Windows Phone 7

Napomena

Prestala je podrška za Windows Phone 7, tako da će se vremenom ukinuti usluge i funkcije za ovu verziju operativnog sistema Windows.

Prikupili smo ovde nekoliko najposećenijih tema pomoći za Windows Phone 7 da bismo odgovorili na uobičajena pitanja koja najčešće možete da imate. Ako niste pronašli odgovor na svoje pitanje, posetite forum Microsoft zajednice da biste započeli diskusiju ili se pridružili nekoj postojećoj.

 

 • Zakačite stavke na početni ekran da biste brzo pristupili osobama, aplikacijama i drugom sadržaju. Na početnom ekranu brzo prevucite prstom nalevo do liste aplikacija. Dodirnite i držite aplikaciju koju želite da zakačite, a zatim dodirnite Zakači na početni ekran.

 • Za brzo pronalaženje sadržaja na vebu pritisnite taster za pretragu .

 • Za brzo prebacivanje sa jedne aplikacije na drugu pritisnite i držite taster Nazad .

 • Za brzo fotografisanje pritisnite i držite taster Kamera  – čak i ako je telefon zaključan!

 • Za kopiranje i nalepljivanje teksta na telefonu dodirnite reč i prevucite strelice.

Windows Phone 7.8 je ispravka za Windows Phone 7.5 telefone. Ova verzija sadrži nekoliko sjajnih funkcija zbog kojih će korišćenje telefona biti jednostavnije i zabavnije. U odeljku Ažuriranja telefona – najčešća pitanja koji vidite u nastavku pročitajte kako da pribavite ispravku.

Funkcije operativnog sistema Windows Phone 7.8

Nov izgled početnog ekrana. Promenite veličine Live Tile pločica (mala, srednja ili velika) na početnom ekranu koji se može u potpunosti prilagoditi. Velike pločice pružaju više informacija, poput teksta novih poruka ili detalja zakazanih obaveza. Male su pogodnije ako želite samo da ih dodirnete da biste pristupili odgovarajućem sadržaju.

20 boja. Sada postoji duplo više boja naglašavanja kojima ćete ukrasiti telefon – najmanje 20, od crvene i žute do indigo i metalik boje. Boja koju odaberete će se pojaviti na početnom ekranu i svugde na telefonu.

Draga slika na zaključanom ekranu. Svakodnevno preuzimajte predivne nove slike za zaključani ekran iz usluge Bing koje će vam pomoći da se transportujete na neko egzotično mesto.

Napomene

 • Windows Phone 7.8 ispravka nije dostupna na svim tržištima niti za sve telefone.

 • Neke funkcije možda drugačije funkcionišu ili uopšte ne funkcionišu ako telefon ima 256 MB RAM memorije. Da biste saznali koliko memorije ima telefon, brzo prevucite prstom nalevo, dodirnite stavku Podešavanja, a zatim i O proizvodu. Potražite više informacija od mobilnog operatera.

 • Neke funkcije možda nisu dostupne u vašoj zemlji ili regionu.

 

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o ispravkama telefona.

Napomena

Ako telefon koristi Windows Phone 7 softver, ne može se ažurirati na Windows Phone 8. Ako niste sigurni koju verziju softvera imate na telefonu, pogledajte odeljak Koju verziju Windows Phone softvera imam? u nastavku.

Koju verziju Windows Phone softvera imam?

Da biste proverili koja je verzija operativnog sistema (OS) Windows Phone instalirana na telefonu, uradite sledeće:

 1. Na početnom ekranu brzo prevucite prstom nalevo do liste aplikacija.

 2. Dodirnite Podešavanja Settings icon > O proizvodu > Više informacija.

Kako da ažuriram softver telefona?

Priprema za ažuriranje

 1. Instalirajte Zune softver na računaru. Bez ovog softvera ne možete da preuzmete ažuriranje telefona.

 2. Ako je baterija pri kraju, napunite telefon na brzinu pre nego što pokrenete ažuriranje.

 3. Oslobodite prostor na telefonu za ažuriranje. Ako je neophodno, uklonite par neželjenih aplikacija ili neke druge velike stavke.

