Windows Phone 8.1 – opšte

Korisnici OS Windows Phone 8.1 nakon 11. jula 2017. više nisu ispunjavali uslove za besplatni prijem novih bezbednosnih ispravki, nebezbednosnih hitnih ispravki, besplatnih opcija za pomoć i podršku ili ispravki tehničkog sadržaja na mreži od korporacije Microsoft. Nezavisni proizvođači ili programi podrške koja se plaća mogu da obezbede tekuću podršku, ali je imajte u vidu da Microsoft podrška neće javno obezbediti ispravke ili zakrpe za Windows Phone 8.1.

Na osnovu naših Smernica za životni ciklus podrške, bezbednosne ispravke i ispravke proizvoda od 11. jula 2017. godine više nisu dostupne. Od 11. oktobra 2017. godine, korisnici više nisu mogli automatski ili ručno da kreiraju rezervne kopije novih uređaja za podešavanja i neke aplikacije.

Nakon 16. decembra 2019. godine, instaliranje novih aplikacija ili ponovno instaliranje predhodno instaliranih aplikacija više neće biti dostupno u prodavnici Store za Windows Phone 8.1. Korisnici koji budu ponovo postavili telefon ili slike telefona neće moći da vrate predhodno instalirane aplikacije nakon ovog datuma.

Nakon 31. decembra 2019. godine, funkcije za borbu protiv krađe više neće biti omogućene. To znači da ako se uređaj Windows Phone 8.1 izgubi ili bude ukraden, vlasnik neće moći da prati telefon, da zaključa telefon, da vrati telefon na fabrička podešavanja i/ili izbriše uskladištene podatke. Takođe stavka Zaštita od resetovanja više neće funkcionisati. Resetovanje telefona sa omogućenom stavkom „Zaštita od resetovanja“ trajno će zaključati uređaj. Onemogućite stavku „Zaštita od resetovanja“ u odeljku Postavke pre nego što pokušate da resetujete uređaj. Ako je uređaj zaključan, možete da se obratite podršci za pomoć. 

Dok neke usluge, kao što su otpremanja fotografija i vraćanje uređaja u prethodno stanje pomoću postojeće rezervne kopije uređaja, mogu i dalje da funkcionišu, sve usluge će vremenom biti obustavljene.

Microsoft ne planira da proaktivno prosledi nadogradnju na Windows 10 Mobile slušalicama sa operativnim sistemom Windows Phone 8.1 koje ispunjavaju uslove za nadogradnju.

Korisnici mogu da nadograde kvalifikovane uređaje Windows Phone 8.1 na uređaje Windows 10 Mobile, ali treba da imaju u vidu to da će se podrška za sve verzije uređaja Windows 10 Mobile završiti nakon decembra 2019. godine. Uređaji koji su nadograđeni na Windows 10 Mobile će dobijati bezbednosne ispravke i servisiranje dok su one i dalje podržane.

Ako korisnici žele da nadograde svoj kvalifikovan Windows Phone 8.1 na Windows 10 Mobile, oni mogu da pokrenu ažuriranje preko aplikacije Savetnik za nadogradnju ili putem MDM sistema po svom izboru.

Više informacija potražite u članku Aplikacija Savetnik za nadogradnju za Windows 10 Mobile.

Informacije o tome koji Windows Phone 8.1 uređaji mogu da se nadograde na Windows 10 Mobile možete da pronađete na straniciSpecifikacije i sistemski zahtevi za Windows 10 Mobile.

Ne, Microsoft preporučuje korisnicima da nadograde kvalifikovane Lumia uređaje na Windows 10 Mobile.

Dodatne informacija možete da pronađete na stranici Rešavanje problema i popravka Lumia uređaja.

Trenutno nemamo plan za uklanjanje starijih ispravki za Windows Phone 8.1 iz usluge Windows Update.

Windows Device Recovery Tool će možda nastaviti da obezbeđuje sliku za oporavak za Windows Phone 8.1 uređaj . Međutim, nakon 16. decembra 2019. godine nećete moći da vratite nijednu aplikaciju koju ste predhodno instalirali. Kao i sa svim uslugama za uređaje Windows Phone 8.1, Windows Device Recovery tool za uređaje Windows Phone 8.1 će vremenom biti obustavljena. Pogledajte Windows Device Recovery Tool: najčešća pitanja za više detalja o tome kako da koristite funkciju.

Da. Windows Phone 8.1 uređaj bi trebalo da i dalje radi nakon 11. jula 2017, s tim da neće biti ispravki nakon 11. jula 2017. (uključujući bezbednosne ispravke), dok će funkcionalnost pravljenja rezervne kopije uređaja i druge potporne usluge biti povučene kao što je gore opisano.

Da biste proverili koja je verzija operativnog sistema Windows Phone instalirana na telefonu, uradite sledeće:

  • Na listi aplikacija dodirnite Postavke.

  • Više informacija.
    Odeljak Softver pokazuje opšti naziv proizvoda koji koristimo za opis izdanja (na primer, „Windows Phone 8.1“ ili „Windows Phone 8“). U odeljku Verzija operativnog sistema prikazuje se određeni broj verzije izdanja (na primer, „8.0.0000.0“ ili „8.0.10517.150“).

Pretražite stranicu o životnom ciklusu proizvoda da biste saznali koje su verzije operativnog sistema Window 10 Mobile još uvek podržane. Nijedna verzija sistema Windows 10 više neće biti podržana nakon decembra 2019. 

Komercijalno poslovanje

Windows Phone 8.1 je sjajno izdanje softvera, ali tehnologija je napredovala zajedno sa potrebama i očekivanjima korisnika i partnera koji su već usvojili moderne platforme i uređaje. Stariji operativni sistem za mobilne uređaje ne može više da odgovori na savremene poslovne i tehnološke potrebe, niti na bezbednosne pretnje. Preduzeća koja i dalje koriste Windows Phone 8.1 takođe propuštaju očigledne prednosti modernizovanja IT ulaganja i poboljšanja bezbednosti kojima bi zadovoljili potrebe mobilne rane snage kroz IT ulaganja koja bi se isplatila u budućnosti.

Klijenti koji ne žele da njihovi korisnici nadograde svoje Windows Phone 8.1 uređaje na Windows 10 Mobile treba da stave aplikaciju Savetnik za nadogradnju na crnu listu pomoću MDM sistema po svom izboru. 

Prestanak podrške za Windows Phone 8.1 važi podjednako za korisnike i preduzeća. Microsoft podstiče sve svoje korisnike sa kvalifikovanim telefonima da ih nadograde na Windows 10 Mobile.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×