Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.

Windows bezbednost obezbeđuje ugrađene bezbednosne opcije koje pomažu u zaštiti uređaja od zlonamernih softverskih napada.

Da biste pristupili dolenavedenoj funkciji, dodirnite Windows Start dugme, otkucajte Windows bezbednost, izaberite je iz rezultata, a zatim izaberite stavku Bezbednost uređaja.

Napomene: Ono što zapravo vidite na stranici Bezbednost uređaja može da se razlikuje u zavisnosti od toga šta vaš hardver podržava.

Osnovna izolacija

Osnovna izolacija pruža dodatnu zaštitu od malvera i drugih napada tako što izoluje računarske procese od operativnog sistema i uređaja. Izaberite stavku Detalji osnovne izolacije da biste omogućili, onemogućili i promenili postavke za funkcije osnovne izolacije.

Proveri detalje o osnovnoj izolaciji

Integritet memorije

Integritet memorije je karakteristika osnovne izolacije. Uključivanjem postavke integriteta memorije možete da sprečite zlonamerni kôd da pristupi procesima visoke bezbednosti u događaju napada.

Detalji o integritetu memorije pod osnovnim izolacijama

Da biste saznali više o Osnovnoj izolaciji i integritetu memorije, pogledajte osnovnu izolaciju. 

Procesor bezbednosti

Procesor bezbednosti obezbeđuje dodatno šifrovanje za vaš uređaj.

Detalji o bezbednosnom procesoru

Veza "Detalji procesora bezbednosti"

Ovde ćete pronaći informacije o proizvođaču procesora bezbednosti i brojevima verzija, kao i o statusu procesora bezbednosti. Izaberite stavku Detalji bezbednosnog procesora za dodatne informacije i opcije.

Beleške: Ako ne vidite stavku Bezbednosni procesor na ovom ekranu, verovatno vaš uređaj nema TPM (modul pouzdane platforme) neophodan za ovu funkciju ili da nije omogućen u UEFI-u (objedinjeni proširivi interfejs firmvera). Obratite se proizvođaču uređaja da biste proverili da li vaš uređaj podržava TPM i, ako je tako, korake za omogućavanje.

Ako procesor bezbednosti ne radi ispravno, možete da izaberete vezu Rešavanje problema sa bezbednosnim procesorom da biste videli sve poruke o grešci i napredne opcije. Više informacija potražite u članku: Rešavanje problema sa bezbednosnim procesorom.

Bezbedno pokretanje

Bezbedno pokretanje sprečava sofisticirani i opasan tip malvera – rutkita – da se učita kada pokrenete uređaj. Rutkiti koriste iste dozvole kao i operativni sistem i počinju pre njega, što znači da mogu potpuno da se sakriju. Rutkiti su često deo celog paketa malvera koji može da zaobiđi lokalna prijavljivanja, snimi lozinke i pritiske na taster, prenese privatne datoteke i zabeleži kriptografske podatke.

Možda ćete morati da onemogućite bezbedno pokretanje da biste pokrenuli neke grafičke kartice, hardver ili operativne sisteme kao što su Linux ili starije verzije operativnog sistema Windows. Više informacija potražite u članku Onemogućavanje i ponovno omogućavanje bezbednog pokretanja.

Hardverska bezbednosna mogućnost

Na dnu ekrana Bezbednost uređaja pojavljuje se jedna od sledećih poruka koja ukazuje na bezbednosnu mogućnost uređaja.

Vaš uređaj ispunjava zahteve za standardnu hardversku bezbednost

To znači da vaš uređaj podržava integritet memorije i osnovnu izolaciju, kao i:

  • TPM 2.0 (naziva se i bezbednosni procesor)

  • Omogućeno bezbedno pokretanje

  • DEP

  • UEFI MAT

Uređaj ispunjava zahteve za poboljšanu bezbednost hardvera

To znači da pored ispunjavanja svih zahteva standardne hardverske bezbednosti, uređaj ima uključen i integritet memorije.

Na uređaju su omogućene sve funkcije bezbednog osnovnog računara

Napomena: Pre operativnog sistema Windows 20H2 ova poruka je rekla:"Vaš uređaj premašuje zahteve za poboljšanu bezbednost hardvera".

To znači da pored ispunjavanja svih zahteva poboljšane bezbednosti hardvera, uređaj ima i uključenu zaštitu u režimu upravljanja sistemom (SMM). 

Standardna hardverska bezbednost nije podržana

To znači da uređaj ne ispunjava bar jedan od zahteva standardne hardverske bezbednosti.

Poboljšanje bezbednosti hardvera

Ako bezbednosna mogućnost uređaja nije onakav kakav želite, možda ćete morati da uključite određene hardverske funkcije (kao što je bezbedno pokretanje, ako je podržano) ili da promenite postavke u BIOS-u sistema. Obratite se proizvođaču hardvera da biste videli koje funkcije podržava hardver i kako da ih aktivirate.

Saznajte više

Microsoft bezbednosna pomoć i učenje

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?
Kada kliknete na dugme Prosledi“, vaše povratne informacije će se koristiti za poboljšanje Microsoft proizvoda i usluga. Vaš IT administrator će moći da prikupi ove podatke. Izjava o privatnosti.

Hvala vam na povratnim informacijama!

×