ID članka: 257824 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

U ovom se članku navode osnovne razlike između programa Outlook i Outlook Express.

Napomena: Outlook Express je Microsoftov klijent za e-poštu koji je izašao na tržište u paketu sa sustavima Windows XP i Windows 2000. U sustavima Windows XP, Windows Vista i Windows 7 umjesto toga možete instalirati program Windows Live Mail. Dodatne informacije potražite na sljedećoj Microsoftovoj web-stranici:

Želite preuzeti Outlook Express? Umjesto toga preuzmite Windows Live Mail

Dodatne informacije

Obitelj Microsoft Outlook klijenata za razmjenu poruka i suradnju temelji se na prihvaćanju različitosti potreba kućnih i poslovnih korisnika. Obitelj Outlook klijenata prilagođena je tim dvama zasebnim tržišnim segmentima:
 • Kućnim korisnicima, kojima su potrebne jednostavne i pouzdane funkcije Interneta, e-pošte i interesnih grupa.
 • Poslovnim korisnicima, koji trebaju pouzdanost i jednostavnost upotrebe, ali i više funkcija e-pošte te čvrstu integraciju e-pošte i alata za upravljanje informacijama i suradnju.
Većina korisnika smatra da njihovim potrebama najbolje udovoljavaju klijenti optimizirani za njihove obrasce korištenja. Sljedeći odjeljci daju više informacija o tome zašto Outlook Express udovoljava potrebama kućnih, a Outlook potrebama poslovnih korisnika.

Outlook Express

Outlook Express je klijent za e-poštu koji se isporučuje uz programe Microsoft Internet Explorer 4.x i Microsoft Internet Explorer 5.x, operacijske sustave Microsoft Windows 98, Microsoft Windows Millennium Edition (Me) i Microsoft Windows 2000 te uz paket Microsoft Office 98 za Macintosh. Outlook Express namijenjen je kućnim korisnicima koji pristupaju svojim porukama e-pošte pozivanjem davatelja internetskih usluga (ISP).

Izgrađen na otvorenim internetskim standardima, Outlook Express namijenjen je korištenju s bilo kojim sustavom internetskih standarda, kao što su npr. Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), Post Office Protocol 3 (POP3) i Internet Mail Access Protocol (IMAP). On nudi potpunu podršku za najvažnije suvremene standarde za e-poštu, interesne grupe i direktorije, kao što su Lightweight Directory Access Protocol (LDAP), Multipurpose Internet Mail Extension Hypertext Markup Language (MHTML), Hypertext Markup Language (HTML), Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) i Network News Transfer Protocol (NNTP). Potpuna podrška jamči da možete koristiti nove tehnologije i bez problema slati i primati e-poštu.

Novi migracijski alati, koji automatski uvoze postojeće postavke pošte, unose iz adresara i poruke e-pošte iz programa Eudora, Netscape, Microsoft Exchange Server, Windows Inbox i Outlook olakšavaju vam korištenje svega onoga što Outlook Express nudi. Mogućnost primanja pošte putem različitih računa, kao i mogućnost stvaranja pravila za ulaznu poštu, omogućuju upravljanje i organiziranje e-pošte.

K tome, HTML pošta omogućuje personalizaciju poruka pomoću prilagođenih pozadina i grafike. To olakšava stvaranje jedinstvenih i vizualno upečatljivih poruka.

Za posebne prigode, kao što su rođendani i blagdani, Outlook Express ima predloške koje su dizajnirali Greetings Workshop i Hallmark.

Outlook

Outlook je Microsoftov najbolji klijent za razmjenu poruka i suradnju. Radi se o samostalnom programu integriranom s paketom Microsoft Office i sustavom Exchange Server. Outlook omogućuje i integraciju s programom Internet Explorer 5.5. Potpuna integracija e-pošte, kalendara i upravljanja kontaktima čini Outlook savršenim klijentom za brojne poslovne korisnike.

