Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Simptomi

Kad instalirate, deinstalirate ili ažurirate program na računaru zasnovanom na operativnom sistemu Windows, možete dobiti neku od sledećih poruka o grešci:

Poruka o grešci 1

Nije moguće pristupiti usluzi Windows Installer.

Poruka o grešci 2

Nije moguće pokrenuti uslugu Windows Installer.

Poruka o grešci 3

Nije moguće pokrenuti uslugu Windows Installer na lokalnom računaru. Greška 5: Pristup nije dozvoljen.

Rešenje

Da biste automatski rešili ovaj problem, pokrenite na "Rešava probleme kada programi ne mogu da se instaliraju ili deinstaliraju" program za rešavanje problema da biste popravili probleme koji blokiraju instalaciju programa ili uklanjanje zbog oštećenih registarskih ključeva.

Važneda biste izvršili mnoge od metoda i koraka u ovom članku, morate biti prijavljeni na svoj računar kao administrator.

Da biste utvrdili da li koristite nalog sa administratorskim pravima

Da biste utvrdili da li koristite nalog koji ima administratorska prava, koristite jedan od sledećih metoda, u zavisnosti od operativnog sistema na računaru.

Windows 7 i Windows Vista

 1. Otvorite dijalog Datum i vreme.

  1. Kliknite na dugme Start.

  2. Otkucajte sledeću komandu u polju Započni pretragu ili polju Pretraži programe i datoteke, a zatim pritisnite taster ENTER:

   timedate.cpl
   Otvara se dijalog Datum i vreme.
   Start Search or Search programs and files box - timedate.cpl 

 2. Kliknite na Promeni datum i vreme. Kada se otvori dijalog Kontrola korisničkog naloga, kliknite na dugme Nastavi.
  Date and Time - User Account Control dialog box 

 3. Uradite nešto od sledećeg, u zavisnosti od toga šta se događa kada kliknete na Nastavi:

  • Ako vas vaš računar ne pita za lozinku, već ste prijavljeni sa administratorskim nalogom. Dvaput kliknite na Otkaži da biste zatvorili dijalog Datum i vreme. Spremni ste da rešite probleme sa programom Windows Installer.

  • Ako vaš računar zatraži lozinku, vi niste prijavljeni sa administratorskim nalogom.

Windows XP i Windows Server 2003

 1. Otvorite dijalog Datum i vreme.

  1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Pokreni.

  2. U dijalogu Pokretanje otkucajte sledeću komandu i kliknite na U redu:

   timedate.cpl
   Run dialog box - timedate.cpl 

 2. Koristite jedan od sledećih koraka, u zavisnosti od rezultata.

  • Ako se pojavi dijalog Svojstva datuma i vremena, to znači da ste već prijavljeni kao administrator. Kliknite na Otkaži da biste zatvorili dijalog.
   Date and Time Properties dialog box 

  • Ako dobijete sledeću grešku, niste prijavljeni kao administrator:
   Date and Time Properties information message 


Nakon što proverite da li ste prijavljeni na svoj računar kao administrator, možete da pokrenete rešavanje problema sa programom Windows Installer.

Ako je modul programa Windows Installer oštećen, nepokretan ili instaliran nepravilno, to može uzrokovati probleme sa instalacijom programa.

Koristite sledeće metode da identifikujete probleme sa programom Microsoft Installer koji mogu da dovedu do problema pri instalaciji, deinstalaciji ili ažuriranju programa.

1. metod: Utvrdite da li modul programa Windows Installer funkcioniše

 1. Kliknite na Start Windows Start button, a zatim u polju Pretraži otkucajte cmd ili izaberite stavku Pokreni i u dijalogu (Windows XP ili Windows Server 2003) otkucajte cmd, a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili prozor Komandna linija.

 2. Na komandnoj liniji otkucajte MSIExec i pritisnite taster Enter.

 3. Ako MSI mašina funkcioniše, ne bi trebalo da bude poruka o greškama. Ako dobijete poruku o grešci, unesite tekst poruke o grešci u program za pretragu kao što je Bing, ili Google da biste pronašli informacije o rešavanju problema za dati slučaj.

 4. Pokušajte ponovo da instalirate ili deinstalirate program.

Metod broj 2: uveravanje da usluga Windows Installer nema postavku „Onemogućeno“

 1. Kliknite na Start Windows Start button , upišite services.msc u okviru Pretraga ili kliknite na Pokreni zatim upišite services.msc u dijalogu (Windows XP ili Windows Server 2003), a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili Usluge.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na Right-click Windows Installer, a zatim izaberite stavku Svojstva.

