Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ova stranica sadrži članke pomoći za pristupačnost za osobe koje koriste Windows glasovni pristup za kontrolu računara i autora teksta pomoću glasa.

Glasovni pristup u programu Windows 11 omogućava svima, uključujući osobe sa umanjenim sposobnostima za mobilnost, da kontrolišu tekst računara i autora pomoću glasa. Na primer, možete da otvarate aplikacije i prebacujete se između aplikacija, pregledate veb, čitate i kreirate e-poruke pomoću glasa. Glasovni pristup koristi moderno prepoznavanje govora na uređaju radi preciznog prepoznavanja govora i radi čak i bez interneta.

Da biste delili povratne informacije ili predloge o glasovnom pristupu, idite na čvorište za povratne informacije u odeljku Pristupačnost>glasovnom pristupu. Koristite taster sa Windows logotipom +F da biste brzo otvorili čvorište za povratne informacije. Vezu Čvorište za povratne informacije možete da pronađete i uikoni pomoći za pristup glasu ili da kažete "Pomoć za pristup glasu", a zatim "Kliknite na pošalji povratne informacije" da biste otvorili čvorište za povratne informacije.

Na Windows 11 22H2 i novijim verzijama, Windows prepoznavanje govora (WSR) će biti zamenjeno glasovnim pristupom počevši od septembra 2024. Starije verzije operativnog sistema Windows će i dalje imati dostupnu WSR verziju.

Glasovni pristup je dostupan u Windows 11 verziji 22H2 i novijim verzijama. Dodatne informacije o novim funkcijama Windows 11 22H2 i o tome kako da preuzmete ispravku potražite u članku Šta je novo u nedavnim ispravkama za Windows. Niste sigurni koju verziju Windows imate? Pogledajte: Pronalaženje verzije operativnog sistema Windows.

Prvi koraci uz glasovni pristup

Navigacija & interakciju sa računarom

Kreiranje teksta pomoću glasa

Šta je novo 

Glasovne prečice

Sada možete da kreirate sopstvene komande pomoću funkcije za glasovne prečice u glasovnom pristupu. Ove komande mogu da se prilagode za pojedinačne radnje, kao što je otvaranje veze ili više radnji koje se izvršavaju redom.

 1. Da biste započeli, aktivirajte glasovni pristup i izgovorite komandu "Otvori glasovne prečice".

 2. Na stranici Glasovne prečice izgovorite Kreiraj novo komandno dugme da biste započeli kreiranje komandi.Stranica sa glasovnim prečicama pomoću dugmeta "Kreiraj novu prečicu".

 3. Na stranici Kreiranje nove prečice izditujte ime komande, odaberite jednu ili više radnji i unesite potrebne informacije. Detalje potražite u članku Korišćenje glasa za kreiranje prečica za glasovni pristup.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo na engleskom–SAD, engleskom–UK, engleskom–Indiji, engleskom–Novom Zelandu, engleskom–Kanadi i engleskom–australijskom.

Podrška za glasovni pristup na više ekrana

Sada možete da koristite sve funkcije za glasovni pristup na više ekrana. Ranije su neke funkcije kao što su broj i prekrivke koordinatne mreže bile ograničene na primarni prikaz. Funkcija prekrivke koordinatne mreže je poboljšana da bi vam omogućila interakciju sa ekranom koji koristite i da se neometano prebacite na drugi ekran kada je to potrebno. Možete da koristite i funkciju & otpuštanja da biste premeštali datoteke, aplikacije i dokumente između više ekrana.

 • Da biste se prebacili na drugi ekran, opozovite prekrivku koordinatne mreže i izgovorite komandu "<Monitor>". Koristite abecedni ili NATO fonetski identifikator za prikaz na koji želite da se fokusirate. Na primer, izlaženje "B" ili "Bravo" bilo bi važeće.Ekran ekrana koordinatne mreže miša sa B u centru.

 • Možete da koristite i brzu komandu "Koordinatna mreža miša <monitor> <broj> <broj>" da biste premestili miš na određenu tačku na monitoru. Na primer, izgovorite "Mousegrid A 114" da biste usmerili pokazivač na određenu tačku na monitoru A. Da biste saznali više o ovoj funkciji, idite na članak Korišćenje glasovnog pristupa u podešavanju za više ekrana.Nadgledanje A pomoću koordinatne mreže miša koja prikazuje pokazivač na centralnoj koordinatnoj mreži broj 5.

Glasovni pristup na globalnim jezicima

Glasovni pristup je sada dostupan na dodatnim jezicima, uključujući nemački, španski–Španija, španski–Meksiko, francuski–Francuska i francuski–Kanada. 

Kada prvi put uključite glasovni pristup, naići ćete na odziv da preuzmete model govora da biste omogućili prepoznavanje glasovnih podataka na uređaju. Ako glasovni pristup ne pronađe model govora koji se podudara sa jezikom prikaza, i dalje možete odabrati da nastavite da biste koristili glasovni pristup na engleskom–američkom. 

Uvek možete da se prebacite na drugi jezik tako što ćete naići na Postavke>Jezik na traci za glasovni pristup. 

Diktiranje teksta pomoću glasovnog pristupa za korisnike Naratora

Narator, ugrađena aplikacija za čitanje ekrana u operativnom sistemu Windows, sada se integriše sa glasovnim pristupom. Koristite glasovni pristup da biste diktirali tekst i slušali ono što ste diktirali. Naratoru možete da zadate i komande pomoću glasa, kao što su "Uključi Narator" ili "Izbor za čitanje".

Da biste pristupili kompletnoj listi komandi naratora koje podržavaju glasovni pristup, kliknite na ikonu Pomoć na traci za glasovni pristup i izaberite stavku "Prikaži sve komande", a zatim odaberite stavku "Komande naratora".

Napomena: Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Kompletan vodič za Narator.

Šta funkcioniše:

 • Započinjanje i podešavanje glasovnog pristupa, uključujući preuzimanje modela govora.

 • Čitanje liste glasovnog pristupa i komandi naratora iz menija "Pomoć za pristup glasu".

 • Promena stanja mikrofona za glasovni pristup.

 • Diktiranje teksta glasom i slušanje onoga što je diktirano.

Šta ne funkcioniše: 

 • Korišćenje vodiča za glasovni pristup sa čitačem ekrana.

 • Osnovne funkcije za glasovni pristup:

  • Koristite različite komande za glasovni pristup da biste obavili različite zadatke.

  • Korišćenje komandi "Kliknite" ili preklapanja brojeva za interakciju sa određenim stavkama na ekranu.

  • Koristite prekrivke koordinatne mreže da biste kontrolisali pokazivač miša.

  • Korišćenje funkcija za uređivanje teksta kao što su ispravke i pravopis u glasovnom pristupu.

Saveti: 

 • Pritiskajte kombinaciju tastera Alt+Tab da biste se kretali kroz otvorene aplikacije i fokusirali se na korisnički interfejs za glasovni pristup.

 • Ako ne koristite slušalice sa čitačem ekrana, mikrofon za glasovni pristup može da pokupi izlaz zvuka iz čitača ekrana, što dovodi do neželjenog ponašanja.

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×