  Da biste proverili koliko slobodnog prostora imate na telefonu, na početnom ekranu brzo prevucite prstom nalevo do liste aplikacija, dodirnite Podešavanja Settings icon > O proizvodu, a zatim pogledajte broj sa desne strane stavke Dostupno skladište.

 4. Oslobodite prostor na računaru.

  Potreban nam je prostor za preuzimanje softverske ispravke, čuvanje rezervne kopije postojećeg softvera i podešavanja telefona, a verovatno i za sinhronizovanje medijskih datoteka sa telefona sa onima na računaru.

 5. Proverite da li računar ima pouzdanu vezu sa internetom.

  Ponekad je potrebno da se prebacite sa bežične (Wi-Fi) na žičanu (Ethernet) vezu. S druge strane, možda je potrebno da podesite podešavanja zaštitnog zida ili proksi servera na računaru.

 6. Proverite da li su datum i vreme na telefonu ispravni. To će nam pomoći da odredimo koje ispravke su vam potrebne. Na početnom ekranu brzo prevucite prstom nalevo do liste aplikacija, a zatim dodirnite Podešavanja Settings icon > Datum + vreme.

Kada prvi put povežete telefon sa računarom

Kada prvi put povežete telefon sa računarom, Zune softver će automatski kreirati primarni odnos sinhronizovanja između telefona i tog računara. Svaki sledeći računar sa kojim povežete telefon imaće odnos sinhronizovanja kao gost. Primarni računar pamti povezani telefon i sva njegova podešavanja i istoriju, stoga je to jedini računar koji će kreirati rezervnu kopiju sadržaja telefona u toku procesa ažuriranja. Ovo je razlog zbog kojeg vam preporučujemo da ažurirate softver telefona isključivo pomoću primarnog računara. Ako je potrebno da uradite to pomoću nekog drugog računara, pogledajte Uputstvo za sinhronizovanje Zune plejera ili operativnog sistema Windows Phone 7.

Instaliranje ispravke

 1. Kada ispravka bude dostupna, videćete obaveštenje o tome na telefonu. Kada vidite to obaveštenje, instalirajte ispravku na telefonu kada budete imali vremena za to. Proces može potrajati sat vremena.

  Ako propustite obaveštenje ili nemate vremena za instaliranje ažuriranja, ponovo ćemo vas podsetiti na to kroz nekoliko dana.

 2. Povežite telefon sa primarnim računarom (prvi sa kojim ste povezali telefon) pomoću USB kabla koji ste dobili uz telefon.

  Ako niste za onim računarom koji inače koristite, pročitajte neke važne informacije u dolenavedenom odeljku Napomene.

 3. Ako se Zune softver ne pokrene automatski kada povežete telefon, pokrenite ga ručno.

 4. Možda ćemo od vas zatražiti da ažurirate Zune softver. Ako zatražimo to od vas, samo sledite prikazana uputstva. Nakon toga ponovo pokrenite sinhronizovanje softvera.

 5. U Zune softveru kliknite na dugme Ažuriraj odmah.

  Vodite računa da ne isključujete telefon iz računara sve dok ne vidite obaveštenje o tome da je ažuriranje završeno.

Napomene

 • Windows 8 Pro podržava Zune softver, dok ga Windows RT ne podržava.

 • Da biste proverili da li je ispravka dostupna za telefon, na početnom ekranu brzo prevucite prstom nalevo do liste aplikacija, dodirnite Podešavanja Settings icon, a zatim dodirnite Ažuriranje telefona.

 • Telefon preko mobilne veze za prenos podataka podrazumevano proverava da li postoje ispravke i obaveštava vas kada ih pronađe. Da biste promenili tip veze za buduće ispravke, uradite sledeće: na početnom ekranu brzo prevucite prstom do liste aplikacija, dodirnite Podešavanja Settings icon, a zatim i dugme „Ažuriranje telefona“.

 • Iako vas bežičnim putem (preko veze za prenos podataka na telefonu) obaveštavamo kada je ispravka dostupna za preuzimanje, ne isporučujemo stvarnu softversku ispravku bežičnim putem. Da biste preuzeli i instalirali dostupne ispravke, neophodno je da povežete telefon sa računarom.

 • Kada instalirate ispravku, sačuvaće se sva vaša podešavanja, sve aplikacije i medijske datoteke.

