Dobijanje poruke da na računaru ponestaje prostora može biti stresan događaj – ili čak i zaista hitan slučaj ako ste usred važnog projekta. Dobra vest je da verovatno možete da oslobodite mnogo prostora na računaru koji radi pod operativnim sistemom Windows tako što ćete pratiti savete ovde. Ali ako nastavite da dobijate poruke o slabom prostoru na disk jedinici, razmislite o drugim opcijama, uključujući dodavanje još jedno prenosivog prostora za skladištenje.


Da biste na najbolji mogući mogući savet, uradite ih po redosledu od vrha ka dnu.


 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite stavku Postavke ,a zatim stavku Promeni postavke računara. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša na gore, izaberite stavku Postavke ,a zatim stavku Promeni postavke računara .)

 2. Izaberite računar i uređaje, a zatim i stavku Prostor na disku.

 3. U okviru Oslobodite prostor na ovom računaru,njame u okviru oslobodite prostor i ukupnu veličinu.

Saveti: 

 • Možete da prikažete veličinu aplikacija iz Windows prodavnice i odaberete da li želite da ih deinstaliranje deinstaliranjem tako što ćete izabrati ili izabrati stavku Prikaži moje veličine aplikacija.

 • Prostor možete osloboditi i tako što ćete izabrati ili kliknuti na isprazni moju korpu za otpatke ako se tamo nalazi datoteka.

Napomene: 

 • Ako ne vidite prostor na disku, nemate najnoviju ispravku za Windows 8.1 i Windows RT 8.1. Dodatne informacije potražite u članku Instaliranje Windows 8.1 Update (KB 2919355).

 • Trenutni prostor na računaru možete da proverite i u istraživaču datoteka tako što ćete potražiti stavku Ovaj računar.Redovno čišćenje računara oslobada prostor na disku i pomaže mu da bolje radi. Jedan od najlakših načina za čišćenje datoteka koje vam više nisu potrebne, jeste korišćenje alatke "Čišćenje diska".


 1. Otvorite "Čišćenje diska" tako što ćete kliknuti na dugme "Start" . U polju za pretragu otkucajte Čišćenje diska, a zatim na listi sa rezultatima izaberite stavku Čišćenje diska.

 2. Ako se to od vas zatraži, izaberite disk jedinicu koju želite da očistite, a zatim kliknite na dugme U redu.

 3. U dijalogu Čišćenje diska u odeljku Opis izaberite stavku Čišćenje sistemskih datoteka.

 4. Ako se to od vas zatraži, izaberite disk jedinicu koju želite da očistite, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. U dijalogu Čišćenje diska, na kartici Čišćenje diska potvrdite izbor u po polju za potvrdu za tipove datoteka koje želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme U redu. Da biste uklonili podatke iz prethodne instalacije operativnog sistema Windows, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prethodne Windows instalacije.

 6. U poruci koja se pojavi izaberite stavku Izbriši datoteke.

 7. Vratite se na stavku Računar u istraživaču datoteka, izaberite disk jedinicu koju ste očistili, a zatim izaberite stavku Osveži. Ako želite da oslobodite više prostora (disk jedinica je i dalje označena crvenom), idite na sledeći savet.Deinstalujte aplikacije na radnoj površini koje vam više nisu potrebne u aplikaciji "Programi i funkcije".


Da biste deinstal niti promenili program

 1. Otvorite programe i funkcije tako što ćete kliknuti na dugme Start, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Programi , a zatim stavku Programi i funkcije.

 2. Izaberite program, a zatim kliknite na dugme Deinstaliranje. Neki programi uključuju opciju za promenu ili popravljanje programa pored deinstalacija, ali mnogi jednostavno nude opciju za deinstalacija. Da biste promenili program, kliknite na dugme Promeni ili Popravi. Ako budete upitani za administratorsku lozinku ili potvrdu, otkucajte lozinku ili obezbedite potvrdu.

Napomena: Ako program koji želite da deinstalelite nije naveden, možda nije napisan za ovu verziju operativnog sistema Windows. Proverite informacije koje ste dobili uz program da biste deinstal istakli program.Takođe možete da deinstalelite aplikacije iz Prodavnice koje više ne želite.


 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša na gore, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara.)

 2. Izaberite Pretraga i aplikacije, a zatim izaberite Veličine aplikacija da biste videli koliko prostora svaka aplikacija zauzima na lokalnoj disk jedinici.

 3. Kada pronađete aplikaciju koju želite da deinstalelite, izaberite aplikaciju, a zatim izaberite stavku Deinstaliranje.

