Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Informacije su valuta interneta. Vaša privatnost na internetu zavisi od vaše mogućnosti da kontrolišete količinu ličnih informacija koju pružite i ko ima pristup tim informacijama.

Da li vaše informacije ugrožene na internetu?

Prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na mreži, možda ćete otkriti lične informacije koje drugi mogu da koriste da bi iskoristili vašu privatnost. To može da obuhvata osetljive informacije kao što su vaša IP adresa, e-adresa, trenutna fizička lokacija ili kućna ili radna adresa. Na primer, transakcije kupovine na mreži često zahtevaju informacije o kreditnoj kartici i kućnu adresu.

Kako vaše informacije dobijaju na internetu

Preduzeća, državne uprave i druge organizacije prikupljaju podatke kada:

 • Podešavanje naloga na mreži

 • Kupovina u prodavnici na mreži

 • Registrujte se za takmičenje

 • Učeste u anketi

 • Preuzmite besplatan softver

 • Surfovanje vebom

 • Korišćenje aplikacija na računaru ili mobilnom uređaju

 • Objavljivanje fotografija ili statusa na društvenim mrežama

Šta se dešava sa vašim informacijama

Microsoft i druga odgovorna preduzeća koriste vaše lične informacije da bi poboljšale vaše iskustvo sa svojim proizvodima i uslugama – na primer, tako što vam pomažu da dovršite transakciju, zapamtite željene postavke ili isporučite personalizovani sadržaj i specijalne ponude.

Transakcije na mreži – kao što je upisivanje za uslugu ili kupovina nečega – povezane su sa informacijama kao što su adresa za isporuku ili broj kreditne kartice. Ali u većini slučajeva, preduzeća obično prikupljaju podatke koji vas ne identifikuju po imenu. Veb lokacije prate veb stranice koje posećujete i klikove miša, ali ne i vas lično.

Lični detalji o vama mogu biti i na mreži jer ste možda dodali svoje informacije u biografije, ćaskanja, stranice na lokacijama za društveno umrežavanje kao što je Facebook ili komentare u grupama za diskusije ili na sajtu Twitter.

Drugi su možda objavili informacije o vama. Prijatelji mogu da pišu o vama ili da objave fotografije vas i vaše porodice. Zapisi državnih agencija mogu da se pretražuju – na primer, fotografije kuće i njene vrednosti, vaš certifikat rođenja i kopije potpisa. Grupe za udruživanje, klubovi i profesionalne povezanosti mogu da otkriju vaše puno ime, radno mesto i istoriju donacija.

Zašto je važno da li su vaše informacije na mreži

Informacije koje su dostupne o vama na mreži važne su iz dva razloga:

 • Preduzeća i angažovanici mogu da koriste ove informacije, koje čine vašu reputaciju na mreži, kako bi procenela vašu pogodnost za posao.

 • Kriminalci mogu da koriste podatke o vama na mreži da bi vam ciljali na phishing prevare, ukradeli identitet i izvršili drugu veštost. Možete da smanjite rizik tako što ćete pratiti savet u ovom članku da biste zaštitili privatnost na mreži.

Informacije na mreži mogu da se pretražuju i često trajne. Za razliku od podataka uskladištenih na papiru, moćni internet pretraživači i alatke za agregaciju podataka mogu olakšati prikupljanje podataka radi građenja kompletnog profila.

Kada se podaci objave na mreži, efikasno se tamo zauvek i, u zavisnosti od smernica za privatnost preduzeća koje drži podatke, može na kraju da vidi svakoga ko je na internetu. Sajtovi mogu da arhive sve što ste objavili pored podataka koje su sakupili od vas. Prijatelji (ili ex-prijatelji) mogu da pruže vaše informacije ili će ih hakeri i bezbednosni prekosti možda izložiti.

Saveti za deljenje informacija na mreži

Smernice za privatnost – koje su obično objašnjene u izjavi o privatnosti veb lokacije – treba jasno da objasne koje podatke veb lokacija prikuplja o vama, kako se koristi, deli i obezbeđuje, kao i kako možete da je uredite ili izbrišete. Izjava o privatnosti veb lokacije bi trebalo da bude već dostupna za pregled. Na primer, veza ka Microsoft izjavi o privatnosti prikazuje se pri dnu ove i svake stranice na support.microsoft.com. Nemate izjavu o privatnosti? Vodite svoje preduzeće na drugo mesto.