 

Windows Live ID se sada naziva Microsoft nalog. Microsoft nalog čine adresa e-pošte i lozinka koje koristite da biste se prijavili na bilo šta od navedenog:

 • Xbox LIVE

 • Groove muzika

 • Outlook.com

 • MSN

 • Messenger

 • Lociranje mog telefona

 • OneDrive (nekadašnji SkyDrive)

Za kreiranje Microsoft naloga možete da koristite bilo koju adresu e-pošte. Ako još uvek nemate nijednu, postupno ćemo vam objasniti kako da je kreirate kada se prijavite na telefon. Isto tako, možete da kreirate nalog na lokaciji account.microsoft.com.

Ako već imate Microsoft nalog, na njemu su možda već uskladišteni kontakti, poruke, kalendar i fotografije, a oni će se automatski sinhronizovati sa telefonom kada se prijavite.

Napomene

 • Da biste resetovali lozinku ili dobili podsetnik, idite na stranicu za resetovanje lozinke Microsoft naloga.

 • Kada kreirate Microsoft nalog, obično će biti povezan sa zemljom ili regionom gde ste ga kreirali. Ovaj lokalni nalog će biti onaj koji koristite za kupovinu sadržaja iz usluge Marketplace, a kada se lokalni nalog poveže sa Marketplace nalogom, ne može da se promeni.

 • Neke funkcije ili usluge opisane u ovom članku možda nisu dostupne u vašoj zemlji ili regionu.

Sinhronizovanje muzike, video zapisa, fotografija i podkastova sa telefonom

Postoji nekoliko načina za kopiranje ili sinhronizovanje datoteka pomoću telefona, u zavisnosti od tipa datoteke koju pokušavate da sinhronizujete i od toga gde je ona sačuvana. Evo kako da sinhronizujete multimedijalne datoteke (muziku, video zapise, slike i podkastove) na telefonu i računaru.

 1. Povežite telefon sa računarom pomoću USB kabla koji ste dobili uz telefon.

  Ako je na računaru instaliran Zune softver, program će se automatski pokrenuti. Ako ovaj program nije instaliran na računaru, pogledajte temu Instaliranje Zune softvera.

  Ako je ovo prvi put da povezujete telefon sa računarom, sledite uputstva u Zune softveru da biste dodelili ime telefonu i izvršili ostale zadatke konfigurisanja.

 2. U Zune softveru kliknite na Kolekcija.

  Collection menu in Zune software

 3. Pronađite stavku koju želite da sinhronizujete tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

  • Izaberite kategoriju (Muzika, Video zapisi, Slike ili Podkastovi), a zatim potražite stavku koju želite da sinhronizujete sa telefonom (kao što je pesma, album, izvođač, lista pesama, žanr i tako dalje).

  • U polje Pretraži unesite ono što tražite (na primer, naslov pesme ili ime izvođača). U rezultatima pretrage kliknite na željenu stavku.

 4. Prevucite stavku do ikone telefona u donjem levom uglu Zune softvera.

  Syncing in the Zune software

Savet

Da biste videli informacije o tome šta trenutno sinhronizujete, kliknite na ikonu telefona u donjem levom uglu Zune softvera. Da biste videli određene medijske datoteke koje se nalaze na telefonu, izaberite jednu od kategorija (Muzika, Video zapisi, Slike ili Podkastovi) pri vrhu Zune softvera.

Provera veličine prostora za skladištenje na telefonu

 1. Povežite telefon sa računarom pomoću USB kabla koji ste dobili uz telefon.

 2. U Zune softveru izaberite Telefon > Rezime.

 3. Pri dnu ekrana pogledajte desni kraj indikatora skladišta (na primer, „SLOBODNO 3,24 GB“ znači da na telefonu ima 3,24 gigabajta slobodnog prostora za skladištenje).

Savet

Ako ste promenili opcije sinhronizovanja u Zune softveru tako da se sinhronizuje sva muzika, svi video zapisi i podkastovi, kao i sve slike sa telefonom, možda ćete otkriti da nema dovoljno slobodnog prostora za skladištenje na telefonu, tako da ne možete da uradite nešto drugo (recimo, da snimite slike, video zapise ili preuzmete e-poštu i aplikacije). Da biste rešili ovaj problem, povećajte količinu prostora na telefonu koji je rezervisan za obavljanje ovih zadataka. Kada je telefon povezan sa računarom, u Zune softveru izaberite stavke Podešavanja > Telefon > Rezervisan prostor, a zatim povucite ručicu nadesno.