Napomena: Ovo će deinstaliti samo aplikacije prodavnice sa korisničkog naloga.Ako imate fotografije, muziku, video zapise ili druge datoteke koje želite da zadržite, ali ne želite nužno na računaru, razmislite o tome da ih sačuvate na prenosivim medijima, kao što je spoljna disk jedinica, USB disk, DVD ili skladište u oblaku. I dalje ćete moći da prikažete te datoteke ako je računar povezan sa prenosivim medijumom ili skladištem u oblaku, ali one neće zauzimati prostor na računaru.


 1. Otvorite "Ovaj računar" tako što ćete brzo preći sa desne ivice ekrana i dodirnuti stavku Pretraga (ili ako koristite miš, postaviti pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole, a zatim kliknuti na dugme Pretraga ),u polje za pretragu uneti tekst Ovaj računar, a zatim dodirnete ili izaberete stavku Ovaj računar.

 2. U polje Pretraži ovaj računar u gornjem desnom vremenu unesite veličina:veliko.

 3. Izaberite meni Prikaz, izaberite stavku Sortiraj po, a zatim izaberite stavku Veličina. Najveće datoteke se prikazuju na vrhu.

 4. Kada pronađete datoteku koju želite da izbrišete, pritisnite i držite datoteku ili kliknite desnim tasterom miša na datoteku, a zatim izaberite stavku Izbriši.

Upozorenje: Brisanje datoteka iz fascikle WinSxS ili brisanje cele WinSxS fascikle može ozbiljno oštetiti sistem i onemogućiti ponovno pokretanje ili ažuriranje računara.

Fascikla WinSxS nalazi se u Fascikli Windows na računaru (na primer, C:\Windows\WinSxS). Ona skladišti datoteke Windows komponente prodavnice, koje se koriste za podršku funkcija potrebnih za prilagođavanje i ažuriranje operativnog sistema Windows. Da biste smanjili veličinu ove fascikle, možete da koristite planer zadataka.


 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite stavku Pretraga. (Ako koristite miš, postavite pokazivač miša u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša na gore, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U polje za pretragu unesite Kontrolna tabla, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. Izaberite stavku Sistem i bezbednost, a zatim izaberite stavku Planiraj zadatke u okviruAdministrativne alatke.

 4. Kliknite na strelicu pored stavke Biblioteka planer zadataka, izaberite Microsoft, izaberite Windows, a zatim izaberite Servisiranje.

 5. Izaberite StartComponentCleanup, a zatim izaberite stavku Pokreni u okviru Izabrana stavka.

Datoteke koje su dostupne van mreže zauzimaju više prostora na računaru. Usluzi OneDrive je potrebno i 200 MB slobodnog prostora na računaru da bi sinhronizovao datoteke. Da biste oslobodili prostor, možete da napravite neke datoteke ili fascikle samo na mreži.

Napomene: 

 • Ako imate uključen Access sve datoteke van mreže, prvo morate da isključite ovu postavku da biste mogli da datoteke postavljate samo na mreži.

 • Ako imate otpremanja u OneDrive na čekanju, morate da sačekate da se one dovrše da biste datoteke pravili samo na mreži. 1. Na ekranu Start izaberite stavku OneDrive da biste otvorili OneDrive aplikaciju.

 2. Pronađite datoteku ili fasciklu koju želite da napravite samo na mreži.

 3. Brzo prevucite nadole ili kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu da biste je izabrali.

 4. Izaberite opciju Učini samo na mreži. Da biste celu OneDrive postavili samo na mrežu, brzo prevucite sa desne ivice ekrana (odnosno, ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana i pomerite pokazivač miša navišu), izaberite stavku Postavke ,izaberite stavku Opcije ,a zatim izaberite opciju Postavi sve datoteke samo na mreži.

 1. Otvorite istraživač datoteka tako što ćete brzo preći sa desne ivice ekrana i dodirnuti stavku Pretraga (ili ako koristite miš, postaviti pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole, a zatim kliknuti na dugme Pretraga ),u polje za pretragu unesite Istraživač datoteka, a zatim dodirnete ili izaberete stavku Istraživač datoteka.

 2. Pronađite datoteku ili fasciklu koju želite da napravite samo na mreži.

 3. Pritisnite i držite datoteku ili fasciklu ili kliknite desnim tasterom miša na tu fasciklu, a zatim odaberite stavku Učini dostupnim samo na mreži. Da bi cela usluga OneDrive bila dostupna samo na mreži, pritisnite i držite stavku OneDrive ili kliknite desnim tasterom miša na njih, a zatim odaberite stavku Učini dostupnim samo na mreži.

Prenosiva disk jedinica moraće da bude oblikovana sa NTFS sistemom datoteka.


