Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ako vidite kôd greške 0x803F7001, to znači da na računaru nije pronađena važeća licenca za aktiviranje operativnog sistema Windows. To se može desiti iz nekoliko razloga: 

 1. Ovo je prvi put da je Windows 10 instaliran na ovom računaru. U tom slučaju ćete morati da obezbedite važeću šifru proizvoda od 25 znakova za Windows 10 ili da kupite digitalnu licencu za Windows 10 da biste je aktivirali. Da biste kupili digitalnu licencu na mreži, izaberite stavku Start > Postavke > Ažuriranje & aktivacije > bezbednosti , a zatim izaberite stavku Idi u Microsoft Store . U prodavnici Microsoft Store pratite uputstva da biste kupili licencu za Windows. 

 2. Promenili ste hardver na prethodno aktiviran Windows 10 računaru.  Licenca za Windows je povezana sa računarom hardverom. Ako napravite značajne hardverske promene, kao što je zamena majka table, Windows neće moći da pronađe licencu koja se podudara kada sledeći put pokrenete računar.  Ako je Windows unapred instaliran na računaru, nova licenca je neophodna ako ste napravili promenu, kao što je zamena maternje table. Da biste kupili novu windows licencu, izaberite stavku Start > Postavke > Ažuriranje & aktivacije > bezbednosti , a zatim izaberite stavku Idi u Microsoft Store .  

  Ako imate šifru Windows proizvoda koju ste koristili na računaru pre promene hardvera, unesite je tako što ćete izabrati stavke Start > Postavke > Ažuriranje & Aktivacija & bezbednost > a zatim izaberite stavku Promeni šifru proizvoda.  

  Pored toga, Microsoft pruža putanju izuzetka za prenos Windows licence nakon promene hardvera. Morate biti prijavljeni na isti Microsoft nalog da biste promenili hardver i koristili putanju izuzetka.  

  Da biste pristupili ovoj putanji izuzetka, izaberite stavku Postavke > Postavke > Ažuriranje & aktivacije > bezbednosti, a zatim izaberite stavku Rešavanje problema. Ako alatka za rešavanje problema ne može da reši problem, videćete vezu za poništi aktivaciju nakon promene hardvera. Izaberite je da biste pratili ovu putanju. Više informacija potražite u članku Poništite aktiviranje operativnog sistema Windows 10 nakon promene hardvera. 

 3. Ponovo ste instalirali pogrešno izdanje operativnog sistema Windows 10.  Kada ponovo instalirate Windows 10 pomoću digitalne licence, od vas će se tražiti da odaberete koje izdanje ćete instalirati. Ako odaberete izdanje koje nije licencirano za korišćenje, možete dobiti gorenavedenu grešku.  

  Ako mislite da ste instalirali pogrešno izdanje, izaberite stavku Pokretanje > Postavke > Ažuriranje & aktivacije > bezbednosti, a zatim izaberite stavku Rešavanje problema . Ako alatka za rešavanje problema otkrije važeću digitalnu licencu za Windows 10 za izdanje koje nije trenutno instalirano, javiće vam i pokazaće vam kako da instalirate odgovarajuće izdanje. 

 4. Kupljeni su računarisa unapred instaliranim operativnim sistemom Windows 10 i dobijate 0x803F7001 greške pri aktivaciji pri prvom pokretanju.  Iako se to retko dešava, to se može desiti ako postoji greška u proizvodnji gde odgovarajuća šifra proizvoda za Windows 10 nije uključena u hardver računara. Pokušavate da pokrenute alatku za rešavanje problema sa aktivacijom. Izaberite stavku > Postavke >Ažuriraj & aktivacija > a zatim izaberite stavku Rešavanje problema. Ako alatka za rešavanje problema ne može da aktivira računar, obratite se proizvođaču računara. 

Ako se vaše iskustvo razlikuje od onih navedenih iznad, pokušajte sledeće:  

 • Pokrenite alatku za rešavanje problema sa aktivacijom u operativnom sistemu Windows 10: izaberite stavku Pokreni postavke > Postavke > Ažuriraj & Aktivacija > bezbednosti, a zatimizaberite Stavku Rešavanje problema .

 • Proverite da li imate papirnu kopiju šifre proizvoda od Windows 25 znakova možete da unesete da biste aktivirali Windows 10.

 • Ako je računar nedavno popravljan u nezavisnom objektu za popravku, obratite mu se da biste videli da li popravke zahtevaju novu licencu za Windows 10.

 • Ako je računar nov i nikada nije aktiviran, obratite se proizvođaču računara.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×