSales") AS FirstDis_ID FROM ProductSales GROUP BY DLast("DateofSale","ProductSales");

Daje nasumičnu vrednost iz polja "DateofSale" tabele "ProizvodProdaja". Ako tabela ima "primarni ključ", vratiće vrednost "LAST" za "DateofSale" na osnovu rastućeg redosleda primarnog ključa. daje "ID proizvoda" iz tabele "Prodaje proizvoda" gde je vrednost "Popust" "0" i prikazuje rezultat u koloni "FirstDis_ID".

SELECT DLast("ProductID","ProductSales","Discount=0") AS LastDis_ID FROM ProductSales GROUP BY DLast("ProductID","ProductSales","Discount=0");

Daje poslednji "ID proizvoda" iz tabele "Prodaje proizvoda" gde je vrednost "Popust" "0" i prikazuje rezultat u koloni "LastDis_ID".

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×