Korišćenje lupe u aplikaciji "Pošta" za Windows 10

Saznajte kako da koristite lupu u Windows 10 aplikaciji za poštu (ova aplikacija je unapred instalirana na Windows 10 uređajima).

Uključivanje Lupe

Pomoću tastature

Pritisnite taster sa Windows logotipom + znak plus (+).  Da biste isključili lupu, pritisnite taster sa Windows logotipom + Esc

Korišćenje miša ili dodira

Izaberite stavku započni > postavke > lakoća pristupa> lupa > Uključi lupu.

Navigacija putem pošte pomoću Lupe

Koristite dolenavedene savete da biste saznali kako da se premestite u drugim delovima pošte. Takođe ćete naučiti kako da optimizujete aplikaciju pošta da biste se lako kretali pomoću Lupe.

Kada otvorite poštu, sletite u glavni prikaz sa otvorenim Prijemno sanduče otvoreno.

 • Okno za navigaciju se prikazuje na levoj strani ekrana. Odavde možete da kreirate novu poštu, pristupite fasciklama, informacijama o nalogu i postavkama aplikacije ili da se prebacite na kalendar. Da biste se premestili u okno za navigaciju koristeći samo tastaturu, pritisnite taster Tab, kombinaciju tastera SHIFT + Tabili tastere sa strelicamanagore ili nadole.

Savet: Ako vam je potrebno više prostora za pregled i rad sa drugim regionima u okviru pošte, možete da umanjite okno za navigaciju. Uputstva potražite u odeljku razvijanje ili skupljanje okna za navigaciju.

 • Lista poruka sa desne strane okna za navigaciju sadrži e-poruke i pozivnice za sastanak u trenutnom prijemnom poštanskom sandučetu. Da biste pregledali poruke na listi koristeći samo tastaturu, pritisnite taster sa strelicom nagore ili nadole. Razmislite o korišćenju celog ekrana ili usidrenog prikaza prilikom pregledanja liste poruka.

Savet: Poruke se podrazumevano navode po razgovoru. Da biste pojednostavili prikaz, možete da promenite način na koji su poruke navedene. Uputstva potražite u odeljku Rasporedi poruke.

 • Okno za čitanje se otvara sa desne strane liste poruka kada izaberete poruku na listi poruka ili započnete novu poruku. Ovde sastavljate novu e-poruku ili čitate primljenu poštu.

Savet: Ako se podrazumevano okno za čitanje oseća suviše ograniиeno da bi bilo efikasno sa Lupe, možete da otvorite novu ili primljenu poruku u novom prozoru da biste uvećali prikaz. Uputstva potražite u odeljku Otvaranje poruke u novom prozoru.

Detaljna uputstva o tome kako da se krećete u aplikaciji "Pošta" pomoću čitača ekrana i tastature potražite u okviru korišćenja čitača ekrana za istraživanje i navigaciju putem pošte.

Otvaranje poruke u novom prozoru

Da biste dali sebi puno prostora za rad, možda će vam pomoći da otvorite poruke koje čitate ili komponujeљ u novom prozoru. 

Ako koristite miš ili pokrete dodirom:

 1. Izaberite poruku sa liste poruka ili izaberite stavku Nova pošta .  Okno za čitanje se otvara sa desne strane liste poruka.

 2. U poruci izaberite (Otvori poruku u novom prozoru). Poruka se otvara u zasebnom prozoru.

 3. Da biste povećali zasebni prozor, izaberite stavku Uvećaj u gornjem desnom uglu prozora. Sada možete da koristite prikaz celog ekrana, na primer, da biste pročitali ili sastavili poruku.

 4. Kada završite sa čitanjem primljene poruke, pritisnite taster " Zatvori " da biste izašli iz prozora.  Ako komponujeљ novu poruku, prozor se zatvara automatski kada pošaljete poruku.

Ako koristite čitač ekrana i tastaturu:

 1. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + N da biste kreirali novu poruku ili prešli na poruku koju želite da pročitate i pritisnite taster ENTER. Okno za čitanje se otvara sa desne strane liste poruka.

 2. U poruci pritisnite kombinaciju tastera CTRL + O. Poruka se otvara u zasebnom prozoru.

 3. Da biste povećali zasebni prozor, pritisnite kombinaciju tastera ALT + RAZMAKNICA, a zatim X.

 4. Kada završite sa čitanjem primljene poruke, pritisnite taster ESC da biste izašli iz prozora. Ako komponujeљ novu poruku, prozor se zatvara automatski kada pošaljete poruku.

Razvijanje ili skupljanje okna za navigaciju

Da biste dali listu poruka i okno za čitanje u okviru dodatnog prostora i učinili da se lakše kreću i rade u pošti pomoću Lupe, možete da umanjite okno.

 • Ako koristite miš ili pokrete dodirom, izaberite (Razvij/skupi) da biste razvili ili skupili okno za navigaciju.

 • Ako koristite čitač ekrana i tastaturu, da biste umanjili okno za navigaciju, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "navigacija, Prošireno dugme, savet o alatki, skupljanje" i pritisnite taster ENTER. Da biste razvili okno, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "navigacija, skupljeno dugme, vrh alatke, razvijte" i pritisnite taster ENTER.

Kreiranje i slanje e-pošte

Ako koristite miš ili pokrete dodirom: 

 1. U glavnom prikazu pošte izaberite stavku Nova pošta .  U oknu za čitanje otvara se prazna e-poruka.

 2. Ako želite da povećate radnu oblast za lupu, otvorite poruku u novom prozoru kao što je navedeno u otvorenoj poruci u novom prozoru.

 3. U polju za: otkucajte imena ili e-adrese primalaca. Spisak podudarnih ispravki kontakata dok kucate. Izaberite kontakt koji želite da dodate.

