Primetne isečene linije ili "cepanje" slike na ekranu na jednom od monitora sa duplim skupom

Simptomi

Razmotrite sledeći slučaj:

  • Imate računar koji radi pod operativnim sistemom Windows Vista ili noviji Windows operativni sistem.

  • Računar podržava dva ili više monitora.

  • Prikaz duplikata (režim kloniranja) je konfigurisan.

  • Ekran nije podešen da koristi Windows Aero.

  • Reprodukujete DVD film u programu Windows Media Player ili video aplikaciji nezavisnog proizvođača.

U ovom scenariju primetite se isečena linija u video zapisu na jednom od monitora. 

Uzrok

Do ovog problema dolazi zbog ograničenja hardvera koja je poznata kao "cepanje". Cepanje je video artifakt u kome gornji deo ekrana prikazuje drugačiji okvir video zapisa od donjeg dela. Ovo je uočljivije tokom scena koje sadrže brzo kretanje. Možda postoji primetna horizontalna linija u tački na kojoj se dva okvira sastaju. Kada reprodukuje video sadržaj kao što je DVD, operativni sistem mora da sinhronizuje reprodukciju sa presirotom ekrana. Video okvir se ažurira tokom vertikalnog intervala za unos, tako da će kompletan, ispravan okvir biti prikazan bez ikakvih cepanja svaki put kada grafička kartica osvežava monitor. Kada Windows sinhronizuje reprodukciju DVD-a sa brzinom osvežavanja monitora, ona se sinhronizuje sa tajmingom glavnog monitora. To određuje upravljački program za video. Neki hardverski hardver podržava više monitora, ali ne sinhronizuje prikaz rasporeda na dva monitora. Iako su dva monitora konfigurisana za istu učestalost osvežavanja (na primer, 60 Hz), drugi monitor možda neće biti osvežavan u isto vreme. U tom slučaju, možda postoji neizbežno cepanje na drugom monitoru.

Rešenje

Windows Vista ili Windows 7

Ako računarski sistem zadovoljava hardverske i softverske zahteve da bi pokrenuo Windows Aero, možda ćete moći da smanjite ili eliminišete problem tako što ćete omogućiti Aero. U suprotnom, postavite ekran samo na računar ili ga prošireni. Za više informacija o opciji Aero posetite sledeću Microsoft Veb lokaciju:

Ako računar ne ispunjava zahteve za Aero, postavite ekran samo na računar ili ga prošireni. Za informacije o tome kako da promenite ovu postavku posetite sledeću Microsoft Veb lokaciju:

Windows 8 ili Windows 8,1

Postavite ekran samo na računar ili ga prošireni. Za informacije o tome kako da promenite ovu postavku posetite sledeću Microsoft Veb lokaciju:

Više informacija

Ako dođe do primetnog isecka linija ili cepanje, a ne samo kada reprodukujete DVD film, ekran može biti konfigurisan na učestalost osvežavanja koju jedan od monitora ne podržava. Ako je to slučaj, možete da rešite problem podešavanjem prikaza na učestalost osvežavanja koju podržavaju svi monitori. Da biste konfigurisali učestalost osvežavanja ekrana:

  1. Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu operativnog sistema Windows, a zatim izaberite stavku Rezolucija ekrana

  2. Izaberite Više opcija za postavke

  3. Izbor liste svih režima

  4. Izaberite rezoluciju i učestalost osvežavanja koju podržavaju svi monitori. (Vaši monitori mogu da podrže višestruke stope osvežavanja. Pogledajte dokumentaciju proizvođača za informacije o postavkama koje podržava monitor.)

  5. Izaberite "u redu", a zatim primenite.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×