Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Tabele su suštinski važni objekti u bazi podataka jer se u njima skladište sve informacije ili podaci. Na primer, baza podataka u preduzeću može da sadrži tabelu „Kontakti" u kojoj su uskladištena imena dobavljača, njihove adrese elektronske pošte i brojevi telefona. Pošto drugi objekti baze podataka veoma zavise od tabela, trebalo bi da dizajniranje baze podataka započnete pravljenjem svih njenih tabela, a zatim da pravite sve ostale objekte. Pre nego što kreirate tabele u programu Access, razmotrite svoje zahteve i odredite sve tabele koje će vam možda biti potrebne. Uvod u planiranje i dizajniranje baze podataka pronaći ćete u članku Osnove dizajna baze podataka.

U ovom članku:

Pregled

Relaciona baza podataka kao Access obično ima nekoliko povezanih tabela. U dobro dizajniranoj bazi podataka svaka tabela skladišti podatke o određenoj temi, kao što su zaposleni ili proizvodi. Tabela sadrži zapise (redove) i polja (kolone). Polja sadrže različite tipove podataka, kao što su tekst, brojevi, datumi i hiperveze.

Tabela „Klijenti“ u programu Access koja prikazuje raspored zapisa i polja

 1. 1. Zapis: Sadrži specifične podatke, kao što su informacije o određenom zaposlenom ili proizvodu.

 2. 2. Polje: Sadrži podatke o jednom aspektu teme tabele, kao što je ime ili adresa elektronske pošte.

 3. 3. Vrednost polja: Svaki zapis ima vrednost polja. Na primer, Contoso, Ltd. ili neko@primer.com.

Vrh stranice

Svojstva tabele i polja

Tabele i polja takođe imaju svojstva koja možete da podesite da biste kontrolisali njihove karakteristike ili ponašanje.

Listovi sa svojstvima tabela i polja

1. Svojstva tabele

2. Svojstva polja

U Access bazi podataka, svojstva tabele su atributi tabele koji utiču na izgled ili ponašanje tabele kao celine. Svojstva tabele se podešavaju na listu sa svojstvima tabele, u prikazu „Dizajn“. Na primer, možete da podesite svojstvo tabele Podrazumevani prikaz da biste naveli kako se tabela podrazumevano prikazuje.

Svojstvo polja odnosi se na određeno polje u tabeli i definiše jednu od karakteristika polja ili aspekt ponašanja polja. Neka svojstva polja možete da podesite u prikazu prikaz lista sa podacima. Takođe, možete da podesite bilo koje svojstvo polja u prikazu dizajna koristeći okno </c0>Svojstva polja.

Tipovi podataka

Svako polje ima tip podataka. Tip podataka polja ukazuje na vrstu podataka koju polje skladišti, kao što su velike količine teksta ili priložene datoteke.

Postavka „Tip podataka“

Tip podataka je svojstvo polja, ali se razlikuje od drugih svojstava polja na sledeći način:

 • Tip podataka polja podešavate u koordinatnoj mreži dizajna tabele, a ne u oknu Svojstva polja.

 • Tip podataka polja utvrđuje druga svojstva koja polje ima.

 • Kada pravite polje, morate da podesite tip podataka polja.

  Novo polje možete da napravite u programu Access tako što ćete uneti podatke u novu kolonu u prikazu lista sa podacima. Kada napravite polje unosom podataka u prikazu lista sa podacima, Access automatski dodeljuje polju tip podataka zasnovan na vrednosti koju unesete. Ako unos ne podrazumeva nijedan drugi tip podataka, Access postavlja tip podataka na vrednost „Tekst“. Ako je potrebno, možete da promenite tip podataka koristeći traku.

Primeri automatskog otkrivanja tipa podataka

Sledeća tabela prikazuje kako automatsko otkrivanje tipa podataka funkcioniše u prikazu lista sa podacima.

Ako unesete:

Access pravi polje sa tipom podataka:

Jovan

Jedan red teksta

http://www.contoso.com

Možete da koristite sve važeće prefikse internet protokola. Na primer, http:// https:// i mailto: su važeći prefiksi.

Hiperveza

1

Broj, dugački ceo broj

50.000

Broj, dugački ceo broj

50.000,99

Broj, dupla preciznost

50000,389

Broj, dupla preciznost

12/67

Formati datuma i vremena prepoznati su kao formati za vaš lokalni standard.

Datum/vreme

31. decembar 2016.

Datum/vreme

10:50:23

Datum/vreme

10:50

Datum/vreme

17:50

Datum/vreme

12,50 USD

Prepoznati simbol valute je onaj koji je karakterističan za vaš lokalni standard.

Valuta

21,75

Broj, dupla preciznost

123,00%

Broj, dupla preciznost

3,46E + 03

Broj, dupla preciznost

Vrh stranice

Relacije između tabela

Iako svaka tabela skladišti podatke o različitoj temi, tabele u Access bazi podataka obično skladište podatke o temama koje su međusobno povezane. Na primer, baza podataka može da sadrži:

 • Tabelu klijenata koja navodi klijente vašeg preduzeća i njihove adrese.

 • Tabelu proizvoda koja navodi proizvode koje prodajete, uključujući cenu i sliku za svaku stavku.

