Cikk azonosítója: 304040

Ha továbbra is hozzá szeretne jutni a Windows biztonsági frissítéseihez, futtassa a Service Pack 2 (SP2) szervizcsomaggal bővített Windows Vista rendszert. További tudnivalókért keresse fel a Microsoft következő weblapját: Megszűnik egyes verziók támogatása – Windows

Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A Windows XP használatával a fájlok és dokumentumok megoszthatók a számítógépet használó más felhasználókkal és a hálózaton lévő többi felhasználóval. Újdonság az Egyszerű fájlmegosztás felhasználói felület és a Megosztott dokumentumok szolgáltatás. Ez a cikk az új fájlmegosztási felhasználói felületet mutatja be az alábbi témakörök segítségével:

BEVEZETÉS

A Windows XP rendszerű számítógépeken található fájlok megoszthatók mind a helyi, mind a távoli felhasználókkal. A helyi felhasználók a saját felhasználói nevükkel vagy Vendég néven jelentkeznek be a számítógépre. A távoli felhasználók a hálózaton keresztül csatlakoznak a számítógéphez, amelyen a megosztott fájlokat érik el.

Az egyszerű fájlmegosztás kezelői felülete a mappák tulajdonságai között található. Az egyszerű fájlmegosztás kezelői felületén mappa szinten állíthatók be mind a megosztás, mind az NTFS fájlrendszer engedélyei. Az engedélyek érvényesek a mappára, a benne található összes fájlra, az almappákra és az azokban található fájlokra. Egy mappában létrehozott vagy oda bemásolt fájlok és mappák öröklik a szülőmappára beállított engedélyeket. Ez a cikk a fájlok engedélyezési szintekre alapozott elérésének beállítását mutatja be. A cikkben található, az engedélyezési szintekre vonatkozó információk némelyike nincs dokumentálva sem az operációs rendszer fájljaiban, sem a súgófájlban.

További információ

Windows XP rendszerben öt engedélyszintet állíthat be a fájlmegosztáshoz. Az egyszerű fájlmegosztás kezelőfelületén állítható be az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös szint. Az egyszerű fájlmegosztás felhasználói felületének megnyitásához kattintson a jobb gombbal a mappára, majd kattintson a Megosztás és biztonság parancsra. A 3. szint beállításához másoljon egy fájlt vagy egy mappát a Sajátgép csomóponton található Megosztott dokumentumok mappába. Ez a beállítás nem változik az egyszerű fájlmegosztás be- és kikapcsolásakor. Az 1. szint a legszemélyesebb és legbiztonságosabb beállítás, míg az 5. szint a legnyilvánosabb és a leginkább módosítható (legkevésbé biztonságos).

Az egyszerű fájlmegosztás be- és kikapcsolása

Megjegyzés A Windows XP Home Edition rendszerű számítógépeken mindig engedélyezve van az egyszerű fájlmegosztás.

Alapértelmezés szerint egy munkacsoporthoz csatlakoztatott, Windows XP Professional operációs rendszert futtató számítógépen az egyszerű fájlmegosztás kezelőfelülete be van kapcsolva. Tartományhoz csatlakoztatott, Windows XP Professional operációs rendszert futtató számítógépek a klasszikus megosztási és biztonsági felületet használják. A mappa tulajdonságai között található egyszerű fájlmegosztás kezelőfelület használatával mind a megosztási, mind a fájlengedélyek konfigurálhatók.

Az egyszerű fájlmegosztás kikapcsolásával bővülnek az egyes felhasználók engedélyeire vonatkozó beállítási lehetőségek. Azonban a mappák és fájlok lehető legbiztonságosabbá tételéhez speciális ismeretekkel kell rendelkeznie az NTFS fájlrendszerről és a megosztási engedélyekről. A Megosztott dokumentumok szolgáltatás nem kapcsolódik ki az egyszerű fájlmegosztás kikapcsolásával.

