Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Kada želite da kombinujete vrednosti iz dva ili više tekstualnih polja u programu Access, kreirate izraz koji koristi operator ampersand (&). Na primer, pretpostavimo da imate obrazac pod imenom „Zaposleni“. Unosite ime i prezime svakog zaposlenog u zasebnim poljima, ali želite da prikažete puno ime zaposlenog u zaglavlju obrasca.

Da biste prikazali puno ime, možete da koristite ovaj izraz:

=[Ime] & " " & [Prezime]

Izraz koristi operator & kako bi kombinovao vrednosti iz polja „Ime“ i „Prezime“. Izraz koristi i par dvostrukih navodnika (") razdvojenih znakom za razmak kako bi se umetnuo razmak između imena i prezimena. Kada želite da umetnete nešto između dva polja, kao što je razmak, znak interpunkcije ili doslovni tekst, morate da stavite tu dodatnu vrednost pod navodnike.

Kao još jedan primer možete da koristite sledeći izraz da biste prikazali prezime i ime, razdvojene zarezom i razmakom:

=[Prezime] & ", " & [Ime]

U ovom slučaju izraz između polja „Prezime“ i „Ime“ umeće zarez i razmak pod navodnicima.

Koraci u sledećoj proceduri pretpostavljaju da imate obrazac zasnovan na tabeli koja sadrži polja pod imenom "Ime" i "Prezime". U suprotnom, izraz u 6. koraku možete da izmenite tako da odgovara vašim podacima.

Dodavanje okvira za tekst sa izrazom za puna imena

  1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

  2. Na kartici Dizajn obrascaili Dizajn izveštaja , u grupi Kontrole izaberite stavku Okvir za tekst.

  3. Prevucite pokazivač na obrazac ili izveštaj da biste napravili okvir za tekst.

  4. Kliknite desnim tasterom miša na okvir za tekst, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva.

  5. Na listu sa svojstvima izaberite karticu Podaci.

  6. Promenite vrednost u polju svojstva Izvor kontrole u =[Ime] & " " & [Prezime].

  7. Zatvorite list sa svojstvima i sačuvajte promene.

Ponekad neko od polja koje želite da kombinujete možda ne sadrži vrednost. To odsustvo podataka naziva se prazna vrednost. Kada koristite operator & za polje koje ne sadrži vrednost, Access daje niska dužine nula za to polje. Na primer, ako zapis zaposlenog sadrži samo prezime, izraz iz prethodnog primera daje nisku nulte dužine za polje „Ime“, znak za razmak i vrednost u polju „Prezime“.

Example of expression result when no first name is present

1. Zbog toga što nema podataka u polju „Ime“, prezimenu „Tešić“ prethode niska nulte dužine i razmak.

Kada kombinujete vrednosti iz više polja u novu nisku, možda ćete poželeti da uključite vrednost u novu nisku (kao što je zarez) samo kada određeno polje sadrži podatke. Da bi se vrednost uslovno uključivala, koristite operator + umesto operatora & da biste kombinovali polja. Na primer, pretpostavimo da imate tabelu pod imenom „Klijent“ i da ona sadrži polja koja se zovu „Grad“, „Država“ i „Poštanski broj“. Želite da kombinujete vrednosti iz tih polja za izveštaj, ali neki zapisi možda ne sadrže vrednost u polju „Država“. U tom slučaju, dobijate neželjeni zarez ispred vrednosti poštanskog broja ako koristite operator & za kombinovanje polja.

Da biste uklonili neželjeni zarez, umesto toga možete da koristite operator plus (+), kao što je prikazano u sledećem primeru izraza:

=([Grad] & (", " + [Država]) & " " & [PoštanskiBroj])

Operator + kombinuje tekst na isti način kao operator &. Međutim, operator + podržava i nešto što se zove Prenos prazne vrednosti. Prenos prazne vrednosti obezbeđuje da i rezultat celog izraza bude bez vrednosti ako je neka komponenta izraza bez vrednosti. U prethodnom primeru razmotrite deo izraza (", " + [Država]). Zbog toga što se koristi operator +, izraz koji se izračunava u okviru unutrašnjih zagrada uključuje zarez samo ako u polju „Država“ postoji vrednost. Ako u polju „Država“ ne postoji vrednost, na snagu stupa prenos prazne vrednost i izraz u okviru unutrašnjih zagrada daje kao rezultat praznu vrednost, tako da „sakriva“ zarez.

example of expression result when no state is specified

1. Zapisi koji obuhvataju vrednosti za države prikazuju se sa zarezom, razmakom i skraćenicom države-

2. Nema navedene države za zapis sa vrednošću „Hjuston“ u polju „Grad“, zato se rezultat izraza prikazuje bez zareza, razmaka ili skraćenice države.

Vrh stranice

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×