 • Tabelu porudžbina koja prati porudžbine klijenata.

Pošto skladištite podatke o različitim temama u zasebnim tabelama, potreban vam je neki način za povezivanje podataka, tako da možete lako da kombinujete srodne podatke iz tih zasebnih tabela. Da biste povezali podatke uskladištene u različitim tabelama, možete da napravite relacije. Relacija je logička veza između dve tabele koja navodi polja koja su zajednička za tabele. Više informacija potražite u članku Vodič za relacije među tabelama.

Vrh stranice

Ključevi

Polja koja su deo relacije između tabela nazivaju se ključevi. Ključ se obično sastoji od jednog polja, ali može se sastojati i od više polja. Postoje dve vrste ključeva:

 • Primarni ključ    Tabela može da ima samo jedan primarni ključ. Primarni ključ se sastoji od jednog ili više polja koja na jedinstveni način identifikuju svaki zapis koji skladištite u tabeli. Često postoji jedinstveni identifikacioni broj, kao što je ID broj, serijski broj ili kôd, koji služi kao primarni ključ. Na primer, možda imate tabelu „Klijenti“ u kojoj svaki klijent ima jedinstveni ID broj klijenta. Polje „ID klijenta“ je primarni ključ tabele „Klijenti“. Kada primarni ključ sadrži više od jednog polja, on se obično sastoji od već postojećih polja koja, uzeta zajedno, obezbeđuju jedinstvene vrednosti. Na primer, možete da koristite kombinaciju prezimena, imena i datuma rođenja kao primarni ključ za tabelu o osobama. Za više informacija pogledajte članak Dodavanje ili promena primarnog ključa tabele.

 • Sporedni ključ    Tabela može da ima i nekoliko sporednih ključeva. Sporedni ključ sadrži vrednosti koje odgovaraju vrednostima u primarnom ključu druge tabele. Na primer, možda imate tabelu „Porudžbine“ u kojoj svaka porudžbina ima ID broj klijenta koji odgovara zapisu u tabeli „Klijenti“. Polje za ID klijenta je sporedni ključ tabele „Porudžbine“.

Usaglašenost vrednosti između polja ključa čini osnovu relacije između tabela. Relaciju između tabela koristite da biste kombinovali podatke iz srodnih tabela. Na primer, pretpostavimo da imate tabelu „Klijenti“ i tabelu „Porudžbine“. Polje primarnog ključa „ID“ identifikuje svaki zapis u tabeli „Klijenti“.

Da biste svaku porudžbinu povezali sa klijentom, u tabelu „Porudžbine“ dodajete polje sporednog ključa koje odgovara polju „ID“ u tabeli „Klijenti“, a zatim kreirate relaciju između dva ključa. Kada dodate zapis u tabelu „Porudžbine“, za ID klijenta koristite vrednost iz tabele „Klijenti“. Kad god želite da prikažete informacije o klijentu porudžbine, koristite relaciju da biste identifikovali podatke iz tabele „Klijenti“ koji odgovaraju određenim zapisima iz tabele „Porudžbine“.

Relacija između tabela u programu Access prikazana u prozoru „Relacije“

1. Primarni ključ, označen ikonom ključa pored imena polja.

2. Sporedni ključ – obratite pažnju na odsustvo ikone ključa.

Nemojte dodavati polje ako očekujete da svaki jedinstveni entitet predstavljen u tabeli može da zahteva više od vrednosti za polje. U kontekstu prethodnog primera, ako želite da počnete da pratite porudžbine koje su vam uputili klijenti, ne treba da dodate polje u tabelu zato što će svaki klijent imati više porudžbina. Umesto toga, treba da kreirate novu tabelu za skladištenje porudžbina, a zatim da kreirate relaciju između ove dve tabele.

Vrh stranice

Prednosti korišćenja relacija

Odvojeno čuvanje podataka u srodnim tabelama donosi sledeće prednosti:

 • Doslednost    Budući da se svaka stavka podataka zapisuje samo jednom u jednoj tabeli, manja je mogućnost dvosmislenosti ili nedoslednosti. Na primer, ime klijenta skladištite samo jednom u tabeli o klijentima, a ne ponavljate skladištenje (potencijalno nedosledno) u tabeli koja sadrži podatke o porudžbini.

 • Efikasnost    Zapisivanje podataka samo na jednom mestu znači da koristite manje prostora na disku. Pored toga, manje tabele obično brže obezbeđuju podatke od većih tabela. Konačno, ukoliko ne koristite zasebne tabele za odvojene teme, u tabelama će doći do polja bez vrednosti (odsustva podataka) i suvišnih vrednosti, što dovodi do trošenja prostora i utiče na performanse.

 • Razumljivost    Dizajn baze podataka je lakše razumeti ako su teme pravilno odvojene u tabelama.

Planirajte tabele imajući relacije u vidu. Možete da koristite čarobnjak za pronalaženje da biste napravili polje sporednog ključa koje sadrži odgovarajući primarni ključ koji već postoji. Čarobnjak za pronalaženje pravi relaciju za vas. Za više informacije pogledajte poljeKreirajte ili izbrišite polje za pronalaženje.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Kreiranje tabele i dodavanje polja

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×