Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Karticanovi Microsoft Edge  vam pomaže da pregledate, pretražavate, kupujete na mreži i još mnogo toga. Kao i svi moderni pregledači, Microsoft Edge vam omogućava da prikupljate i skladištite određene podatke na uređaju, kao što su kolačići, i omogućava vam da nam šaljete informacije, kao što je istorija pregledanja, da biste učinili iskustvo što bogatijim, brzim i ličnim. 

Svaki put kada prikupljamo podatke, želimo da se uverimo da je to pravi izbor za vas. Neke osobe brinu zbog prikupljanja istorije pregledanja veba. Zato vam pokazujemo koji podaci se skladište na vašem uređaju ili ih mi prikupljamo. Dajemo vam izbore da kontrolišete koji podaci se prikupljaju. Za više informacija o privatnosti u programu Microsoft Edge, preporučujemo da pregledate našu izjavu o privatnosti

Koji podaci se prikupljaju ili skladište i zašto

Microsoft koristi dijagnostičke podatke da bi poboljšao naše proizvode i usluge. Ove podatke koristimo da bismo bolje razumeli kako naši proizvodi izvršavaju i gde treba da se unete poboljšanja. 

Microsoft Edge prikuplja skup obaveznih dijagnostičkih podataka kako bi Microsoft Edge bio bezbedan, ažuriran i da radi kao što je očekivano. Microsoft veruje u minizaciju prikupljanja informacija i praksi. Težimo da prikupimo samo informacije koje su nam potrebne i da ih uskladištimo samo dokle god su potrebne za pružanje usluge ili analize. Pored toga, možete da kontrolišete da li se opcionalni dijagnostički podaci povezani sa vašim uređajem dele sa korporacijom Microsoft kako biste rešili probleme sa proizvodima i poboljšali Microsoft proizvode i usluge. 

Dok koristite funkcije i usluge u programu Microsoft Edge, dijagnostički podaci o tome kako koristite te funkcije šalju se korporaciji Microsoft. Microsoft Edge čuva vašu istoriju pregledanja – informacije o veb lokacijama koje posećujete – na uređaju. U zavisnosti od postavki, ova istorija pregledanja se šalje korporaciji Microsoft, što nam pomaže da pronađemo i rešimo probleme i poboljšamo svoje proizvode i usluge za sve korisnike.  Kolekcijom opcionalnih dijagnostičkih podataka možete upravljati u pregledaču tako što ćete izabrati Postavke i još mnogo toga >  Postavke> Privatnost, pretraga i usluge i uključiti ili isključiti poboljšanje Microsoft proizvoda slanjem opcionalnih dijagnostičkih podataka o tome na koji način koristite pregledač, veb lokacije koje posećujete i padate izveštaje.   To uključuje podatke iz testiranja novih iskustava. Da biste dovršili unošenja promena u ovu postavku, ponovo pokrenite Microsoft Edge. 

Uključivanje ove postavke omogućava deljenje ove opcionalne dijagnostičke podatke sa korporacijom Microsoft iz drugih aplikacija koje koriste Microsoft Edge, kao što je aplikacija za protok video zapisa koja hostuje Microsoft Edge veb platformu za strimovanje video zapisa. Microsoft Edge veb platforma će poslati informacije o tome kako koristite veb platformu i sajtove koje posećujete u aplikaciji korporaciji Microsoft.  Ovu kolekciju podataka određuje vaša opcionalna postavka dijagnostičkih podataka u postavkama privatnosti, pretrage i usluga u pregledaču Microsoft Edge. 

Na Windows 10 postavke određuje vaša Windows dijagnostička postavka. Da biste promenili postavku dijagnostičkih podataka, izaberite stavku>   Postavke>   Privatnost> Dijagnostika & povratne informacije

Od 6. marta 2024. dijagnostički podaci za Microsoft Edge prikupljaju se odvojeno od Windows dijagnostičkih podataka na uređajima Windows 10 (verzija 22H2 i novije) i Windows 11 (verzija 23H2 i novije) uređaje u Evropskoj ekonomskoj oblasti. Za ove verzije operativnog sistema Windows i na svim drugim platformama možete da promenite postavke u pregledaču Microsoft Edge   tako što ćete izabrati stavku Postavke i dodatne postavke > postavke> privatnost, pretragu i usluge.   U nekim slučajevima postavkama dijagnostičkih podataka možda upravlja vaša organizacija. 

Kada tražite nešto, Microsoft Edge može dati predloge o tome šta tražite. Da biste uključili ovu funkciju,   izaberite stavku Postavke i dodatne opcije > Postavke> Privatnost, pretraga i usluge > Traka adresa i pretraga i uključite opciju Prikaži mi predloge za pretragu i lokaciju pomoću mojih otkucanih znakova.   Kada počnete da kucate, informacije koje unesete na traku adresa šalju se podrazumevanom dobavljaču pretrage kako bi vam dale trenutne predloge za pretragu i veb lokaciju. 

Kada koristite InPrivate pregledanje ili režim gosta, Microsoft Edge prikuplja neke informacije o tome kako koristite pregledač, u zavisnosti od postavke dijagnostičkih podataka operativnog sistema Windows ili postavki privatnosti za Microsoft Edge, ali automatski predlozi su isključeni i ne prikupljaju se informacije o veb lokacijama koje posećujete. Microsoft Edge će izbrisati istoriju pregledanja, kolačiće i podatke lokacije, kao i lozinke, adrese i podatke obrasca kada zatvorite sve InPrivate prozore. Novu InPrivate sesiju možete da pokrenete tako što ćete izabrati stavku Postavke i još mnogo toga na računaru ili karticama na mobilnom uređaju. 

