Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Uslovno oblikovanje vam omogućava da primenite različita oblikovanja na pojedinačne vrednosti u Access izveštajima na radnoj površini, na osnovu same vrednosti ili na osnovu izračunavanja koje uključuje druge vrednosti. Ovo vam može pomoći da u podacima uočite obrasce i odnose koji bi se u suprotnom teško primetili. Ovaj video prikazuje dodavanje nekih jednostavnih pravila uslovnog oblikovanja radi isticanja određenih opsega vrednosti u izveštaju.

Napomena: Uslovno oblikovanje nije dostupno u Access veb aplikacijama.

Primena uslovnog oblikovanja na kontrole u izveštaju

 1. Otvorite izveštaj u prikazu rasporeda tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti desnim tasterom miša na izveštaj, a zatim izabrati stavku Prikaz rasporeda.

 2. Izaberite sve kontrole na koje želite da primenite uslovno oblikovanje. Da biste izabrali više kontrola, držite taster SHIFT ili CTRL i kliknite na željene kontrole.

 3. Na kartici Oblikovanje, u grupi Oblikovanje kontrole kliknite na dugme Uslovno oblikovanje. Access otvara dijalog Menadžer za pravila uslovnog oblikovanja.

 4. U dijalogu Upravljač pravilima za uslovno oblikovanje kliknite na dugme Novo pravilo.

 5. U dijalogu Novo pravilo za oblikovanje izaberite vrednost u okviru Izaberite tip pravila:

  • Da biste kreirali pravilo koje se procenjuje pojedinačno za svaki zapis, izaberite stavku Proveri vrednosti u trenutnom zapisu ili koristi izraz.

  • Da biste kreirali pravilo koje poredi zapise jedne sa drugima pomoću traka podataka, izaberite stavku Uporedi sa drugim zapisima.

  Napomena:  Opcija Uporedi sa drugim zapisima nije dostupna u veb bazama podataka niti u Access veb aplikacijama.

 6. U okviru Uredite opis pravila, navedite pravilo koje će odrediti kada oblikovanje treba da se primeni, kao i oblikovanje koje želite da koristite kada se ispune kriterijumi pravila.

 7. Kliknite na dugme U redu da biste se vratili na dijalog Menadžer za pravila uslovnog oblikovanja.

 8. Da biste kreirali dodatno pravilo za ovu kontrolu ili skup kontrola, ponovite ovu proceduru od 4. koraka. U suprotnom, kliknite na dugme U redu da biste zatvorili dijalog.

Promena prioriteta pravila uslovnog oblikovanja

Možete dodati do 50 pravila uslovnog oblikovanja za svaku kontrolu ili grupu kontrola. Kada se ispune kriterijumi pravila, primenjuje se odgovarajuće oblikovanje i ne procenjuje se više nijedan uslov ispod njega. U slučaju neusaglašenih pravila, možete da povećate ili smanjite prioritet pravila tako što ćete ga premestiti nagore ili nadole na listi. Koristite sledeću proceduru:

 1. Otvorite dijalog Menadžer za pravila uslovnog oblikovanja tako što ćete pratiti korake od 1. do 3. u prethodnoj proceduri.

 2. Izaberite pravilo koje želite da premestite, a zatim koristite strelice nagore i nadole da biste ga premestili.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×