ID на статията: 257824 - Преглед на продукти, за които се отнася тази статия.
Разгъване на всички | Сгъване на всички

На тази страница

Кратко изложение

В тази статия се описват основните разлики между Outlook и Outlook Express.

Забележка: Outlook Express е имейл клиент от Microsoft, който се доставяше с Windows XP и Windows 2000.  За Windows XP, Windows Vista и Windows 7 може вместо това да инсталирате Windows Live Mail. За повече информация посетете този уеб сайт на Microsoft:

Опитвате се да изтеглите Outlook Express? Вместо това опитайте Windows Live Mail

Допълнителна информация

Семейството продукти за обмяна на съобщения и съвместна работа Microsoft Outlook се базират на признаването на факта, че домашните и бизнес потребителите имат различни нужди. Семейството клиенти Outlook е оптимизирано спрямо тези два различни пазарни сегмента:
 • Домашни потребители, които се нуждаят от леснодостъпен и надежден Интернет, както и функции за електронна поща и участие в дискусионни групи.
 • Бизнес потребители, които изискват не само надеждност и лесна употреба, но и повече функции за електронна поща, както и тясна интеграция между нея и инструментите за управление на информацията и съвместна работа.
Повечето потребители намират, че нуждите им се удовлетворяват най-добре от клиент, оптимизиран спрямо обичайните за тях видове дейности. В следващите раздели се предоставя допълнителна информация за това, как Outlook Express отговаря на нуждите на домашните потребители, и относно начините, по които Outlook удовлетворява изискванията на бизнес потребителите.

Outlook Express

Outlook Express е клиентът за електронна поща, предоставян заедно с браузърите Microsoft Internet Explorer 4.x и Microsoft Internet Explorer 5.x, операционната система Microsoft Windows 98, Microsoft Windows Millennium Edition (Me), операционните системи Microsoft Windows 2000 и пакета Microsoft Office 98 за Macintosh. Outlook Express е предназначен за домашни потребители, които осъществяват достъп до електронните си съобщения чрез избиране на телефонен номер на Интернет доставчик (ISP).

Outlook Express, който е изграден на базата на отворени Интернет стандарти, е проектиран за използване със всяка стандартна за Интернет система, например със Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), Post Office Protocol 3 (POP3) и Internet Mail Access Protocol (IMAP). Outlook Express предоставя пълна поддръжка на най-важните съвременни стандарти за електронна поща, новини и директории, като Lightweight Directory Access Protocol (LDAP), Multipurpose Internet Mail Extension Hypertext Markup Language (MHTML), Hypertext Markup Language (HTML), Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) и Network News Transfer Protocol (NNTP). Пълната поддръжка гарантира, че ще можете да се използвате предимствата на новите технологии, както и лесно да изпращате и получавате електронна поща.

Новите инструменти за миграция, които автоматично импортират наличните настройки за електронна поща, записите от адресната книга и електронните писма от Eudora, Netscape, Microsoft Exchange Server, Windows Inbox и Outlook, улесняват бързото преминаване към Outlook Express и възможността да се възползвате от всички предимства на програмата. Възможностите за сполучване на поща от няколко акаунта за електронна поща и за създаване на правила за сортиране на входящите писма помагат за управление и организиране на електронната поща.

В допълнение пълната поддръжка на HTML писма позволява да персонализирате вашите съобщения чрез използване на собствен фон и графика. Това улеснява създаването на уникални и впечатляващи съобщения.

За специални поводи, като рождени дни или празници, Outlook Express предлага картички на Greetings Workshop и Hallmark.

Outlook

Outlook е най-съвършеният клиент на Microsoft за обмяна на съобщения и съвместна работа. Това е самостоятелна софтуерна програма, интегрирана в пакета Microsoft Office и Exchange Server. Outlook предлага подобрена производителност и интеграция с Internet Explorer 5.5. Пълната интеграция на електронната поща, календарните функции и функциите за управление на контакти превръщат Outlook е перфектния клиент за повечето бизнес потребители.

