Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Način na koji konfigurišete različite postavke na uređaju Windows 11 utiče na potrošnju energije, trajanje baterije i ugljivanja koja se javljaju iz proizvodnje električne energije. Preporuke za energiju prikupljaju postavke koje imaju veći uticaj na potrošnju energije na jednom mestu, što olakšava smanjenje potrošnje energije i poboljšanje trajanja baterije.

Videćete različite stavke na stranici sa postavkama Energetskih preporuka u zavisnosti od tipa Windows uređaja koji imate, bilo da je priključen u zid radi napajanja ili da li radi na bateriju.

Napomena: Neke preporuke nisu prisutne na određenim uređajima zbog razlika u hardveru i senzorima.

Evo nekih saveta o tome kako da na najbolji način iskoristite postavke u okviru preporuka za energiju. Izaberite bilo koji naslov i on će se otvoriti da bi prikazao više informacija:  

Ovo će podesiti režim napajanja sistema na preporučene postavke da bi se zadržao najbolji balans između energetske efikasnosti i performansi.

To vam omogućava da izmenite svojstva kartice Prikaz (kao što je svetlina) koja utiču na potrošnju energije.

Napomena: Postavka svetline ekrana još nije omogućena za spoljne ekrane.

Uređaji sa dužim vremenom spavanja koriste veću moć od onih sa manje vremena spavanja. Ova preporuka vam omogućava da podesite uređaj tako da spava posle tri (ili deset minuta, u zavisnosti od sistema) minuta za uvećavanje uštede energije.

Ovo postavlja vremensko ograničenje ekrana na tri (ili deset, u zavisnosti od sistema) minuta na uređaju kako bi se smanjila upotreba energije.

Automatski podesite svetlinu i kontrast ekrana na osnovu sadržaja koji je prikazan na ugrađenom ekranu, pružajući vam idealne nivoe svetline i kontrasta dok štedite energiju i uživate u dužem trajanju baterije. Ako vas ove iznenadne promene svetline ometaju ili ako radite u aplikacijama za fotografije i video zapise u kojima vam je važna tačnost boje, ovo možete da isključite u bilo kom trenutku.

Napomena: Ovo trenutno nije dostupno za uređaje bez baterija.

Prilagodljiva svetlina, koja se automatski postavlja kao odgovor na ambijentski svetlosni senzor, pruža korisnicima iskustvo koje se bolje odaziva i energetski efikasan prikaz, što omogućava da se svetlina automatski prilagođava okruženju korisnika.

Napomena: Ovo trenutno nije dostupno za spoljne monitore.

To će podesiti uređaj da prelazi u stanje spavanja čim otkrije da više niste blizu uređaja, što vam pomaže da dugovanje trajanja baterije i uštedite energiju tako što nećete pokrenuti uređaj kada niste tu da ga koristite.

Napomena: Ovo je dostupno samo na uređajima sa senzorom prisutnosti.

Ovo će podesiti uređaj tako da zatamni ekran kada ga ne gledate direktno, što će uštedeti energiju tako što nećete iluminirati ekran koji trenutno ne koristite.

Napomena: Ovo je dostupno samo na uređajima sa senzorom prisutnosti.

Energiju možete da uštedite tako što ćete deaktiviranje uštede ekrana na uređaju.

USB uređaji troše znatnu energiju. Ova postavka ublažavanje ovog problema blokira pristup USB uređajima kada je ekran isključen.

Napomena: Ovo trenutno nije dostupno za uređaje bez baterija.

Srodne teme

Efikasne postavke u programu Windows 11

Saveti za uštedu baterije za Windows

Promena režima napajanja za Windows računar

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

PRIDRUŽITE SE MICROSOFT 365 INSAJDERIMA >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×