Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Podrška za Internet Explorer je završena 15. juna 2022.

Internet Explorer 11 je trajno onemogućen putem ispravke za Microsoft Edge na određenim verzijama OS Windows 10. Ako bilo koji sajt koji posetite zahteva Internet Explorer 11, možete ga ponovo učitati u režimu Internet Explorer u pregledaču Microsoft Edge. Preporučujemo da koristite Microsoft Edge za brže, bezbednije i modernije iskustvo pregledanja veba.

Prvi koraci uz Microsoft Edge

Postoji nekoliko tipova datoteka koje možete da preuzmete sa veba – dokumenti, slike, video zapisi, aplikacije, proširenja i trake sa alatkama za pregledač, između ostalog. Kada izaberete datoteku za preuzimanje, Internet Explorer će vas pitati šta želite da uradite sa datotekom. Evo nekih stvari koje možete da uradite u zavisnosti od tipa datoteke koju preuzimate:

 • Otvorite datoteku da biste je prikazali, ali je nemojte sačuvati na računaru.

 • Sačuvajte datoteku na računaru na podrazumevanoj lokaciji za preuzimanje. Kada Internet Explorer pokrene bezbednosno skeniranje i završi preuzimanje datoteke, možete odabrati da otvorite datoteku, fasciklu u kojoj je uskladištena ili da je prikažete u upravljaču preuzimanjem.

 • Sačuvajte kao drugo ime, tip ili lokaciju preuzimanja na računaru.

 • Pokrenite aplikaciju, oznaku tipa datoteke ili drugi tip datoteke. Kada Internet Explorer pokrene bezbednosno skeniranje, datoteka će se otvoriti i pokrenuti na računaru.

 • Otkažite preuzimanje i vratite se na pregledanje veba.

Na računar možete da sačuvate i manje datoteke – kao što su pojedinačne slike. Kliknite desnim tasterom na sliku, vezu ili datoteku koju želite da sačuvate, a zatim odaberite stavku Sačuvaj sliku ili Sačuvaj cilj kao.

Pronalaženje datoteka koje ste preuzeli na računaru

Upravljač preuzimanja prati slike, dokumente i druge datoteke koje preuzimate sa veba. Datoteke koje ste preuzeli automatski se čuvaju u fascikli Preuzimanja. Ta fascikla se obično nalazi na disk jedinici na kojoj Windows instalirana (na primer, C:\korisnici\vaše ime\preuzimanja). Preuzimanja iz fascikle Preuzimanja uvek možete da premestite na druga mesta na računaru.

Da biste prikazali datoteke koje ste preuzeli dok koristite Internet Explorer, otvorite Internet Explorer, kliknite na dugme Alatke, a zatim izaberite stavku Prikaži preuzimanja. Moći ćete da vidite šta ste preuzeli sa veba, gde su te stavke uskladištene na računaru, kao i da odaberete radnje koje ćete preuzeti.

Promena podrazumevane fascikle za preuzimanje na računaru

 1. Otvorite Internet Explorer, kliknite na dugme Alatke, a zatim izaberite stavku Prikaži preuzimanja.

 2. U dijalogu Prikaz preuzimanja izaberite stavku Opcije u donjem levom vremenu.

 3. Odaberite drugu podrazumevanu lokaciju za preuzimanje tako što ćete izabrati stavku Potraži, a zatim izabrati stavku U redu kada završite.

Zašto se neke datoteke neće otvoriti u programu Internet Explorer

Internet Explorer za prikaz nekih datoteka u pregledaču koristi programske dodatke kao što je Adobe Reader. Ako datoteka kojoj je potreban dodatak neće da se otvori, možda imate stariju verziju dodatka koja treba da se ažurira.

O preuzimanju i bezbednosnim upozorenjima

Kada preuzmete datoteku, Internet Explorer će proveriti da li je preuzimanje zlonamerno ili potencijalno štetno za vaš računar. Ako Internet Explorer prepozna preuzimanje kao sumnjivo, bićete obavešteni da možete da odlučite želite li da sačuvate, pokrenete ili otvorite datoteku. Nisu sve datoteke na koje ste upozoreni zlonamerne, ali je važno da proverite da li imate poverenja u lokaciju sa koje preuzimate i da li zaista želite da preuzmete datoteku.

Ako vidite bezbednosno upozorenje koje vam saoštava izdavaču ovog programa da nije moguće proveriti, to znači da Internet Explorer ne prepoznaje lokaciju ili organizaciju koja od vas traži da preuzmete datoteku. Uverite se da prepoznajete izdavača i verujete mu pre nego što ga sačuvate ili otvorite.

Uvek postoje riziki za preuzimanje datoteka sa veba. Evo nekih meru predostrožnosti koje možete da preduzmete kako biste zaštitili računar kada preuzimate datoteke:

 • Instalirajte i koristite antivirusni program.

 • Preuzimajte samo datoteke sa pouzdanih sajtova.

 • Ako datoteka ima digitalni potpis, uverite se da je potpis važeći i da datoteka potiče sa pouzdane lokacije. Da biste videli digitalni potpis, izaberite vezu izdavača u dijalogu bezbednosnog upozorenja koji se otvara kada prvi put preuzmete datoteku.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×