Simptomi

Kada pritisnete taster funkcije na Microsoft tastaturi, funkcijski taster ne funkcioniše na očekivani način. Osim toga, neki ključevi ne funkcionišu kada ih pritisnete. Ovi ključevi mogu da obuhvataju sledeće:

 • Taster NUM LOCK

 • Taster INSERT

 • Taster sa EKRANOM za štampanje

 • Taster SCROLL LOCK

 • Ključ za prekid

 • Taster F1 kroz tastere funkcije F12

Napomena Ovaj članak je opisan i ponovo ukazao na problem na Microsoft tastaturi koji je opremljen pomoću F LOCK tastera preklopnik, problem sa drugim tipovima ključeva za tastaturu možda nije primenjen na ovaj članak. F Lock

Uzrok

Do ovog ponašanja može doći ako je tastatura opremljena pomoću F LOCK preklopnik tastera, a taster F LOCK je uključen. U zavisnosti od modela tastature, sledeći ključevi mogu biti alternativni funkcijski tasteri:

 • NUM LOCK

 • Umetni

 • PRINT SCREEN

 • SCROLL LOCK

 • Slomiti

 • F1 kroz FUNKCIJU F12

Taster F LOCK uključuje/isključuje tastere alternativne funkcije. Alternativni funkcijski taster je ključ koji ima dve moguće komande u zavisnosti od stanja F LOCK preklopnik tastera.

Rešenje

Da biste zaobišli ovo ponašanje, pritisnite taster F LOCK. Taster F LOCK prebacuje se između komandi "standardne funkcije" i Microsoft poboljšana tasterska komanda.

Više informacija

Alternativna komandna tastera pružaju dodatnu funkcionalnost tastature obezbeđivanjem dva režima za prvi red standardnih F LOCK ključeva. Taster F LOCK i alternativni komandni ključevi dostupni su samo za određene modele tastature, a tipovi alternativnih komandi koje su dostupne razlikuju se u zavisnosti od modela tastature. Taster F LOCK prebacuje se između standardnih komandi koje su označene na prednjoj strani tastera, kao što su F1 ili UMETNUTI, kao i alternativne komande koje mogu da budu označene na ključevima. Kada je uključen F LOCK, taster F LOCK je uključen i ovi tasteri izvršavaju standardne komande. Kada je svetlo za F-ZAKLJUČAVANJE isključeno, alternativne komande će biti omogućene. Možete odabrati režim u kojem želite da radite ili možete da uključite ili isključite taster F LOCK da biste pristupili komandama koje najčešće koristite. FUNKCIJSKI tasteri F1 kroz F12 imaju posebne alternativne komande. Ovi ključevi se nazivaju poboljšani funkcijski tasteri. Poboljšani funkcijski tasteri omogućavaju brz pristup često korišćenim komandama koje mogu da povećaju vašu produktivnost. Ove komande se obično štampaju iznad ili na tasterima. U sledećoj tabeli navedena su podrazumevana dodeljivanja tastera za poboljšano funkcionisanje koja su dostupna za Microsoft tastature. Međutim, većinu ključeva možete ponovo da dodelite koristeći Microsoft IntelliType pro Keyboard softver. Tastature se razlikuju u dodatnim ključevima koje obezbeđuju. Na primer, neke tastature pružaju ključeve za takve stvari kao što su kalkulator, Kontrola jačine zvuka, matična stranica na internetu, stranica za pretraživanje Interneta, pošta i tako dalje.

Poboljšani funkcijski taster

Šta radi

Zatvorite

F6: zatvara dokument ili datoteku u aktivnom prozoru.

Napred

F8: prosleđuje e-poruku u aktivni prozor.

Zaključavanje funkcije (F LOCK)

Prebacuje se između komandi "standardne funkcije" (F LOCK Light) i Microsoft poboljšanih komandi tastature (F LOCK Light). Ostavite je ili isključite ili se naizmenično razlikuje od režima za povećanu funkcionalnost tastera za štampu.

Pomognem

F1: otvara sistem pomoći za aktivni prozor.

Novi

F4: kreira novi dokument u programima koji podržavaju ovu komandu.

Office Home

Pokreće Web pregledač i prelazi na Microsoft Office Web lokaciju. (Ovo nije dostupno na svim tastaturama.)

Otvorite

F5: otvara dokument u programima koji podržavaju ovu komandu.

Štampanje

F12: štampa datoteku u aktivnom prozoru.

Ponovi

F3: otkazuje prethodnu radnju opoziva.

Odgovor

F7: odgovori na e-poruku u aktivnom prozoru.

Sačuvaj

F11: čuva datoteku u aktivnom prozoru.

Poљalji

F9: šalje e-poruku u aktivni prozor.

Иini

F10: pokreće program za proveru pravopisa u aktivnom dokumentu, ako program dokumenta ima ovu funkciju.

Okno zadataka

Prikazuje ili skriva okno zadataka sistema Office koje je prethodno bilo prikazano. (Ovo nije dostupno na svim tastaturama.)

Opozovete

F2: otkazuje prethodnu radnju.

Da biste preuzeli najnoviji softver za tastaturu, posetite sledeću Microsoft Web lokaciju:

https://www.microsoft.com/accessories/en-us/downloads

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×