Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ugrađeno podudaranje obrazaca pruža svestranu alatku za pravljenje poređenja niski. Sledeća tabela prikazuje džoker znakove koje možete da koristite sa operatorom Like i broj cifara ili niski koje se podudaraju.

Znakovi u obrascu

Podudaranja u izrazu

? ili _ (podvlaka)

Bilo koji pojedinačni znak

* ili %

Nula ili više znakova

#

Bilo koja jedna cifra (0 – 9)

[znaklista]

Bilo koji pojedinačni znak u listi znakova

[! lista znakova]

Bilo koji pojedinačni znak koji nije u listi znakova


Možete da koristite grupu od jednog ili više znakova (znakova) u zagradama ([ ]) da biste se podudarali sa bilo kojim pojedinačnim znakom u izrazu , a lista znakova može da sadrži skoro sve znakove u ANSI skup znakova, uključujući cifre. Možete da koristite specijalne znakove u otvorenoj zagradi ([ ), znaku pitanja (?), znaku broja (#) i zvezdicu (*) da biste se direktno podudarali samo ako su u zagradama. Zatvorenu zagradu ( ]) unutar grupe ne možete da koristite za podudaranje, ali možete da je koristite izvan grupe kao pojedinačni znak.

Pored jednostavne liste znakova u zagradama , znakovi u znakovima mogu da navedu opseg znakova pomoću crtice (-) za razdvajanje gornjih i donjih granica opsega. Na primer, korišćenjem [A-Z] u obrascu rezultati se podudaraju ako odgovarajuća pozicija znaka u izrazu sadrži bilo koje od velikih slova u opsegu od A do Z. Unutar zagrada možete da uključite više opsega bez razgraničavanja opsega. Na primer, [a-zA-Z0-9] se podudara sa bilo kojim alfanumeričkim znakom.

Važno je da zapamtite da su ANSI SQL džokeri (%) i (_) dostupni samo uz Microsoft Access mašinu baze podataka i Access OLE DB dobavljač. Oni će se tretirati kao literali ako se koriste putem programa Access ili DAO.

Druga važna pravila za podudaranje obrazaca uključuju sledeće:

  • Znak uzvika (!) na početku znaka znakova znači da se podudara ako se u izrazu pronađe bilo koji znak osim znakova iz znakova. Kada se koriste spoljašnje zagrade, znak uzvika se podudara sam sa sobom.

  • Crticu (-) možete da koristite na početku (posle znaka uzvika ako se koristi) ili na kraju liste znakova da bi se sama podudarala. Crtica na bilo kojoj drugoj lokaciji identifikuje opseg ANSI znakova.

  • Kada navedete opseg znakova, znakovi se moraju pojaviti rastućim redosledom sortiranja (A-Z ili 0-100). [A-Z] je važeći obrazac, ali [Z-A] nije.

  • Sekvenca znakova [ ] se zanemaruju; smatra se da je niska dužine nula ("").Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×