Microsoft Edge takođe ima funkcije koje pomažu vama i vašem sadržaju da ostanete bezbedni na mreži. Windows zaštitnik SmartScreen automatski blokira veb lokacije i preuzimanja sadržaja za koje se izveštava da su zlonamerni. Windows zaštitnik SmartScreen proverava adresu veb stranice koju posećujete u odnosu na listu adresa veb stranica uskladištenih na uređaju za koju Microsoft smatra da je valjana. Adrese koje se ne nalazi na listi uređaja i adrese datoteka koje preuzimate biće poslate korporaciji Microsoft i proveravaju se u odnosu na često ažuriranu listu veb stranica i preuzimanja koja su prijavljena korporaciji Microsoft kao nebezbedna ili sumnjiva. 

Da bi ubrzao zamoljene zadatke kao što su popunjavanje obrazaca i unos lozinki, Microsoft Edge može da sačuva informacije kako bi vam pomogao. Ako odaberete da koristite te funkcije, Microsoft Edge skladišti informacije na uređaju. Ako ste uključili sinhronizaciju za popunjavanje obrasca kao što su adrese ili lozinke, ove informacije će biti poslate u Microsoft oblak i uskladištene sa Microsoft nalogom koji će se sinhronizovati u svim prijavljenim verzijama pregledača Microsoft Edge. Ovim podacima možete da upravljate iz postavki i  dodatnih > Postavke > Profili

Da bi se neki video i muzički sadržaj zaštitio od kopiranja, neke veb lokacije za strimovanje skladište podatke usluge Digital Rights Management (DRM) na uređaju, uključujući jedinstveni identifikator (ID) i medijske licence. Kada odete na jednu od ovih veb lokacija, ona preuzima informacije o DRM-u kako bi se uverila da imate dozvolu za korišćenje sadržaja. 

Microsoft Edge takođe skladišti kolačiće, male datoteke koje se stavljaju na uređaj dok pregledate veb. Mnoge veb lokacije koriste kolačiće za skladištenje informacija o željenim opcijama i postavkama, kao što je čuvanje stavki u korpi za kupovinu, tako da ne morate da ih dodajete svaki put kada ih posetite. Neke veb lokacije takođe koriste kolačiće za prikupljanje informacija o aktivnosti na mreži kako bi vam prikazale oglašavanje zasnovano na interesovanjima. Microsoft Edge vam pruža opcije za brisanje kolačića i blokiranje čuvanja kolačića u budućnosti. 

Microsoft Edge će poslati zahteve "Ne prati" veb lokacijama kada je uključena postavka "Pošalji zahteve bez praćenja". Međutim, veb lokacije mogu da prate vaše aktivnosti čak i kada se pošalje zahtev "Ne prati". 

Kako da obrišete podatke prikupljene ili uskladištene u pregledaču Microsoft Edge

Da biste obrisali informacije o pregledanju uskladištene na uređaju, kao što su sačuvane lozinke ili kolačići:

  1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavku Postavke i dodatne > postavke > privatnost, pretraga i usluge .

  2. U okviru Brisanje podataka o pregledanju izaberite stavku Odaberite šta želite da obrišete.

  3. U okviru Opseg vremena odaberite vremenski opseg.

  4. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored svakog tipa podataka koji želite da opozite, a zatim izaberite stavku Obriši odmah.

  5. Ako želite, možete da izaberete stavku Odaberite šta želite da obrišete svaki put kada zatvorite pregledač i odaberete koji tipovi podataka treba da budu obrisani.

Saznajte više o tome šta se briše za svaku stavku istorije pregledača.

Da biste obrisali istoriju pregledanja koju je prikupio Microsoft:

  • Da biste videli istoriju pregledanja povezanu sa nalogom, prijavite se na svoj nalog account.microsoft.com. Pored toga, imate i opciju da obrišete podatke o pregledanju koje je Microsoft prikupio pomoću Microsoft kontrolne table za privatnost.

  • Da biste izbrisali istoriju pregledanja i druge dijagnostičke podatke povezane sa vašim Windows 10 uređajem, izaberite stavku Pokreni > Postavke > Privatnost > Dijagnostika & povratne informacije , a zatim izaberite stavku Izbriši u okviru Brisanje dijagnostičkih podataka

Da biste obrisali pojedinačne lozinke koje Microsoft Edge skladišti na uređaju:

  1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavku Postavke i dodatne opcije > Postavke > Profili , a zatim izaberite stavku Lozinke.

  2. U okviru Sačuvane lozinke izaberite stavku Još radnji pored imena veb lokacije, a zatim izaberite stavku Izbriši da biste obrisali lozinku sačuvanu za tu lokaciju.

Kako da upravljate postavkama privatnosti u pregledaču Microsoft Edge

Da biste promenili nivo sprečavanja praćenja, obrisali podatke o pregledanju, poboljšali Microsoft Edge i još mnogo toga, izaberite stavku Postavke i dodatne opcije> Postavke > privatnost, pretraga i usluge.

Da biste odabrali da li veb lokacije mogu da traže dozvolu za korišćenje lokacije, kamere, mikrofona i još mnogo toga, izaberite stavku Postavke i još mnogo toga> Postavke > lokaciji.

Da biste odabrali tipove podataka koji se sinhronizuju na svim uređajima ili da biste potpuno isključili sinhronizaciju,   izaberite stavku Postavke i dodatne opcije> Postavke > Profili > Sinhronizuj .

Da biste saznali više o privatnosti u pregledaču Microsoft Edge, pročitajte članak Microsoft Edge bela tabla za privatnost.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×