Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Objavljeno avgust 2021.

Napomena:  Ovaj članak objašnjava minimalne sistemske zahteve za pokretanje Windows 11 na računaru. Minimalni sistemski zahtevi dizajnirani su da pruže sjajno iskustvo u radu sa računara na raznim uređajima, sada i u budućnosti. Određene funkcije, kao i aplikacije i hardver koje dodate na računar, mogu premašiti minimalne zahteve. Windows pruža dodatne informacije o nekim zahtevima specifičnim za funkcije na stranici Windows 11 specifikacije. Za više detalja o dodatnim zahtevima za aplikacije ili hardver, trebalo bi da se obratite određenom izdavaču ili proizvođaču. 

Windows 11 je dizajniran da vam približi ono što volite i da ga istovremeno izda kada računar igra još centralniju ulogu u načinu povezivanja, kreiranja i reprodukcije. Kada smo doneli odluku o tome gde da postavimo minimalne sistemske zahteve za Prozor 11, fokusirali smo se na tri principa kako bismo vodili naše razmišljanje kako bismo obezbedili sjajno korisničko iskustvo:  

 • Pouzdanost

 • Bezbednost

 • Kompatibilnost

Ako ste zainteresovani za više informacija o minimalnim sistemskim zahtevima i načinu na koji su ovi principi pomogli da donesemo odluke, pogledajte ovaj blog koji pruža detaljnije objašnjenje našeg pristupa.

Minimalne sistemske zahteve i računar

Ovo su minimalni sistemski zahtevi koje računar mora da ispuni da bi omogućio sjajno iskustvo u radu sa računarom: 

 • Procesori/CPU-ove (jedinice centralne obrade): 1 GHZ ili brže sa 2 ili više jezmi i pojavljuje se na listi odobrenih CPU-ova. Procesor na računaru će biti glavni faktor za Windows 11. Brzina sata (1 Ghz ili brži zahtev) i broj jezme (2 ili više) su nasledni dizajna procesora pri proizvodnji i ne smatraju se komponentama koje se mogu nadogradnjiti.

 • RAM: 4 GB. Ako računar ima manje od 4 GB memorije, ponekad postoje opcije za nadogradnju za dobijanje dodatnog RAM memorije. Možda ćete želeti da se obratite veb lokaciji proizvođača računara ili kod odvlake da biste videli da li postoje jednostavne i pristupačnije opcije da biste ispunili minimalne zahteve za broj Windows 11.  

  Skladište: 64 GB ili veći uređaj za skladištenje. Ako računar nema dovoljno veliku disk jedinicu za skladištenje, ponekad postoje opcije za nadogradnju disk jedinice. Možda ćete želeti da se obratite veb lokaciji proizvođača računara ili kod odvlake da biste videli da li postoje jednostavne i pristupačnije opcije da biste ispunili minimalne zahteve za broj Windows 11.   

  Sistemski firmver: UEFI (za unified Extensible Firmware Interface, modernu verziju PC BIOS-a) i Bezbedno pokretanje. Ako uređaj ne ispunjava minimalne zahteve zato što nije omogućeno bezbedno pokretanje, pročitajte ovaj članak da biste videli da li možete da preduzete korake koje možete da preduzmete da biste omogućili ovo.  Bezbedno pokretanje može da se omogući samo uz UEFI i ovaj članak vam pomaže da razumete potencijalne opcije za promenu postavki da biste to omogućili. 

  TPM: Modul pouzdane platforme (TPM) verzija 2.0. Ako uređaj ne ispunjava minimalne zahteve zbog TPM-a, pročitajte ovaj članak da biste videli da li postoje koraci koje možete preduzeti da biste ga ponovo nadograđili.  

  Grafička kartica: Kompatibilan sa DirectX 12 ili sa kasnijim verzijama sa upravljačkim programom WDDM 2.0.

