Zaštita od & virusa u sistemu Windows bezbednost

Napomene: 

 • Ako Windows 10 imate u S režimu, neke funkcije interfejsa Windows bezbednosti će se malo razlikovati. Windows 10 u S režimu je pooštrio radi veće bezbednosti, pa oblast za zaštitu od virusa & pretnjama ima manje opcija od onih koje su opisane ovde. Do toga dolazi zato što ugrađena bezbednost operativnog sistema Windows 10 u S režimu automatski sprečava pokretanje virusa i drugih pretnji na vašem uređaju. Pored toga, uređaji koji rade pod operativnim sistemom Windows 10 u S režimu automatski primaju bezbednosne ispravke.

 • U prethodnim verzijama operativnog sistema Windows 10, Windows bezbednost se zove Centar za bezbednost Windows zaštitnik.

Zaštita od & od virusa u Windows bezbednosti vam pomaže da uočite pretnje na uređaju. Takođe možete da pokrećete različite tipove skeniranja, vidite rezultate skeniranja prethodnih virusa i pretnji i dobijete najnoviju zaštitu koju nudi antivirusniMicrosoft zaštitnik.

Zaštita od virusa i pretnji

Oblast "Trenutne pretnje" vam dolaže:

 • Pogledajte sve pretnje koje trenutno imate na uređaju.

 • Pogledajte vreme poslednjeg skeniranja na uređaju, koliko je dugo trajalo i koliko datoteka je skenirano.

 • Započnite novo skeniranje.

 • Pogledajte pretnje koje su pre nego što one mogu da utiču na vas, stavite u karantin.

 • Pogledajte sve što je identifikovano kao pretnja koju ste dozvolili da se pokrene na uređaju.

Napomena: Ako koristite antivirusni softver nezavisnog proizvođača, ovde ćete moći da koristite njegove opcije zaštite od virusa i pretnji.

Pokretanje skeniranja koje želite

Iako je Windows bezbednost uključena i automatski skenira uređaj, možete da obavite dodatno skeniranje kad god želite.

 • Brzo skeniranje. Niste zabrinuti da ste možda nešto uradili kako biste na uređaju predstavili sumnjivu datoteku ili virus? Izaberite Brzo skeniranje (koje se zove Skeniraj odmah u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows 10) da biste odmah proverili da li na uređaju ima nedavnih pretnji. Ova opcija je korisna kada ne želite da provedete vreme u toku skeniranja svih datoteka i fascikli. Ako Windows bezbednost preporučuje da pokrenete neki od drugih tipova skeniranja, bićete obavešteni kada se brzo skeniranje završi.

 • Opcije skeniranja.Izaberite ovu vezu (koja se zove Pokreni novo napredno skeniranje u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows 10) da biste odabrali jednu od sledećih naprednih opcija skeniranja:

  • Kompletno skeniranje. Skenira svaku datoteku ili program koji su trenutno pokrenuti na uređaju da bi se uverili da ništa ne bude opasno u toku.

  • Prilagođeno skeniranje. Skenira samo datoteke i fascikle koje izaberete.

  • Microsoft zaštitnik skeniranje van mreže. Koristi najnovije definicije za skeniranje uređaja u cilju najnovijih pretnji. Pokrenite ga kada niste zabrinuti da je uređaj izložen malveru ili virusu ili ako želite da skenirate uređaj a da niste povezani sa internetom. Ovo će ponovo pokrenuti uređaj, pa se uverite da ste sačuvali datoteke koje ste možda otvorili.

Upravljanje postavkama zaštite od & od virusa

Koristite postavke zaštite od & virusa kada želite da prilagodite nivo zaštite, pošaljete uzorke datoteka korporaciji Microsoft, isključite pouzdane datoteke i fascikle iz ponavljanja skeniranja ili privremeno isključite zaštitu.

Upravljanje zaštitom u realnom vremenu

Želite da nakratko prestanete da štitite u realnom vremenu? Možete da koristite postavku zaštite u realnom vremenu da biste je privremeno isključili; međutim, zaštita u realnom vremenu će se automatski uključiti posle nekog vremena da biste nastavili da štitite uređaj. Dok je zaštita u realnom vremenu isključena, datoteke koje otvorite ili preuzmete neće se skenirati u pretnjama.

