Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Korišćenje vremenske ose

Napomena: Počev od jula 2021. godine, ako ste istoriju aktivnosti sinhronizovali na svim uređajima putem Microsoft naloga (MSA), više nemate opciju da otpremite novu aktivnost na vremenskoj osi. I dalje ćete moći da koristite vremensku osu i da vidite istoriju aktivnosti (informacije o nedavnim aplikacijama, veb lokacijama i datotekama) na lokalnom uređaju.  Nalozi povezani sa AAD-om neće biti uticali. 

Lako je zaboraviti na čemu smo radili, naročito kada su to bili dani ili sedmice. Vremenska linija vam pomaže da se vratite na nešto što ste radili – kao što je rad na dokumentu ili pregledanje veb lokacije.

Vremenska linija je funkcija koja se prvi put pojavila u Windows 10. aprila 2018. Funkcija se nalazi na traci zadataka i poboljšava prikaz zadataka kako bi vam prikazala trenutno pokrenute aplikacije i prošle aktivnosti. Vremenska linija podrazumevano prikazuje snimke stvari na kojima ste radili od ranijeg dana ili određenog datuma u prošlosti. Označena traka za pomeranje vam sa ciljem da znate gde ste na vremenskoj osi i, ako ne želite da se pomerate, možete da potražite stavku ili aktivnost koju želite da ponovo izaberete. 

Da biste počeli sa vremenskom osom, izaberite Prikaz zadataka na traci zadataka ili pritisnite kombinaciju tastera Windows taster sa logotipom  + taster Tabi izaberite aktivnost. 

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste kontrolisali koje će se vremenske ose pokazati: 

 • Da biste ograničili naloge prikazane na vremenskoj osi, kliknite na dugme Start  > Postavke > > Istorija aktivnosti privatnosti, a zatim isključite naloge koje ne želite da prikažete na vremenskoj osi u okviru Prikaži aktivnosti iz naloga .

 • Da biste uklonili aktivnost sa vremenske ose, kliknite desnim tasterom miša na karticu aktivnosti i izaberite stavku Ukloni. Možete da obrišeme sve stavke za ceo dan tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na karticu aktivnosti i izabrati stavku Obriši sve iz Starije danas (ili bilo koje vreme koje pregledate).

 • Da biste obrišeli sve aktivnosti sa vremenske ose, kliknite na dugme Start > Postavke > Privatnost > Istorija aktivnosti > Obriši istoriju aktivnosti.

 • Da biste obrišeli aktivnosti vremenske ose koje su sačuvane u oblaku, kliknite na taster Start > Postavke > Privatnost > Istorija aktivnosti > Upravljanje podacima o aktivnostima na Microsoft nalogu.

 • Da biste sprečili da se aktivnosti pregledanja veba pojave, kliknite na ikonu Još u prozoru Microsoft Edge, a zatim izaberite stavku Novi InPrivate prozor.

Microsoft vam pomaže da ostanete u kontroli nad svojom privatnošću i ozbiljno štitite podatke. 

Dodatne informacije potražite u Windows 10 istorije aktivnosti i privatnosti. 

 1. Kliknite na taster Start >Postavke > Istorija> aktivnosti privatnosti, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu pored stavke Prikaži istoriju aktivnosti na ovom uređaju i Pošalji istoriju aktivnosti korporaciji Microsoft.

 2. Pomerite se nadole do prikaza aktivnosti iz naloga i uverite se da je preklopnik postavljen na Isključeno.

 3. Pomerite se nadole do stavke Obriši istoriju aktivnosti i izaberite stavku Obriši.

 4. Ako se prijavite sa Microsoft nalogom, izaberite stavku Upravljanje podacima o aktivnostima na Microsoft nalogu da biste obrrostili informacije sačuvane u oblaku.

Rešavanje problema sa vremenskom osom

Uverite se da imate najnoviju verziju sistema Windows. Na taj način ćete imati najnovije funkcije, kao što su vremenska linija i najnovija bezbednosna zaštita. Da biste proverili: 

 1. Na računaru izaberite dugme Start, a zatim izaberite stavku Postavke > System > About. Računar bi trebalo da radi pod verzijom 1803 ili novijom. 

 2. Ako računar još ne radi pod verzijom 1803 ili novijom, kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Postavke > Ažuriraj & Bezbednost i izaberite Proveri da li postoje ispravke da biste instalirali najnoviju verziju sistema Windows 10.  

Takođe treba da budete sigurni da prikaz zadataka nije slučajno isključen. Da biste proverili: 

 1. Kliknite desnim tasterom miša na prazno mesto na traci zadataka. 

 2. Kliknite na dugme Prikaži prikaz zadataka. 

Napomena: Koristite poslovni računar? Obratite se IT administratoru vaše organizacije da biste proverili da li je dozvoljena vremenska linija. 

Do toga može da bude zato što aplikacija koju ste koristili za kreiranje aktivnosti – recimo Microsoft Word – nije instalirana na računaru koji trenutno koristite za prikazivanje vremenske ose. Takođe, dokumente nije moguće otvoriti ako su premešteni, izbrisani ili uskladišteni na drugom računaru, a ne na onom koji trenutno koristite.

Ako pokušate da rešite korake za rešavanje problema, a i dalje imate problema sa vremenskom osom, koristite aplikaciju "Čvorište za povratne informacije" da biste nas javili. Možete čak i da priložite neke snimke ekrana ili ponovo date problem da biste nam pomogli da vidimo šta imate.

Da biste otvorili aplikaciju Čvorište za povratne informacije, kliknite na taster Start, a zatim izaberite stavku Čvorište za povratne informacije

Napomena: Ako niste preuzeli aplikaciju Čvorište za povratne informacije, kliknite na dugme Start i izaberite stavku Microsoft Store aplikacije sa liste aplikacija ili je izaberite sa trake   zadataka. U Microsoft Store otkucajte Čvorište za povratne informacije u polju pretraga, a zatim izaberite i preuzmite aplikaciju.

Više informacija potražite u članku Slanje povratnih informacija korporaciji Microsoft u aplikaciji Čvorište za povratne informacije.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×