Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

BitLocker je Windows tehnologija šifrovanja koja štiti podatke od neovlašćenog pristupa tako što šifruje disk jedinicu i zahteva neke faktore potvrde identiteta pre nego što ga otključa. U normalnom korišćenju funkcije BitLocker jednostavno se otključava kada se uspešno prijavite u Windows.

Međutim, Windows će zahtevati BitLocker ključ za oporavak kada otkrije mogući neovlašćeni pokušaj pristupa disk jedinici.Veoma je važno da imate rezervnu kopiju ovog ključa. Ako izgubite ključ, Microsoft podrška ne može da je obezbedi ili da je ponovo kreira za vas.

U većini situacija napravite rezervnu kopiju ključa kada je BitLocker prvi put uključen, ali je dobra ideja da napravite rezervnu kopiju. 

Napomena: Da li treba da pronađete šifru da biste otključali uređaj koji je zaključan? Pogledajte članak Pronalaženje BitLocker ključa za oporavak u operativnom sistemu Windows.

Kako da napravite rezervnu kopiju ključa

 1. Dodirnite dugme "Windows Start" i otkucajte BitLocker

 2. Izaberite aplikaciju "Kontrolna tabla BitLocker" sa liste rezultata pretrage

 3. U Aplikaciji BitLocker izaberite napravite rezervnu kopiju ključa za

  oporavak Aplikacija "Upravljanje BitLocker šifrovanjem" sa strelicom koja pokazuje na opciju da napravite rezervnu kopiju BitLocker ključa za oporavak.

 4. Izaberite gde želite da napravite rezervnu kopiju ključa

  • Sačuvajte na Microsoft nalogu – Ovo će sačuvati ključ u biblioteci ključeva za oporavak Microsoft naloga gde ubuduće lako možete da mu pristupite sa bilo kog računara.

   Napomena: Ako ste prijavljeni na računar na kom upravlja vaše preduzeće ili škola, to može da kaže Sačuvaj na Azure AD nalogu.

  • Čuvanje na USB fleš disku – Ako imate fleš disk pri ruci, možete da sačuvate ključ na njemu. Ako vaš računar ubuduće traži šifru, samo umetnite TAJ USB disk i pratite uputstva na ekranu. Za ključ je potrebno samo nekoliko KB prostora kako disk jedinica ne bi bila velika.

   Važno: Nemojte uskladištiti ovaj USB fleš disk sa ključem na računaru. Ako lopov treba da nabavi računar, može i da ukrade fleš disk i zaobiđe BitLocker šifrovanje, što podatke ostavlja ranjivim.

  • Čuvanje u datoteci – Ključ za oporavak možete da sačuvate kao datoteku čistog teksta na bilo kom uređaju. Ako vam je ta datoteka potrebna u budućnosti, samo je otvorite pomoću bilo kog uređivača teksta kao što je Beležnica ili Microsoft Word i moći ćete da pročitate ključ. Nećete moći da je sačuvate na BitLocker šifrovanoj disk jedinici, tako da ćete možda morati da je sačuvate na USB disku ako nemate sekundu, nešifrovanu jačinu zvuka na uređaju.

   Preporučujemo da kopirate ili premestite tu tekstualnu datoteku u OneDrive lični trezor radi bezbednog i bezbednog skladišta kom se može lako pristupiti sa bilo kog uređaja ako vam je potreban.

  • Odštampajte ključ za oporavak – Možete jednostavno da odštampate ključ za oporavak ako želite.

   Važno: Uskladištite otisak na sigurnom mestu i nemojte ga čuvati sa računarom. Ako lopov ukrade računar i odštampani ključ za oporavak, može da zaobiđe BitLocker šifrovanje, što podatke ostavlja ranjivim.

 5. Izaberite stavku "Završi"

Možete da napravite koliko god želite rezervnih kopija. Nije loša ideja imati više od jednog, samo da budemo bezbedni.

Saznajte više

Pronalaženje BitLocker ključa za oporavak u operativnom sistemu Windows

Microsoft i učenje za bezbednost

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×