 • Nemojte objavjati ništa na mreži što ne želite da objavite.

 • Umanjite detalje koji identifikuju vas ili gde se nalazite. Deljenje detalja o događaju kojem prisustvujete može izgledati bezopasno, ali vi zapravo obavestite ljude gde ste i da niste kod kuće.

 • Neka brojevi naloga, korisnička imena i lozinke ostane tajni.

 • Delite primarnu e-adresu ili ime trenutne poruke sa osobama koje poznajete ili sa pouzdanim organizacijama. Izbegavajte na listi adrese ili imena u internet direktorijumima i na lokacijama koje objavljuju poslove.

 • Unesite samo potrebne informacije – koje su često obeležene slovima (*) – pri registraciji i drugim obrascima.

 • Proverite postavke aplikacije, posebno na telefonu. Vodite računa o omogućavanju aplikacijama da pristupe informacijama o lokaciji, fotografijama, kameri ili mikrofonu.

Budite pametni prilikom dodavanja kontakata ili prijatelja na društvenim mrežama. Ako je moguće, verifikujte direktno sa osobom ako je nalog autentičan. Ako niste spremni da dodate pravu osobu, pokušajte da ograničite informacije koje ta osoba može da prikaže na vašem profilu.

Pregledajte postavke i željene postavke veb lokacije da biste upravljali ko može da vidi vaš profil na mreži ili fotografije, kako ljudi mogu da vas potraže, ko može da prikaže vaše objave i komentariše, kao i kako da blokirate neželjeni pristup drugih osoba. Proverite postavke privatnosti za omiljene društvene mreže da biste se uverili da ne delite više nego što ste nameravali.

Nadgledanje onoga što drugi objave

 • Potražite svoje ime na internetu koristeći popularne pretraživače. Pretražite tekst i slike. Ako na veb lokaciji pronađete osetljive informacije o sebi, potražite kontakt informacije na veb lokaciji i pošaljite zahtev da vam se informacije uklone.

 • Redovno pregledajte šta drugi pišu o vama na blogovima i veb lokacijama za društveno umrežavanje. Zamolite prijatelje da ne objave fotografije vas ili porodice bez vaše dozvole. Ako imate utisak da imate malo više materijala kao što su informacije ili fotografije koje su objavljene na veb lokacijama drugih osoba, zatražite da ih uklonite.

 • Na društvenim mrežama Facebook i drugim društvenim medijima uključite opciju redigovanje oznaka da biste sprečili ljude da označavaju fotografije na kojima se pojavljujete bez vaše dozvole.

Čuvanje informacija

Održavanje računara bezbednim pomaže vam da izbegnete malver i direktne pokušaje hakovanja dizajniranih za krađu ličnih informacija. Informacije o tome kako da smanjite rizik na mreži potražite u članku Neka računar bude bezbedan kod kuće i Održite računar bezbednim na poslu.

Izbegavajte plaćanje računa, bankarenje i kupovinu na javnom računaru ili na bilo kom uređaju (kao što je laptop ili mobilni telefon) putem javne bežične mreže.

Ako ne koristite sopstveni uređaj za pregledanje interneta, koristite Microsoft Edge i otvorite samo InPrivate kartice ili prozore. Kada koristite InPrivate kartice ili prozore, vaši podaci o pregledanju (kao što su istorija, privremene internet datoteke i kolačići) se ne čuvaju na računaru kada završite. Međutim, i dalje bi trebalo da pazite da ne otkucate kritične lozinke na deljenom računaru.

Ako pregledate internet pomoću deljenog uređaja (kao što je aerodromski kiosk ili laptop prijatelja), evo dve važne stvari koje možete da uradite da biste zaštitili podatke:

 • Ako koristite Microsoft Edge, uključite InPrivate pregledanje (ili koristite sličnu funkcionalnost u bilo kom pregledaču koji koristite, na primer u režimu bez oka u pregledaču Google Chrome ili Privatno pregledanje u programu Mozilla Firefox).

 • Kada završite sa pregledanjem deljenog računara, uverite se da ste zatvorili sve prozore pregledača pre nego što se udaljite od uređaja.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×