 4. U polju Tema otkucajte temu za e-poruku.

 5. U oblasti glavni sadržaj otkucajte poruku.

 6. Kada završite sa sastavljanjem poruke, izaberite stavku Pošalji da biste je poslali.

Ako koristite čitač ekrana i tastaturu, pogledajte članak Kreiranje i slanje e-pošte pomoću čitača ekrana u aplikaciji pošta za detaljna uputstva.

Otvaranje i čitanje e-poruke

Možete da koristite čitanje Lupe da bi Lupe čitao tekst na ekranu pored toga što će izgledati veće. Na ovaj način ne morate da koristite drugu aplikaciju da biste čuli sadržaj na ekranu.

Pored toga, ako već koristite čitač ekrana sa Lupe, samo otvorite e-poruku i narator počinje da čita poruku automatski. Ako koristite čitač ekrana koji ne počinje da čita sadržaj kada otvorite poštu, pokušajte da koristite čitanje Lupe.

Korišćenje čitanja Lupe:

 1. Na listi poruka izaberite poruku koju želite da pročitate.

 2. Ako želite da povećate oblast čitanja za lupu, otvorite poruku u novom prozoru kao što je navedeno u odeljku "otvori poruku u novom prozoru".

 3. Koristite sledeće tasterske prečice da biste pročitali e-poruku:

  • Da biste započeli čitanje sa trenutne lokacije kursora teksta, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Alt + ENTER. Ista tasterska prečica takođe pauzira i nastavlja da čita.

  • Drugi način za početak čitanja jeste da pritisnete kombinaciju tastera CTRL + Alt i kliknete na levi taster miša tamo gde želite da počnete.

  • Da biste zaustavili čitanje, pritisnite bilo koji taster.

  • Da biste pročitali samo sledeću rečenicu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Alt + K. Da biste pročitali samo prethodnu rečenicu, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + Alt + H. Ako više volite da koristite miš, da biste pročitali samo sledeću rečenicu, izaberite stavku Reprodukuj dalje . Da biste pročitali samo prethodnu rečenicu, izaberite stavku Reprodukuj prethodnu

 4. Kada završite sa čitanjem poruke, pritisnite taster ESC. Fokus se vraća na listu poruka.

Korišćenje čitača ekrana i tastature:

 1. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete prvu poruku na listi poruka.

 2. Na listi poruka pritisnite taster sa strelicom nadole da biste pregledali poruke.

 3. Da biste otvorili e-poruku, pritisnite taster ENTER. Narator počinje automatski da čita e-poruku. Da biste zaustavili čitanje, pritisnite kombinaciju tastera CTRL.

 4. Kada završite sa čitanjem poruke, pritisnite taster ESC. Fokus se vraća na listu poruka.

Odgovaranje na e-poštu ili njeno prosleđivanje

Ako koristite miš ili pokrete dodirom:

 1. Na listi poruka izaberite poruku na koju želite da odgovorite ili da je prosledite.

 2. Ako želite da povećate radnu oblast za lupu, otvorite poruku u novom prozoru kao što je navedeno u otvorenoj poruci u novom prozoru.

 3. U poruci izaberite stavku Odgovori, Odgovori svimaili Prosledi.

 4. Ako prosleđujete poruku, dodajte ime ili e-adresu svakog primaoca u polje " za ".

 5. U oblasti glavni sadržaj otkucajte poruku.

 6. Izaberite Pošalji.

Ako koristite čitač ekrana i tastaturu, pogledajte članak čitanje i odgovaranje na e-poštu pomoću čitača ekrana za detaljna uputstva.

Raspoređivanje poruka

Po podrazumevanoj vrednosti, poruke grupe pošte šalju se po razgovoru. Ako više volite da postavljate e-poruke na hronološkom redosledu, možete da promenite način na koji se poruke raspoređene. Možda će vam biti lakše da se kreжete na listu poruka sa Lupe kada su e-poruke navedene u hronološkom redosledu.

Ako koristite miš ili pokrete dodirom:

 1. U oknu za navigaciju izaberite stavku postavke .

 2. U oknu Postavke izaberite stavku lista poruka > pojedinačne poruke.

 3. Da biste zatvorili okno Settings , kliknite ili dodirnite bilo gde izvan okna.

Ako koristite čitač ekrana i tastaturu, pogledajte članak organizovanje poruka sa čitačem ekrana za detaljna uputstva.

Skrivanje fokusiranog prijemnog sandučeta

Ako koristite poštu sa M365, Outlook.com ili Exchange nalogom, pošta podrazumevano prikazuje dva unosa: fokusirane i druge. Najznačajnije e-poruke se sortiraju u fokusirano prijemno poštansko sanduče dok ostalo ne može da se pristupi, ali na drugom prijemnom poštanskom sandučetu. Da biste pojednostavili listu poruka na jednu jednolistu poruka, možete da sakrijete fokusirano Prijemno sanduče. Na ovaj način možete efektivno da pregledate sve poruke na jednom mestu, na primer, koristeći prikaz "usidren".

Ako koristite miš ili pokrete dodirom:

 1. U oknu za navigaciju izaberite stavku postavke .

 2. U oknu Postavke izaberite stavku fokusirano Prijemno sanduče.

 3. Preklopite poruke za sortiranje u fokusirano i drugi prekidač za Isključivanje.

 4. Da biste zatvorili okno Settings , kliknite ili dodirnite bilo gde izvan okna.

Ako koristite čitač ekrana i tastaturu, pogledajte članak rad sa fokusiranim poštanskim sandučetom pomoću čitača ekrana za detaljna uputstva.

Saznajte više

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×