Napomena

Zune softver ne funkcioniše u operativnom sistemu Windows RT. Međutim, muziku možete da pribavite na telefonu ako koristite Groove Music Pass, dok dokumente možete da sinhronizujete koristeći OneDrive. Takođe, možete da pribavite OneDrive aplikaciju iz Windows Phone prodavnice.

 

Zune softver je program za računar koji vam omogućava da sinhronizujete muziku, video zapise i slike na računaru i telefonu. Takođe vam omogućava da instalirate najnovije ispravke performansi i funkcija za telefon.

U većini slučajeva, od vas će biti zatraženo da instalirate Zune softver kada prvi put budete povezali telefon sa računarom. Ako se od vas ne zatraži da instalirate Zune softver, kliknite ovde da biste ga preuzeli.

Napomena

Zune softver ne funkcioniše u operativnom sistemu Windows RT.

 

Postoje različiti načini na koje možete da prebacite kontakte na Windows Phone u zavisnosti od toga gde su trenutno uskladišteni.

Napomena

Ako koristite Microsoft Outlook 2013, nije potrebno da instalirate Outlook Hotmail Connector da biste preneli kontakte na Microsoft nalog.

Moji kontakti se nalaze na starom telefonu

Ako imate kontakte koji su uskladišteni na starom telefonu, u većini slučajeva možete da ih uvezete na novi telefon. Od vašeg telefona zavisi kako ćete to da uradite. Ako na starom telefonu postoji SIM kartica, možete da je prebacite u novi telefon da biste uvezli kontakte. Može se dogoditi da telefon nema SIM karticu, što zavisi od mobilnog operatera.

Da biste proverili da li imate SIM karticu, sklonite poklopac baterije sa poleđine telefona, a zatim potražite karticu koja izgleda ovako:

Dok uvozite kontakte sa SIM kartice, oni se automatski sinhronizuju sa Windows Live nalogom na telefonu. Kontakti neće biti izbrisani sa SIM kartice. Ako niste podesili Windows Live nalog, kontakti će biti sačuvani u memoriji telefona.

Uvoz kontakata sa SIM kartice

 1. Na početnom ekranu dodirnite Osobe.

 2. Dodirnite Još , a zatim dodirnite Podešavanja.

 3. Dodirnite Uvoz SIM kontakata, a zatim sledite uputstva.

Napomene

 • Ako je dugme „Uvezi SIM kontakte“ zatamnjeno, to može da znači ili da je uvoz u toku, ili da na vašoj SIM kartici nema uskladištenih kontakata.

 • Kontakti nisu uvek uskladišteni na SIM kartici. Ako mislite da nisu svi kontakti uvezeni, postoje drugi načini na koje možete da ih prebacite na novi telefon, recimo sa naloga e-pošte ili računara.

 • Možete da sačuvate kontakte sa SIM kartice na Windows Phone, ali ne možete da sačuvate kontakte sa Windows Phone telefona na SIM karticu.

Uvoz kontakata sa telefona koji nema SIM karticu

Ako vaš stari telefon nema SIM karticu, nemojte da brinete. I dalje ćete moći da prebacite kontakte sa starog na novi telefon. Različiti mobilni operateri nude različite načine da se to obavi, pa će vam za prenos biti potrebna pomoć vašeg mobilnog operatera. Posetite veb lokaciju kompanije i nazovite broj za podršku ili posetite prodajno mesto da biste dobili pomoć.

Moji kontakti su na mreži

Ako su vaši kontakti uskladišteni na mreži kao deo Outlook.com ili Microsoft Exchange naloga, dovoljno je da podesite te naloge na telefonu i kontakti će biti automatski uvezeni. Kada podesite Facebook, Twitter ili LinkedIn nalog, doći će do uvoza kontakata, ali nećete moći da ih uređujete ili pojedinačno izbrišete na telefonu.