 3. Ako je u polju Tip pokretanja izabrana postavka Onemogućeno, promenite je u Ručno.

 4. Kliknite na U redu da biste zatvorili prozor „Svojstva“.

 5. Kliknite desnim tasterom miša na uslugu Windows Installer i izaberite stavku Pokreni. Usluga bi trebalo da se pokrene bez grešaka.

 6. Pokušajte ponovo da instalirate ili deinstalirate program.

3. metod: Provjerite svoju verziju programa Windows Installer i nadogradite ga na najnoviju verziju ako je potrebnoVažno Ovo rešenje za laku popravku je namenjeno samo za operativne sisteme Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003, Windows Server 2003 R2 i Windows Server 2008.

 1. Kliknite na Start Windows Start button , otkucajte cmd u okviru Pretraga ili kliknite na Pokreni zatim upišite services.mscu dijalog (samo za Windows XP ili Windows Server 2003), a zatim pritisnite taster Enter da biste otvorili prozor komandne.

 2. Na komandnoj liniji otkucajte MSIExec i pritisnite taster Enter. Ako MSI mašina funkcioniše, trebalo bi da ne bude poruka o greškama i trebalo bi da se otvori poseban dijalog. To pokazuje verziju MSI.

 3. Ako program za instalaciju nije verzija 4.5, preuzmite i instalirajte Windows Installer 4.5.

 4. Pokušajte ponovo da instalirate ili deinstalirate program.

4. metod: Ponovo registrujte installer mašineVažno Ovaj metod se primenjuje samo na Windows XP i Windows Server 2000.

 1. Kliknite na dugme Start, izaberite stavku Pokreni, otkucajte cmd, a zatim kliknite na Command Prompt.

 2. Na komandnoj liniji otkucajte sledeće komande, a zatim pritisnite taster Enter nakon svakog reda:

  MSIExec / poništi registraciju

  MSIExec /regserver

 3. Pokušajte ponovo da instalirate ili deinstalirate program.


Instalacija ili metod ažuriranja ne rade do ispunjenja

Postoji nekoliko metoda koje možete da koristite da biste instalirali, deinstalirati ili ažurirali program. Pored toga, metod ili metodi koji se koriste možda nisu uspešno pokrenuti ili dovršeni. U ovom slučaju, pokušajte neki drugi metod za instalaciju ili ažuriranje programa.

Slede uobičajeni metodi koji se koriste za instaliranje softvera:

 • Ubacite CD ili DVD medijum i pustite instalaciju da se automatski pokrene.

 • Potražite CD, DVD, prenosivi medijum ili drugu lokaciju na kojoj su instalacione datoteke programa uskladištene, a zatim kliknite dvaput na instalacioni program. Instalaciona datoteka je obično neka od sledećih:

  • Autorun ili Autorun.exe

  • Setup ili Setup.exe

  • Install ili Install.exe

 • Kliknite na Pokreni kad preuzmete program sa Internet Veb lokacije.

Nije moguće pročitati medijum sa instalacijom.

Medijum sa instalacijom, na primer CD ili DVD medijum, može biti prljav ili izgreban i možda ga nije moguće pročitati u CD odnosno DVD čitaču. Da biste rešili ovaj problem, sledite ove korake:

1. metod: Obrišite CD ili DVD medijum.Da biste to uradili, koristite komplet za čišćenje CD ili DVD diska. Ili, koristite meku pamučnu krpu da pažljivo obrišite srebrnu stranu diska. Nemojte koristiti papirnu tkaninu, jer može da ogrebe plastiku ili ostavi crte. Kada čistite disk, brišite ga od sredine ka spoljašnjosti. Nemojte koristiti kružne pokrete. Ukoliko se ovaj problem i dalje bude javljao, očistite disk vlažnom krpom ili nekim komercijalnim sredstvom za čišćenje CD-a ili DVD-a. Dobro osušite disk pre nego što ga ubacite u disk jedinicu.

Metod broj 2: Kopirajte instalacione datoteke na lokalni čvrsti disk na računaru ili na drugi prenosivi medijum.Kada to uradie, zapišite lokaciju, a zatim pokrenite instalaciju sa te lokacije. Instalaciona datoteka se obično naziva Autorun.exe ili Setup.exe, međutim, može da ima i neko drugo ime. Ako niste sigurni, proverite datoteku „Pročitaj me“ u fascikli i potražite uputstva za pokretanje instalacije. Ako je dostupna izvršna datoteka (.exe), ne preporučujemo da direktno pokrećete .msi datoteke bez određenih uputstava prodavca.

