Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Ransomver je malver koji šifruje vaše datoteke ili vas sprečava da koristite računar dok ne platite novac (otkupninu) za njih da bi se otključali. Ako je računar povezan sa mrežom, ransomver može da se proširi i na druge računare ili uređaje za skladištenje na mreži. 

Neki od načina na koje možete da se zarazite ransomverom su:

  • Posećujte nebezbedne, sumnjive ili lažne veb lokacije.

  • Otvaranje priloga datoteka koje niste očekivali ili od osoba koje ne poznajete.

  • Otvaranje zlonamernih ili loših veza u e-Facebook, Twitter i drugim objavama društvenih medija ili trenutnim glasnikom ili SMS ćaskanjem.

Često možete da prepoznate lažnu e-poruku i veb stranicu jer imaju loš pravopis ili jednostavno izgledaju neobično. Obratite pažnju na čudne pravopisne reči imena preduzeća (kao što je "PayePal" umesto "PayPal") ili neobičnih razmaka, simbola ili interpunkcije (kao što je "iTunesCustomer Service" umesto "iTunes Customer Service").

Ransomver može da usmeri bilo koji računar – bilo da se radi o kućnom računaru, računarima na mreži preduzeća ili serverima koje koristi državna agencija.

Oprez: Mobilni uređaji takođe mogu da dobiju ransomver! Saznajte kako da zaštitite uređaje

Vaš pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Kako mogu da vam pomognem da računar ostane bezbedan?

  • Uverite se da je računar ažuriran najnovijom verzijom operativnog sistema Windows i svim najnovijim zakrpama. Saznajte više o Windows Update.

  • Uverite se Windows bezbednost uključen da bi vas zaštitio od virusa i malvera (ili Windows zaštitnik centra za bezbednost u prethodnim verzijama programa Windows 10).

  • U Windows 10 ili 11 uključite Kontrolisani pristup fasciklama da biste zaštitili važne lokalne fascikle od neovlašćenih programa kao što su ransomver ili drugi malver.

  • Nabavite otkrivanje ransomvera i oporavak pomoću Microsoft 365 napredne zaštite.

  • Uskladištite važne datoteke u usluzi Microsoft OneDrive. OneDrive uključuje ugrađeno otkrivanje i oporavak ransomvera, kao i kreiranje verzija datoteka tako da možete da vratite prethodnu verziju datoteke. A kada uređujete Microsoft Office datoteke uskladištene u usluzi OneDrive, rad se automatski čuva dok radite.

  • Koristite bezbedan, moderan pregledač kao što je Microsoft Edge.

  • Periodično ponovno pokretanje računara; bar jednom sedmično. To može da vam pomogne da se uverite da su aplikacije i operativni sistem ažurirani i da vam pomogne da bolje radi.

Napomena: Ako ste vlasnik malog preduzeća, razmislite o korišćenju Microsoft 365 Business Premium. On uključuje Microsoft Defender napredne zaštite od pretnji kako bi vam pomogao da zaštitite preduzeće od pretnji na mreži.

Saznajte više o usluzi Microsoft 365 Business Premium bezbednost

Ako sumnjate da ste zaraženi

Koristite antimalver programe, kao što Windows bezbednost, kad god ste zabrinuti da računar može biti zaražen. Na primer, ako čujete za novi malver u vestima ili primetite neparno ponašanje na računaru. Pogledajte članak Zaštita od & virusa u programu Windows bezbednost da biste saznali kako da skenirate uređaj.

Ako stvarno dobiješ ransomver zarazu

Nažalost, infekcija ransomvera se obično ne prikazuje sama dok ne vidite neku vrstu obaveštenja, bilo u prozoru, aplikaciji ili poruci preko celog ekrana, tražeći novac za ponovno pristup računaru ili datotekama. Ove poruke se često prikazuju nakon šifrovanja datoteka.

Pokušajte da potpuno očistite računar pomoću Windows bezbednost. Ovo bi trebalo da uradite pre nego što pokušate da oporavite datoteke. Pogledajte i članak Pravljenje rezervne kopije Windows računara za pomoć oko pravljenja rezervnih kopije datoteka i oporavka datoteka za svoju verziju operativnog sistema Windows.

Nemojte da plaćate novac da biste oporavili datoteke. Čak i ako platite otkupninu, ne postoji garancija da ćete ponovo dobiti pristup računaru ili datotekama.

Šta da radite ako ste već platili

Ako ste već platili otkupninu, odmah se obratite banci i lokalnim vlastima. Ako ste platili kreditnom karticom, vaša banka će možda moći da blokira transakciju i vrati vam novac.

Možete i da se obratite sledećim veb sajtovima za prevaru u vladi i na veb sajtovima za izveštavanje o prevarama:

Ako vaš region nije ovde naveden, Microsoft preporučuje da se obratite federalnoj policiji ili komunikacionoj službi vašeg regiona.

Za ilustrovan pregled ransomvera i šta možete da uradite kako biste se zaštitili, pogledajte 5Ws i 1H ransomvera. 

Ako ste u preduzeću, pogledajte Microsoft centar za zaštitu od malvera da biste dobili detaljne informacije o ransomveru

Takođe pogledajte

Kako malver može da zarazi računar

Zaštitite se od prevara i napada na mreži

Napravite rezervnu kopiju Windows računara

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×