Outlook помага да намирате и организирате информацията, улеснявайки работата с приложенията от Office. Това способства за по-ефективна комуникация и споделяне на информация.

Мощни функции за сортиране на входящата поща позволяват да филтрирате и организирате електронните писма. С помощта на Outlook можете да интегрирате и управлявате електронната поща от няколко имейл акаунта, лични и групови календари, контакти и задачи.

Използването на Outlook заедно с Exchange Server позволява да използвате функциите за споделяне на информация в работни групи, комуникация относно операции, групово планиране, общи папки, формуляри и разширени възможности за свързване към Интернет.

Outlook е предназначен за работа в Интернет (протоколи SMTP, POP3 и IMAP4), използване на Exchange Server и всяка друга базирана на стандарти комуникационна система, поддържаща интерфейса Messaging Application Programming Interface (MAPI), включително гласова поща. Outlook е базиран на Интернет стандарти и поддържа най-важните съвременни стандарти за електронна поща, новини и директории, включително LDAP, MHTML, NNTP, MIME и S/MIME, vCalendar, vCard, iCalendar, като освен това предлага и пълна поддръжка на HTML-базирани електронни писма.

В допълнение Outlook съдържа същите инструменти за импортиране, като Outlook Express. Това дава възможност за лесна миграция от други клиенти за електронна поща и от Microsoft Mail, Microsoft Schedule+ 1.0, Microsoft Schedule+ 7.0, Lotus Organizer, NetManage ECCO, Starfish SideKick и Symantec ACT, както и синхронизация с водещите PDA устройства, като Palm Pilot на 3Com.

Как да прецените кой клиент най-добре отговаря на вашите нужди

Правейки избор между Outlook Express и Outlook потребителите и организациите трябва се ръководят от следните критерии:

Outlook Express

Използвайте Outlook Express, ако:
 • се нуждаете само от функции за работа с електронна Интернет поща и дискусионни групи (за версии на Windows след Microsoft Windows 95 и преди Microsoft Windows 95, както и за Macintosh и UNIX платформи)
 • използвате или планирате да използвате Office 98 за Macintosh и искате да се възползвате от предимствата на интеграцията на Outlook Express с тази версия на пакета Office.

Outlook

Използвайте Outlook, ако:
 • се нуждаете от разширени и базирани на Интернет стандарти функции за работа с електронна поща и дискусионни групи
 • се нуждаете от лични календари, групово планиране, задачи и управление на контакти
 • се нуждаете от междуплатформени клиенти с интегрирани функции за работа с електронна поща и календари за версии на Windows след Microsoft Windows 95 и преди Microsoft Windows 95, както и за Macintosh
 • използвате или планирате да използвате Office 97, Office 2000, Office XP или Exchange Server и искате да се възползвате от предимствата на интеграцията на Outlook Express с тази версия на пакета Office и с Exchange Server
 • се нуждаете от надеждни интегрирани възможности за съвместна работа при проектиране и изпълнение.
Забележка Това е статия "БЪРЗА ПУБЛИКАЦИЯ", създадена директно в рамките на организацията за поддръжка на Microsoft. Информацията, съдържаща се тук, се ограничава до съдържащото се в нея и е дадена в отговор на появили се проблеми. В резултат на краткия срок до тяхното предлагане, материалите може да съдържат печатни грешки и могат да бъдат преработвани във всеки момент без предизвестие. Вижте Условия на ползване за други съображения.

Свойства

ID на статията: 257824 - Последна рецензия: 31 декември 2013 г. - Редакция: 1.0
Важи за:
 • Microsoft Outlook Express 4.0
 • Microsoft Outlook 2002 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 2000 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 98 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 97 Standard Edition
Ключови думи: 
kbinfo KB257824

Изпратете обратна информация

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com