Outlook vam olakšava traženje i organizaciju informacija i time omogućuje jednostavan rad s programima iz sustava Office. To pridonosi učinkovitijoj komunikaciji i razmjeni informacija.

Moćna pravila za ulaznu poštu omogućuju filtriranje i organiziranje poruka. Pomoću programa Outlook možete integrirati više računa e-pošte, osobne i grupne kalendare, kontakte i zadatke te upravljati svima njima.

Kada koristite Outlook sa sustavom Exchange Server, na raspolaganju su vam zajedničko korištenje informacija i komunikacija u radnom procesu na razini radne grupe, grupni rasporedi, javne mape, obrasci i poboljšane mogućnosti povezivanja s Internetom.

Outlook je osmišljen za korištenje s Internetom (standardima SMTP, POP3 i IMAP4), sustavom Exchange Server i svim drugim standardnim komunikacijskim sustavima koji podržavaju sučelje Messaging Application Programming Interface (MAPI), uključujući i glasovnu poštu. Outlook se temelji na internetskim standardima i podržava najvažnije suvremene standarde za e-poštu, interesne grupe i direktorije, kao što su LDAP, MHTML, NNTP, MIME i S/MIME, vCalendar, vCard, iCalendar, a tu je i puna podrška za HTML poštu.

Outlook k tome nudi i iste alate za uvoz koje nudi i Outlook Express. To omogućuje jednostavnu migraciju s drugih klijenata e-pošte i nudi daljnju migraciju sa sustava Microsoft Mail, Microsoft Schedule+ 1.0, Microsoft Schedule+ 7.0, Lotus Organizer, NetManage ECCO, Starfish SideKick i Symantec ACT te sinkronizaciju s vodećim PDA računalima, kao što je 3Com Palm Pilot.

Kako odlučiti koji klijent najbolje udovoljava vašim potrebama

Birajući između programa Outlook Express i Outlook, korisnici i tvrtke trebali bi temeljiti svoju odluku na sljedećim kriterijima:

Outlook Express

Odaberite Outlook Express:
 • Ako su vam potrebne samo funkcije internetske e-pošte i interesnih grupa (za verzije sustava Windows novije od Microsoft Windows 95, verzije starije od Microsoft Windows 95, Macintosh i UNIX platforme).
 • Ako koristite ili planirate koristiti Office 98 za Macintosh, a želite iskoristiti prednosti integracije programa Outlook Express s tom verzijom paketa.

Outlook

Odaberite Outlook:
 • Ako su vam potrebne funkcije standardne internetske e-pošte i foruma.
 • Ako vam je potrebno integrirano upravljanje osobnim kalendarima, grupnim rasporedima, zadacima i kontaktima.
 • Ako su vam potrebni međuplatformski klijenti za integraciju e-pošte i kalendara za verzije sustava Windows novije od Microsoft Windows 95, verzije starije od Microsoft Windows 95 i Macintosh platforme.
 • Ako koristite ili planirate koristiti Office 97, Office 2000, Office XP ili Exchange Server, a želite iskoristiti prednosti integracije programa Outlook s tim verzijama paketa Office, odnosno sa sustavom Exchange Server.
 • Ako trebate robusne, integrirane mogućnosti suradnje u fazama izvođenja i dizajna.
Napomena Ovo je članak za brzo objavljivanje stvoren izravno iz Microsoftove službe podrške. Informacije u ovom članku navode se kakve jesu kao odgovor na nova pitanja. Materijali zbog brzine objavljivanja mogu sadržavati tipografske pogreške te mogu biti revidirani u bilo kojem trenutku bez obavijesti. Pogledajte Uvjete korištenja za dodatne informacije.

Svojstva

ID članka: 257824 - Posljednja izmjena: 31. prosinca 2013. - Revizija: 1.0
Odnosi se na:
 • Microsoft Outlook Express 4.0
 • Microsoft Outlook 2002 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 2000 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 98 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 97 Standard Edition
Ključne riječi: 
kbinfo KB257824

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com