Učinite računar lakšim za vidite

Ako povremeno imate problema sa prikazom stavki na ekranu u operativnom sistemu Windows, možete da prilagodite postavke da bi tekst i slike na ekranu izgledali veće, poboljšali kontrast između stavki na ekranu i slušali na ekranu kako naviknete na čitanje teksta.

Mnoge od ovih postavki možete da prilagodite na stranici Olakšaj vidite računar u centru za lakše korišćenje računara. Informacije o drugim postavkama potražite u temi Dobijanje najboljeg prikaza na monitoru.

 1. Otvorite stranicu Učini računar lakšim za prikaz tako što ćete kliknuti na dugme Start Ikona dugmeta "Start", izabrati stavku Kontrolna tabla,izabrati stavku Lakši pristup,izabrati stavku Centar za lakše korišćenje računara,a zatim stavku Olakšaj prikaz računara.

 2. Izaberite opcije koje želite da koristite:

  • Odaberite tema visokog kontrasta. Ova opcija vam omogućava da podesite šemu boja visokog kontrasta koja povećava kontrast boja nekog teksta i slika na ekranu računara, što te stavke čini upečatljivijim i lakšim za identifikovanje.

  • Uključivanje ili isključivanje visokog kontrasta kada se pritisne levi taster Alt + levi taster Shift + Print Screen. Ova opcija vam omogućava da se uklopite ili isključite tema visokog kontrasta tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Levi Alt+Levi Shift+tasteri sa ekranom za štampanje.

  • Uključite Narator. Ova opcija pokreće Narator tako da se pokreće kada se prijavite na računar. Narator čita nagiba tekst na ekranu i opisuje neke događaje (kao što su poruke o grešci koje se pojavljuju) koji se dešavaju dok koristite računar.

  • Uključite Audio opis. Ova opcija poništi audio opise tako da se pokreće kada se prijavite na računar. Audio opisi opisuju šta se događa u video zapisima.

  • Promena veličine teksta i ikona. Ova opcija vam omogućava da učinite da tekst i druge stavke na ekranu izgledaju veće, tako da se lakše vide.

  • Uključite luru. Ova opcija pokreće lup tako da se pokreće kada se prijavite na računar. Lupa uvećava deo ekrana na kojem pokazivač miša upućuje, a to može biti naročito korisno za prikazivanje objekata koji se teško vide.

  • Prilagodite boju i prozirnost ivica prozora. Ova opcija vam omogućava da promenite izgled ivica prozora da biste ih lakše videli.

  • Fine tune display effects. Ova opcija vam omogućava da prilagodite kako će određene stavke izgledati na radnoj površini.

  • Učinite pravougaonik fokusa debljim. Ova opcija čini pravougaonik oko trenutno izabrane stavke u dijalozima debljine, što olakšava da se vidi.

  • Podesite debljinu trepćućeg kursora. Ova opcija vam omogućava da učinite trepćući kursor u dijalozima i programima debljim i lakšim za vidite.

  • Isključite sve nepotrebne animacije. Ova opcija isključuje efekte animacije, kao što su iščezavanje, kada zatvorite prozore i druge elemente.

  • Uklonite slike u pozadini. Ova opcija isključe sve nevažne, preklapane slike i slike u pozadini da bi se ekran lakše video.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×