Napomena Ako je potrebno više CD-ova ili DVD-ova, preporučujemo da kopirate sve diskove u istu fasciklu obrnutim redosledom (počevši od većih brojeva diskova). Budite spremni da odobrite zamenu datoteka ako dobijete upit, a zatim izvršite instalaciju sa te lokacije.

3. metod: nabavljanje nove verzije instalacionog paketaAko ste pokušali da instalirate program sa CD-a ili DVD-a, izvršite sledeće radnje:

 • Na Veb lokaciji proizvođača softvera potražite noviju verziju softverskog paketa. Preuzmite i instalirajte novu verziju.

 • Ako već imate najnoviju verziju, pokušajte da preuzmete program sa Veb lokacije proizvođača i da zatim pokrenete instalaciju.

Preuzete ili kopirane instalacione datoteke su oštećene

1. metod: kopiranje instalacionih datoteka na računarKopirajte instalacione datoteke na lokalni čvrsti disk na računaru ili na drugi prenosivi medijum. Zapišite lokaciju, a zatim pokrenite instalaciju sa te lokacije. Instalaciona datoteka se obično naziva Autorun.exe ili Setup.exe, međutim, može da ima i neko drugo ime. Ako niste sigurni, proverite datoteku „Pročitaj me“ u fascikli i potražite uputstva za pokretanje instalacije. Ako je dostupna izvršna datoteka (.exe), ne preporučujemo da direktno pokrećete .msi datoteke bez određenih uputstava prodavca.

 • Ako program instalirate sa Interneta, ponovo preuzmite datoteku (izaberite stavku Sačuvaj umesto stavke Pokreni u dijalogu za preuzimanje), sačuvajte datoteku u fascikli na lokalnom čvrstom disku na računaru ili na drugom prenosivom medijumu. Onda, pokrenite instalaciju sa te lokacije.

 • Ako su instalacione datoteke na mreži (na promer, na komercijalnoj ili poslovnoj mreži), kopirajte sve datoteke u fasciklu na lokalnom čvrstom disku na računaru i pokrenite instalaciju sa te lokacije.

Metod broj 2: nabavljanje nove verzije instalacionog paketaAko je prošlo neko vreme između preuzimanja paketa i pokušaja njegove instalacije, uradite sledeće:

 • Na Veb lokaciji proizvođača softvera potražite noviju verziju softverskog paketa. Preuzmite i instalirajte novu verziju.

 • Ako već imate najnoviju verziju, pokušajte ponovo da preuzmete program i da zatim pokrenete instalaciju.

Programi koji su trenutno pokrenuti na računaru možda ometaju proces instalacije.

Onemogućite programe koji možda ometaju proces instalacije. Da biste to uradili, sledite ove korake:

 1. Kliknite na Start Windows Start button, u polju Pretraga otkucajte msconfig, a zatim izaberite stavku msconfig.exe.

  Notice icon Ako se od vas bude tražilo da unesete administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili potvrdite izbor.

 2. Na kartici Opšte postavke kliknite na Selektivno pokretanje, a zatim kliknite da biste opozvali izbor u polju za potvrdu Učitaj stavke za pokretanje.

 3. Izaberite stavku Usluge, izaberite stavku Sakrij sve Microsoft usluge i izaberite stavku Onemogući sve.

 4. Kliknite na dugme U redu, a zatim izaberite stavku Pokreni ponovo.

 5. Pokušajte da pokrenete instalaciju softverskog programa.

 6. Kad završite sa rešavanjem problema, ponovo pokrenite računar u režimu normalnog pokretanja. Da biste to uradili, sledite ove korake:

  1. Kliknite na Start Windows Start button , ukucajtemsconfig u okvir Pretraga, a zatim kliknite na msconfig.exe.

   Notice icon Ako se od vas bude tražilo da unesete administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili potvrdite izbor.

  2. Na kartici Opšte postavke izaberite stavku Normalno pokretanje, kliknite na dugme U redu, i izaberite stavku Pokreni ponovo.

Za više informacija o tome kako da koristite MSConfig, pogledajte Kako da rešite problem tako što ćete izvršiti čisto pokretanje sistema Windows 8, Windows 7 ili Windows Vista.