Napomena: Ako je uređaj koji koristite deo organizacije, administrator sistema može da vas spreči da isključite zaštitu u realnom vremenu.

Dobijanje pristupa zaštiti koja se isporučuje u oblaku

Pružite uređaju pristup najnovijim definicijama pretnji i otkrivanju ponašanja pretnji u oblaku. Ova postavka Microsoft zaštitnik da stalno ažurira poboljšanja od korporacije Microsoft dok ste povezani sa internetom. To će dovesti do preciznije identifikacije, zaustavljanja i popravljanja pretnji.

Ova postavka je podrazumevano uključena.

Pošaljite nam datoteke sa automatskim prosleđivanjem uzoraka

Ako ste povezani sa oblakom uz zaštitu koja se isporučuje u oblaku, možete da pošaljete sumnjive uzorke datoteka korporaciji Microsoft da biste ih proverili da li ima potencijalnih pretnji. Microsoft će vas obavestiti ako treba da pošaljete dodatne datoteke – i obavestiće vas ako tražena datoteka sadrži lične informacije.

Zaštita od neometane zaštite štiti bezbednosne postavke

Microsoft zaštitnik Postavke antivirusnog softvera ponekad mogu da se promene u zlonamernim ili nesaglednim aplikacijama ili procesima. ili ponekad neuverenih osoba. Kada je zaštita od negativa uključena, važne postavke kao što je zaštita u realnom vremenu ne mogu biti lako ili slučajno isključene.

Ova postavka je podrazumevano uključena za korisnike.

Saznajte više o zaštiti od neometane zaštite.

Zaštita datoteka od neovlašćenog pristupa

Koristite postavku za pristup kontrolisanom pristupu fasciklama da biste upravljali fasciklama koje nepouzdane aplikacije mogu da menjaju. Na listu pouzdanih možete da dodate i dodatne aplikacije tako da mogu da menjaju te fascikle. Ovo je moćna alatka koja vam čini datoteke bezbednijim od ransomvera.

Kada uključite kontrolisani pristup fasciklama, mnoge fascikle koje najčešće koristite podrazumevano će biti zaštićene. To znači da sadržaju u bilo kom od ovih fascikli nije moguće pristupiti ili menjati nijedna nepoznata ili nepouzdana aplikacija. Ako dodate još fascikli, one takođe postaju zaštićene.

Saznajte više o korišćenju kontrolisanog pristupa fasciklama

Isključite stavke iz skeniranja virusa

Biće trenutaka kada ćete želeti da isključite skeniranje određenih datoteka, fascikli, tipova datoteka ili procesa, na primer ako su to pouzdane stavke i sigurni ste da vam nije potrebno vremena da ih skenirate. U tim retkim slučajevima možete da dodate izuzetak za njih.

Saznajte više o dodavanju izuzetka za Windows bezbednost

Redovno pristignite obaveštenja

Windows bezbednost će slati obaveštenja o zdravlju i bezbednosti vašeg uređaja. Ova obaveštenja možete da uključite ili isključite na stranici obaveštenja. U okviru Zaštita od pretnji& virusima &, u okviru postavki zaštite od pretnji od virusa , izaberite Upravljanje postavkama ,pomerite se nadole do stavke Obaveštenja i izaberite Promeni postavke obaveštenja.

Pogledajte Windows bezbednosna obaveštenja

Zaštita uređaja najnovijim ispravkama

Bezbednosne inteligencije (ponekad se nazivaju "definicije") jesu datoteke koje sadrže informacije o najnovijim pretnjama koje mogu da zaraze vaš uređaj. Windows bezbednost koristi bezbednosnu inteligenciju svaki put kada se skeniranje pokrene.

Microsoft automatski preuzima najnoviju inteligenciju na uređaj u sklopu Usluge Windows Update,ali možete i ručno da ga proverite. Na stranici Zaštita od pretnji & virusima, u okviru Ispravke zaštite od virusa & pretnjama izaberiteProveri da li postoje ispravke koje treba skenirati u najnovijim bezbednosnim informacijama.

Saznajte više

Kako malver može da zarazi vaš računar

Pomoć i informacije za Microsoft bezbednost

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×