Az egyszerű fájlmegosztás be- vagy kikapcsolásához a Windows XP Professional rendszerben hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, majd kattintson az asztalon lévő Sajátgép ikonra.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  2484046
 2. Az Eszközök menüben kattintson a Mappa beállításai parancsra.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  2484047
 3. Kattintson a Nézet fülre, majd az egyszerű fájlmegosztás bekapcsolásához jelölje be az Egyszerű fájlmegosztás használata (ajánlott) jelölőnégyzetet. (Törölje a jelet ebből a jelölőnégyzetből, ha ki szeretné kapcsolni ezt a szolgáltatást.)
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  2484048

A megosztásokhoz és fájlokhoz való hozzáférés szintjeinek kezelése és beállítása

Az egyszerű fájlmegosztás segítségével a megosztásokhoz és fájlokhoz való hozzáféréshez öt különböző szintet állíthat be:Megjegyzések
 • A Dokumentumok mappában tárolt fájlok alapértelmezés szerint 2. szintűek.
 • Az 1., 2. és 3. szintű mappák csak a helyileg bejelentkezett felhasználók számára hozzáférhetők. Helyileg bejelentkezett felhasználónak számít az a felhasználó is, aki egy Windows XP Professional rendszerű számítógépre egy távoli asztali (RDP protokollt használó) munkafolyamatból jelentkezik be.
 • A 4. és 5. szintű mappák mind a helyileg bejelentkezett, mind a hálózaton lévő távoli felhasználók számára hozzáférhetők.
Az engedélyeket az alábbi táblázat tartalmazza:
A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
Hozzáférési szintMindenki (NTFS/fájl)TulajdonosRendszerRendszergazdákMindenki (megosztás)
1. szint: Nem érhető elTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésNem érhető elNem érhető el
2. szint: Nem érhető elTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésNem érhető el
3. szint: OlvasásTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésNem érhető el
4. szint: OlvasásTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésOlvasás
5. szint: MódosításTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésTeljes hozzáférésTeljes hozzáférés

1. szint: Dokumentumok (személyes)

Részletek megjelenítése (képekkel) vagy elrejtése

2. szint (alapértelmezett): Dokumentumok (alapértelmezett)

Részletek megjelenítése (képekkel) vagy elrejtése

3. szint: A helyi felhasználók számára elérhető megosztott dokumentumok

Részletek megjelenítése (képekkel) vagy elrejtése

4. szint: Megosztva a hálózaton (csak olvasásra)

Részletek megjelenítése (képekkel) vagy elrejtése

5. szint: Megosztva a hálózaton (olvasásra és írásra)

Részletek megjelenítése (képekkel) vagy elrejtése

A jelen cikkben ismertetett szintek közül egy időben csak egy állítható be. A személyes mappák (1. szint) mindaddig nem oszthatók meg, amíg erre a szintre vannak állítva. A megosztott mappák (4. és 5. szint) mindaddig nem lehetnek személyesek, amíg a megosztásukat meg nem szünteti.

Ha létrehoz a megosztott Dokumentumok mappában egy új mappát, majd megosztja a hálózaton (3. szint), azután engedélyezi, hogy a hálózati felhasználók módosíthassák a fájlokat, akkor az 5. szint engedélyei lesznek érvényesek a mappára és a benne található fájlokra, valamint az almappákra. A megosztott Dokumentumok mappa egyéb mappái és fájljai továbbra is 3. szintű engedélyekkel rendelkeznek.

Megjegyzés: Az egyetlen kivétel, ha van egy 4. szinten megosztott mappája (SampleSubFolder) egy olyan mappában, amely az 5. szinten van megosztva (SampleFolder). A távoli felhasználók a megfelelő hozzáférési engedélyekkel rendelkeznek az összes megosztott mappához. A helyileg bejelentkezett felhasználóknak írási (5. szintű) hozzáférésük van a szülő- (SampleFolder) és al- (SampleSubFolder) mappákhoz is.