Obično postoji nekoliko načina da uklonite bilo koji program. U ovom slučaju, pokušajte neki drugi metod za uklanjanje programa.

Slede uobičajeni metodi koji se koriste za instaliranje softvera:

1. metod: Upotrebite opciju za deinstaliranje programa (ako je dostupna)

 1. Kliknite na Start Windows Start button, a zatim izaberite stavku Svi programi.

 2. Izaberite fasciklu za program koji pokušavate da deinstalirate i otvorite fasciklu.

 3. Ako postoji opcija deinstalacije, pokušajte da je koristite da biste deinstalirali program.

Metod broj 2: upotreba opcija na kontrolnoj tabli

 1. Kliknite na Start Windows Start button Izaberite stavku Kontrolna tabla kliknite na Dodaj ili ukloni programe ili Programi i funkcije, a zatim izaberite stavku Deinstaliraj program.

 2. Izaberite program i kliknite na dugme Deinstaliraj. Pratite uputstva.


NapomenaSledeći koraci se odnose samo na napredne korisnike.

 

Uverite se da nemate datoteku ili fasciklu imena dužeg od 260 znakova.

Više informacija o ograničenju dužine od maksimalne putanju vidim za imenovanje datoteke, putanje, i prostori imena.

 

Većina programa će kreirati evidenciju instalacije. Ako ne možete pronaći takve evidencije, možete omogućiti detaljno vođenje evidencije MSI. Za više informacija pogledajte Kako uključiti zapsiničku datoteku programa Windows Installer.

Napomena Ako koristite .msi bez aplikacije za pokretanje (.exe), možete da dodate parametre za detaljno evidentiranje. Na primer, pokrenite sledeću komandu:

Msiexec put\your_msi.msi /L * v putanju\your_msi_log.txt Lista parametara komandne linije msiexec, potražite opcije komandne linije.

Neuspele instalacije obično evidentira u„Povratnu vrednost 3” gde je došlo do problema i u kojoj je počelo je vraćanje instalacije. Opis neuspeha pojaviće se direktno ispred stavke evidencije „Povratna vrednost 3“.

 

Možete da koristite za Wilogutl.exe Alatka za analizu zapisničke datoteke iz instalacije za Windows Installer. Pored toga, ta alatka može da predloži rešenja za greške koje pronađe u datoteci evidencije. Alatka Wilogutil.exe dostupna je u najnovijem paketu Microsoft Windows Software Development Kit.

U nastavku je dat primer korišćenja Wilogutl.exe alatke na komandnoj liniji:

/l/q wilogutl c:\mymsilog.log /o c\outputdir\

 

Neke delove programa ćete možda moći ručno da deinstalirate putem Windows interfejsa. Na primer, možda ćete moći ručno da izbrišete programske datoteke i fascikle. Pošto koraci za to mogu u velikoj meri da se razlikuju u zavisnosti od verzije operativnog sistema Windows koju imate i programa koji pokušavate da deinstalirate, u ovom članku nisu ponuđeni preporučeni koraci. Ako niste dovoljno upoznati sa programom koji pokušavate da deinstalirate da možete pozitivno da identifikujete datoteke i fascikle za taj program, ne preporučujemo da isprobavate ovaj metod. Uopšteno, kad počnete ručno da brišete programske datoteke i fascikle, rizikujete da oštetite operativni sistem. Koristite ovo rešenje na sopstvenu odgovornost.

Ako razmišljate o deinstaliranju programa ručno, imajte na umu sledeće:

 • Pre nego što koristite ovaj metod, uverite se da ste kreirali tačku vraćanja sistema.

 • Pre nego što počnete, premestite sve lične podatke ili dokumente koji su možda završili u instalacionoj fascikli aplikacije koju želite da deinstalirate. Na primer, premestite ih u fasciklu „Dokumenti“.

 • Ako ne možete ručno da izbrišete datoteku programa, to može da znači da se datoteka koristi ili da neki drugi program pristupa datoteci i ne dozvoljava vam da je izbrišete. Na primer, datoteci možda pristupa antivirusni softver. Kad antivirusni softver pristupa datoteci programa i onemogućava brisanje datoteke, verovatno je isti taj antivirusni softver sprečavao i deinstaliranje programa na tradicionalne načine.

Više informacija

Opšte informacije o instaliranju ili deinstaliranju programa potražite na sledećim Microsoft Veb lokacijama:

Instaliranje programa:

Deinstaliranje ili promena programa

Instaliranje programa: najčešća pitanja

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×