Napomena

Kada podesite Google nalog e-pošte na telefonu, kontakti se možda neće sinhronizovati sa telefonom, u zavisnosti od toga koja je verzija Windows 7 softvera instalirana na telefonu.

Ako se vaši kontakti nalaze u nekoj usluzi na mreži koja nije sasvim kompatibilna sa operativnim sistemom Windows Phone, možete i da se prebacite na Outlook.com. Možete prenesete svoje kontakte, e-poruke, čak i kalendare na Outlook.com nalog, a zatim da podesite taj nalog na telefonu. Saznajte kako.

Ako želite da uskladite melodiju telefona sa svojim raspoloženjem, ili jednostavno da dodelite odgovarajuće zvono kontaktu, možete da koristite sopstvene tonove zvona. Samo vodite računa da je audio datoteka:

 • u MP3 ili WMA formatu;

 • kraća od 40 sekundi;

 • manja od 1 MB;

 • bez DRM zaštite.

Da biste pretvorili bilo koju datoteku koja ispunjava ove kriterijume u ton zvona, sve što je potrebno da uradite je da je dodelite žanru tona zvona. Ako imate računar, koristićete Zune softver. Ako nemate Zune softver na računaru, pogledajte odeljak Instaliranje Zune softvera.

Dodavanje tona zvona na telefonu

 1. Povežite telefon i računar pomoću kabla, a zatim sinhronizujte datoteku sa telefonom.

 2. Na početnom ekranu brzo prevucite prstom nalevo do liste aplikacija, a zatim dodirnite Podešavanja Settings icon > Tonovi zvona + zvukovi.

 3. Dodirnite listu Ton zvona, a zatim pronađite novi ton zvona koji ste upravo dodali.

Kreiranje tona zvona koristeći Zune softver

 1. Otvorite Zune softver i pronađite datoteku koju želite da pretvorite u ton zvona.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku, a zatim kliknite na dugme Uredi.

 3. Na listi Žanr izaberite ili unesite ton zvona, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomene

 • „Ton zvona“ žanra morate dodeliti na engleskom jeziku, čak i ako koristite neki drugi jezik na računaru ili telefonu.

 • Da biste proverili dužinu, veličinu i žanr datoteke u Zune softveru, izaberite stavke Kolekcija > Muzika > Pesme, a zatim izaberite Izbor kolona. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu Žanr, Dužina i Veličina, a zatim kliknite na dugme U redu.

 

Nekada je bilo moguće preuzeti i ažurirati aplikacije i igre. Zašto mi se sada prikazuje poruka o grešci?

Možda nemate najnoviju verziju operativnog sistema (OS) Windows Phone na telefonu. Za preuzimanje i ažuriranje aplikacija potrebna je verzija Windows Phone 7.5.

Ako niste sigurni koja je verzija softvera trenutno instalirana na telefonu ili kako da instalirate ispravku, pročitajte odeljak Ažuriranje telefona – najčešća pitanja.

Instaliranje aplikacije Refresh Marketplace za nastavak korišćenja usluge Marketplace

Korporacija Microsoft je ranije isporučila seriju nadogradnji infrastrukture kako bi poboljšala Windows Phone Marketplace. Dok se većina telefona Windows Phone korisnika automatski prebacila na poboljšanu Windows Phone Marketplace infrastrukturu, mali broj korisnika je morao da instalira jednostavnu aplikaciju Refresh Marketplace da bi nastavili da koriste Marketplace za preuzimanje i/ili ažuriranje Windows Phone aplikacija.

Ova aplikacija će promeniti Marketplace konfiguraciju na telefonu korisnika da bi osigurala komunikaciju telefona sa ažuriranom Marketplace infrastrukturom na mreži. Instalacija ove besplatne aplikacije uključuje iste osnovne instalacione korake kao kod bilo koje Windows Phone aplikacije. Možete da je preuzmete preko mobilne veze za prenos podataka ili Wi-Fi veze, dok je potrebno nekoliko minuta da je instalirate i pokrenete.