Megjegyzés: Ha a jelen szakaszban található információk nem elegendők, kérjen segítséget, vagy forduljon a terméktámogatási szolgálathoz. A támogatás elérésével kapcsolatos további információért látogasson el a Microsoft Súgó és támogatás elérhetőségi adatokat tartalmazó webhelyére:
Kapcsolatfelvétel

Útmutató

Javasoljuk, hogy a hálózaton csak azokat a mappákat ossza meg, amelyekhez mindenképpen hozzá kell férniük a másik számítógépen dolgozó távoli felhasználóknak. A rendszermeghajtó gyökérmappájának a megosztása nem ajánlott. Ha azt megosztja, akkor a számítógép nagyon sebezhetővé válik az esetleges rosszindulatú távoli felhasználók támadásaival szemben. A lemezmeghajtók Tulajdonságok párbeszédpaneljének Megosztás lapján figyelmeztetés jelenik meg, ha egy gyökérkönyvtárat (például: C:\) próbál megosztani. A folytatáshoz a következő szövegre kell kattintania: Ha tisztában van a kockázattal, és mégis meg szeretné osztani a meghajtó gyökerét, kattintson ide. Csak a rendszergazdák oszthatják meg a meghajtó gyökérkönyvtárát.

Az írásvédett adathordozókon, például egy CD lemezen (4. vagy 5. szintű megosztással) található fájlok csak akkor érhetők el, ha a CD lemez a meghajtóban van. A CD-meghajtóban található bármely CD lemez a hálózat összes felhasználója számára hozzáférhető.

A fájlok hozzáférési engedélye különbözhet a szülőmappáétól, ha a következők egyike igaz:
 • Egy parancssorban a move paranccsal helyez át egy fájlt a mappába az ugyanazon meghajtón lévő másik, eltérő engedélyekkel rendelkező mappából.
 • A fájlt egy parancsfájllal helyezi át a mappába az ugyanazon meghajtón lévő másik, eltérő engedélyekkel rendelkező mappából.
 • A Cacls.exe programot futtathatja parancssorból, vagy egy parancsfájllal módosítja a fájlhozzáférési engedélyeket.
 • A fájl már a Windows XP telepítése előtt a merevlemezen volt.
 • Akkor változtatta meg a fájl engedélyeit, amikor a Windows XP Professional operációs rendszerben az egyszerű fájlmegosztás ki volt kapcsolva.
Megjegyzés: Az NTFS-engedélyek nem maradnak meg a fájlmozgatási műveleteknél, ha a Windows Intéző programot az egyszerű fájlmegosztás bekapcsolt állapotában használja.

Ha az egyszerű fájlmegosztást be- majd kikapcsolja, akkor a fájlok hozzáférési engedélyei nem változnak meg. Az NTFS- és a megosztási engedélyek mindaddig változatlanok maradnak, amíg azokat a felhasználói felületen meg nem változtatja. Ha az engedélyeket az egyszerű fájlmegosztás bekapcsolt állapotában adja meg, akkor csak azoknak a fájloknak a hozzáférés-vezérlő bejegyzéseiben (ACE) történik változás, amelyeket az egyszerű fájlmegosztáshoz használ. Az egyszerű fájlmegosztás kezelői felülete az érintett fájlok és mappák tulajdonosi hozzáférés-vezérlési listájában (DACL) a következő hozzáférés-vezérlő bejegyzéseket (ACE) módosítja:
 • Tulajdonos
 • Rendszergazdák
 • Mindenki
 • Rendszer

A fájlmegosztás beállításának speciális hibaelhárítása Windows XP rendszerben

Megjegyzés: Ebben a részben tapasztalt felhasználóknak szánt információk találhatók. Ha nem kíván önállóan próbálkozni a leírt speciális hibaelhárítási módszerekkel, kérjen segítséget, vagy forduljon a terméktámogatási szolgálathoz. A terméktámogatási szolgálat elérhetőségi adatai a Microsoft következő webhelyén találhatók:
Kapcsolatfelvétel
Részletek megjelenítése vagy elrejtése

Hivatkozások

A fájlmegosztás Windows Vista rendszerben való konfigurálásáról további információt a Microsoft következő webhelyén talál:

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 304040 - Utolsó ellenőrzés: 2011. január 5. - Verziószám: 14.0
Kulcsszavak: 
kbhowto kbarttypeshowme kbenv kbnetwork kbpubtypekc kbexpertiseinter kbexpertisebeginner kbresolve kbcip KB304040
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com