  Ekran: Ekran visoke definicije (720p) koji je veći od 9" dijagonalno, 8 bita po kanalu boje. Ako je veličina ekrana manja od 9", predviđeni korisnički interfejs korisničkog interfejsa Windows možda neće biti u potpunosti vidljiv. 

  Internet veza i Microsoft nalozi: Windows izdanje Home 11 zahteva internet vezu i Microsoft nalog da bi se dovršilo podešavanje uređaja pri prvoj upotrebi. 

 • Windows verzije za nadogradnju: Uređaj mora da radi pod operativnim Windows 10 verzijom 2004 ili novijom, da biste izvršili nadogradnju preko Windows Ažuriraj. Besplatne ispravke su dostupne putem Windows Ažuriranje u Postavke > Ažuriranje i bezbednost.

Nadogradnja određenih zahteva za S režim

Na Windows 10 Pro, Education i Enterprise, S režim više nije dostupan u sistemu Windows 11. Korisnici koji žele da izvrši nadogradnju na Windows 11 moraće da izađi iz režima S i neće imati opciju da se ponovo prebace. Windows 10 Home možete da izvršite nadogradnju na Windows 11 Home u S režimu bez potrebe za prebacivanje iz S režima. 

Uputstva za prebacivanje iz S režima (da se dovrši pre nego što pokušate da izvršite nadogradnju):  

 1. Na računaru sa operativnim Windows 10 u režimu S otvorite Postavke >Aktivacija & Bezbednost > bezbednosti.

 2. Pronađite odeljak Prebaci se na Windows 10 Home u Windows 10 Pro, a zatim izaberite vezu Idi u prodavnicu.

  Napomena: Nemojte da izaberete vezu u okviru Nadogradnja vašeg izdanja Windows. To je drugačiji proces koji će vas zadržati u režimu S.

 3. Na stranici koja se pojavljuje u Microsoft Store (Izađite iz režima S ili slične stranice) kliknite na dugme Nabavi. Kada potvrdite ovu radnju, moći ćete da instalirate aplikacije van Microsoft Store.

Procena ispunjavanja uslova za nadogradnju

Znamo da će neki klijenti želeti proces jednostavnog korišćenja za odlučivanje da li njihov računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za Windows 11 i da li ispunjavaju uslove za nadogradnju. Da bismo vam pomogli u tome, obezbeđujemo aplikaciju "Provera zdravlja računara" za Windows 10 računare. Pored dijagnostičkih provera, postoji jednostavno dugme pritiska na dugme da biste proverili da li je moguće izvršiti nadogradnju na broj Windows 11. Kada Windows 11, ispravka Windows ponudiće i način da procenite da li ispunjavate uslove za nadogradnju. Ovo ćete moći da pristupite iz usluge Postavke > Update & Security. Ove opcije su dizajnirane za računare klijenata kojoj ne upravlja IT administrator. Ako računarom upravlja IT administrator, trebalo bi da proverite sa njim da li ima opcija da biste procenili da li ispunjavaju uslove i da li ispunjavate uslove za nadogradnju na Windows 11.  

Važno: U slučaju bilo kog od ovih scenarija u kojima pravite promene na računaru kako biste ga nadogradili, preporučujemo da sačekate sa nadogradnjom dok vas Windows Ispravka ne podseti da je Windows 11 spreman za uređaj. 

Onima koji na kraju ne mogu da nadograde postojeći računar na Windows 11 zbog neispravno dejstva uređaja i nisu spremni za prelazak na novi uređaj, Windows 10 ostaje pravi izbor. Windows 10 podrška i dalje će biti podržana do 14. oktobra 2025. a nedavno smo najavili da će sledeća funkcija ispravka za Windows 10 biti objavljena kasnije ove godine. 

Takođe pogledajte

Pronalaženje Windows 11 specifikacija, funkcija i zahteva za računar

Načini instalacije Windows 11

Windows pomoć & učenja

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×