Ako spadate u mali broj korisnika koji moraju da instaliraju i pokrenu aplikaciju Refresh Marketplace kako bi nastavili da koriste Marketplace, dobićete obaveštenje You must install the Refresh Marketplace App (Morate da instalirate aplikaciju Refresh Marketplace) i videćete da je ova aplikacija jedino predstavljena u okviru čvorišta Marketplace na telefonu. Da biste preuzeli i instalirali aplikaciju Refresh Marketplace, sledite uputstva u nastavku:

 1. Uverite se da je na Windows Phone telefonu uspostavljena mobilna veza za prenos podataka ili Wi-Fi veza.

 2. Otvorite Marketplace Marketplace tile.

 3. Dodirnite ikonu ili ime aplikacije Refresh Marketplace da biste videli stranicu sa detaljima aplikacije, a zatim dodirnite Install (Instaliraj) da biste preuzeli i instalirali aplikaciju. Aplikacija Refresh Marketplace će se instalirati u okviru čvorišta „Igre“ na telefonu, s tim što će se ovo čvorište otvoriti u toku procesa.

 4. Pronađite i dodirnite aplikaciju Refresh Marketplace u čvorištu „Igre“, a zatim sledite prikazana uputstva da biste dovršili ponovo konfigurisanje telefona zbog pristupa ažuriranoj Marketplace infrastrukturi na mreži.

 5. Ponovo otvorite čvorište Marketplace. Obaveštenje You must install the Refresh Marketplace App (Morate da instalirate aplikaciju Refresh Marketplace) bi trebalo da nestane, a vi bi trebalo da vidite različite istaknute aplikacije i igre. Sada možete da nastavite da koristite Marketplace na Windows Phone telefonu – uživajte! Ako odaberete, možete da deinstalirate aplikaciju Refresh Marketplace u tom trenutku.

Rešavanje problema

Ako i pored toga što ste sledili prethodne korake vidite obaveštenje You must install the Refresh Marketplace App (Morate da instalirate aplikaciju Refresh Marketplace) ili ne možete da instalirate aplikacije iz čvorišta Marketplace na telefonu, uradite sledeće:

Osnovni koraci

 1. Isključite Windows Phone tako što ćete pritisnuti i držati taster napajanja i slediti prikazana uputstva da biste prevukli nadole za isključivanje.

 2. Nakon nekoliko sekundi, pritisnite taster napajanja da biste ponovo pokrenuli telefon.

 3. Vodite računa da na Windows Phone telefonu bude uspostavljena mobilna veza za prenos podataka ili Wi-Fi veza, a zatim ga priključite pomoću zidnog punjača koji ste dobili uz telefon. Ostavite telefon da se puni najmanje 10 minuta, a zatim pokušajte ponovo da pristupite usluzi Marketplace.

 4. Ponovo otvorite čvorište Marketplace. Obaveštenje You must install the Refresh Marketplace App (Morate da instalirate aplikaciju Refresh Marketplace) bi trebalo da nestane, a vi bi trebalo da vidite različite istaknute aplikacije i igre. Sada možete da nastavite da preuzimate aplikacije iz usluge Marketplace – uživajte!

Ako i dalje nailazite na probleme, pogledajte sledeće napredne korake.

Napredni koraci

 1. Na početnom ekranu Windows Phone telefona brzo prevucite prstom nalevo do liste aplikacija. Pronađite čvorište „Igre“ i proverite da li je na ikoni ovog čvorišta prikazano „Xbox LIVE“. Ako jeste, pređite na 2. korak. U suprotnom, pređite na 5. korak.

 2. Dodirnite ikonu za Xbox LIVE igre da biste otvorili čvorište „Igre“.

 3. Dodirnite Još , a zatim dodirnite Osveži. Trebalo bi da vidite Ažuriranje... u gornjem levom uglu ekrana. Kada to nestane, pređite na 4. korak.

 4. Ponovo otvorite čvorište Marketplace. Obaveštenje You must install the Refresh Marketplace App (Morate da instalirate aplikaciju Refresh Marketplace) bi trebalo da nestane, a vi bi trebalo da vidite različite istaknute aplikacije i igre. Sada možete da nastavite da koristite Marketplace – uživajte!

