BitLocker je Windows tehnologija šifrovanja koja štiti podatke od neovlašćenog pristupa tako što šifruje disk jedinicu i zahteva neke faktore potvrde identiteta pre nego što ga otključa. U normalnom korišćenju funkcije BitLocker jednostavno se otključava kada se uspešno prijavite u Windows.

Međutim, Windows će zahtevati BitLocker ključ za oporavak kada otkrije mogući neovlašćeni pokušaj pristupa disk jedinici. To može da se desi i ako napravite promene u hardveru, firmveru ili softveru koje BitLocker ne može da razlikuje od mogućeg napada. U tim slučajevima BitLocker može zahtevati dodatnu bezbednost ključa za oporavak. 

Veoma je važno da imate rezervnu kopiju ovog ključa. Ako izgubite šifru, Microsoft podrška ne može da je obezbedi niti da je ponovo kreira za vas.

U većini situacija napravite rezervnu kopiju ključa kada je BitLocker prvi put uključen, ali je dobra ideja da napravite rezervnu kopiju. 

Napomena: Da li treba da pronađete šifru da biste otključali uređaj koji je zaključan? Pogledajte članak Pronalaženje BitLocker ključa za oporavak u operativnom sistemu Windows.

Kako da napravite rezervnu kopiju ključa

 1. Dodirnite dugme "Windows Start" i otkucajte BitLocker

 2. Izaberite aplikaciju "Kontrolna tabla BitLocker" sa liste rezultata pretrage

 3. U Aplikaciji BitLocker izaberite napravite rezervnu kopiju ključa za

  oporavak Aplikacija "Upravljanje BitLocker šifrovanjem" sa strelicom koja pokazuje na opciju da napravite rezervnu kopiju BitLocker ključa za oporavak.

 4. Izaberite gde želite da napravite rezervnu kopiju ključa

  • Sačuvajte na Microsoft nalogu – Ovo će sačuvati ključ u biblioteci ključeva za oporavak Microsoft naloga gde ubuduće možete lako da mu pristupite sa bilo kog računara.

   Napomena: Ako ste prijavljeni na računar na kom upravlja vaše preduzeće ili škola, to može da kaže Sačuvaj na Azure AD nalogu.

  • Čuvanje na USB fleš disku – Ako imate fleš disk pri ruci, možete da sačuvate ključ na njemu. Ako vaš računar ubuduće traži šifru, samo umetnite TAJ USB disk i pratite uputstva na ekranu. Za ključ je potrebno samo nekoliko KB prostora kako disk jedinica ne bi bila velika.

   Važno: Nemojte uskladištiti ovaj USB fleš disk sa ključem na računaru. Ako lopov treba da nabavi računar, može i da ukrade fleš disk i zaobiđe BitLocker šifrovanje, što podatke ostavlja ranjivim.

  • Čuvanje u datoteci – Ključ za oporavak možete da sačuvate kao datoteku čistog teksta na bilo kom uređaju. Ako vam je ta datoteka potrebna u budućnosti, samo je otvorite pomoću bilo kog uređivača teksta kao što je Beležnica ili Microsoft Word i moći ćete da čitate ključ. Preporučujemo da sačuvate tu tekstualnu datoteku u OneDrive ličnom trezoru radi bezbednog i bezbednog skladišta kom se može lako pristupiti sa bilo kog uređaja ako vam je potreban.

   Važno: Nemojte da sačuvate jedu kopiju datoteke na računaru za koju je ključ. Ako BitLocker zahteva ključ za oporavak da biste otključali disk jedinicu, nećete moći da pristupite datoteci koja sadrži ključ.

  • Odštampajte ključ za oporavak – Možete jednostavno da odštampate ključ za oporavak ako želite.

   Važno: Uskladištite otisak na sigurnom mestu i nemojte ga čuvati sa računarom. Ako lopov ukrade računar i odštampani ključ za oporavak, može da zaobiđe BitLocker šifrovanje, što podatke ostavlja ranjivim.

 5. Izaberite stavku "Završi"

Možete da napravite koliko god želite rezervnih kopija. Nije loša ideja imati više od jednog, samo da budemo bezbedni.

Saznajte više

Pronalaženje BitLocker ključa za oporavak u operativnom sistemu Windows

Microsoft bezbednosna pomoć i učenje

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×