Provera dostupnosti prostora

Pre nego što premestite OneDrive datoteke, trebalo bi da proverite da li prenosiva disk jedinica ima dovoljno prostora za skladištenje datoteka. Pratite ove korake:


 1. Otvorite istraživač datoteka tako što ćete brzo preći sa desne ivice ekrana i dodirnuti stavku Pretraga (ili ako koristite miš, postaviti pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole, a zatim kliknuti na dugme Pretraga ),u polje za pretragu unesite Istraživač datoteka, a zatim dodirnete ili izaberete stavku Istraživač datoteka.

 2. Pritisnite i držite stavku OneDrive ili kliknite desnim tasterom miša na njih.

 3. Izaberite svojstva, a zatim pogledajte iznos pored stavke Veličina na disku.

 4. U istraživaču datoteka izaberite ovaj računar, a zatim pogledajte koliko prostora je besplatno na prenosivim disk jedinicama.


Premeštanje OneDrive datoteka

Prvo morate da napravite fasciklu na prenosivoj disk jedinici za OneDrive datoteke. Kada kreirate fasciklu, pratite ove korake da biste premestili datoteke:

Upozorenje: Premeštanje OneDrive datoteka otkazaće otpremanja na čekanju.

 1. U istraživaču datoteka pritisnite i držite stavku OneDrive ili kliknite desnim tasterom miša na njih.

 2. Izaberite Svojstva, a zatim izaberite karticu Lokacija.

 3. Izaberite premesti.

 4. Potražite prenosiv disk jedinicu, a zatim izaberite Stavku Izaberi fasciklu.

 5. U dijalogu Svojstva za OneDrive izaberite stavku U redu.

 6. U dijalogu Premeštanje fascikle izaberite da. OneDrive datoteke su premeštene na novu disk jedinicu. Sada možete da izbrišete staru OneDrive lokaciju.

Napomena: Ako vam je potrebna dodatna pomoć za premeštanje datoteka u usluzi OneDrive, obratite se podršci za korisnike.Dugoročna strategija za proširenje kapaciteta skladišta računara jeste dodavanje prenosivih skladišta, uključujući SD kartice, USB fleš disk jedinice, DVD-ove ili CD-ove, odnosno korišćenje skladišta u oblaku ili mrežnih disk jedinica. Prenosivi prostor za skladištenje:


 • Secure Digital (SD) kartice. Postoji nekoliko različitih tipova kartica, uključujući SD (32.0x24 mm), miniSD (21,5x20 mm) i microSD (15,0x11 mm). Važno je da se obratite proizvođaču računara da biste razumeli koji tipovi opcija SD kartica su dostupne na računaru.

Savet: Ako koristite Surface, možete da dodate do 64 GB prostora za skladištenje uz microSD karticu. Na surface RT, čitač microSD kartica se nalazi ispod oslonca sa desne strane. Na Surface Pro ekranu, čitač kartica se nalazi na desnoj ivici, iznad napajanje veze.


 • USB i spoljne disk jedinice. Većina računari uključuje jedan ili više USB portova na koje možete da priključite USB fleš ili spoljne diskove. Neki novije računare obuhvataju USB 3.0 port, što uključuje brzine prenosa do 10 puta USB 2.0. Iako možete da koristite USB 2.0 fleš disk u USB 3.0 portu (pri brzinama USB prenosa), ne možete da koristite USB 3.0 fleš disk sa USB 2.0 portom. Obratite se proizvođaču računara da biste proverili koje USB portove podržava vaš računar.

 • DVD-ovi i CD-ovi. Ako računar ima CD, DVD ili Blu-ray disk jedinicu koja može da čita disk i piše na praznom disku, disk možete koristiti za skladištenje podataka, kao što je SD ili USB fleš disk. Evo kako: Kada umetnete prazan disk u računar, na listi opcija odaberite stavku Sviđa mi se USB fleš disk.

 • Skladište u oblaku pomoću usluge OneDrive. Windows se dobija uz aplikaciju OneDrive, koja vam pomaže da dođete do besplatnog OneDrive skladišta u oblaku, koje se ponekad naziva skladište na mreži. Datoteke možete da sačuvate u usluzi OneDrive i radite sa njima na nekoliko različitih načina: na veb lokaciji (OneDrive.com), uz aplikaciju za Windows 8.1 i Windows RT 8.1, uz aplikacije za stone računare za PC ili Mac, kao i uz aplikacije za mobilne uređaje.

 • Da biste videli koliko prostora za skladištenje je dostupno i dodali još prostora za skladištenje, brzo prevucite sa desne ivice ekrana (odnosno, ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana), izaberite stavku Postavke ,izaberite Promeni postavke računara ,a zatim izaberite stavku OneDrive. Možete i da odete na lokaciju Upravljanje skladištem na veb lokaciji OneDrive.
Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×