  Ako i dalje nailazite na probleme, uradite sledeće:

 5. Ako na ikoni čvorišta „Igre“ nije prikazano „Xbox LIVE“ (ili ako pređete korake od 1 do 4 i ne uspete da u potpunosti vratite Marketplace u prethodno stanje), priključite Windows Phone telefon koristeći zidni punjač, uverite se da je na telefonu uspostavljena mobilna veza za prenos podataka ili Wi-Fi veza i ostavite telefon da se puni najmanje 24 sata. Dok se telefon puni, automatski će pokušati da se povežete sa ažuriranom Windows Phone Marketplace infrastrukturom, nakon čega bi trebalo da budete u mogućnosti da nastavite da koristite Marketplace.

Ako i pored toga što ste primenili gorenavedene korake nastavite da nailazite na probleme, posetite forum Microsoft zajednice da biste započeli diskusiju ili se pridružili nekoj postojećoj.

Zašto dobijam poruku „Obavezno obratite pažnju. Dodirnite ovde.“ kada pokušam da preuzmem aplikaciju ili igru?

Telefon je možda privremeno izgubio vezu sa internetom ili možda pokušavate da preuzmete aplikaciju koja je suviše velika za preuzimanje preko mobilne veze za prenos podataka koju koristi telefon. Ako pokušavate da preuzmete aplikaciju veličine veće od 50 megabajta (MB) (kao što je to slučaj sa mnogim igrama), potrebno je da se povežete na Wi-Fi mrežu ili povežite telefon sa računarom i koristite Zune softver.

 1. Uverite se da imate mobilnu vezu za prenos podataka ili Wi-Fi vezu. Na početnom ekranu dodirnite Marketplace Marketplace tile.

 2. Pri dnu ekrana ćete videti broj nedovršenih preuzimanja. Dodirnite taj broj da biste videli red čekanja za preuzimanje.

 3. Dodirnite i držite zaglavljenu aplikaciju ili igru, a zatim dodirnite Ponovi. Ako to ne pomogne, a niste povezani na Wi-Fi mrežu, povežite se na Wi-Fi i pokušajte ponovo. Možete i da dodirnete Ponovi i povežete telefon sa računarom, a zatim pokrenete Zune softver. Na taj način ćete omogućiti automatsko preuzimanje aplikacije na telefonu.

Savet

Jedan od najčešćih uzroka gubitka Wi-Fi veze je vreme do isključivanja ekrana. Kada je ekran isključen, dolazi do privremenog gubitka veze što sprečava preuzimanje aplikacija. Ako preuzimate veliki broj igara ili druge velike aplikacije na telefonu koristeći Wi-Fi, možda bi bilo dobro da privremeno produžite vreme do isključivanja ekrana ili da onemogućite isključivanje ekrana tako što ćete izabrati Podešavanja Settings icon > Zaključani ekran.

Kako da ažuriram aplikaciju koju posedujem?

Osobe koje kreiraju aplikacije i igre za Windows Phone neprekidno ih prilagođavaju i poboljšavaju, uklanjaju greške ili im dodaju nove funkcije. Moći ćete da vidite kada novija verzija aplikacije koju posedujete postane dostupna za preuzimanje u usluzi Marketplace.

Na početnom ekranu, na pločici Marketplace, videćete broj vaših aplikacija za koje su dostupne ispravke.

Kada otvorite čvorište Marketplace, pri dnu ćete takođe videti poruku o tome da su dostupne ispravke. Dodirnite poruku da biste videli listu i počeli da ih instalirate.

Kako da znam da li aplikacija ima određene zahteve za hardver ili softver?

Mnoge aplikacije ili igre koje kupujete u usluzi Marketplace napravljene su tako da koriste prednosti određenih funkcija hardvera i softvera Windows Phone telefona. Na primer, aplikacija za fotografije možda mora da koristi kameru telefona, a vodiču za restoran su možda potrebne informacije o vašoj lokaciji kako bi vam preporučio restorane u okolini.

Za neke aplikacije koje zahtevaju veliku brzinu procesora moraju biti ispunjeni uslovi u pogledu memorije, pa tako ne mogu da funkcionišu na telefonima sa 256 MB RAM memorije. Možete da proverite koliko memorije imate na telefonu tako što ćete izabrati Podešavanja Settings icon > O proizvodu.

Da biste videli koje su to funkcije neophodne za korišćenje aplikacije, pogledajte ekran sa detaljima aplikacije u usluzi Marketplace. Pravilo je da aplikacije traže dozvolu od vas pre korišćenja određenih funkcija telefona.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×