De functie ZOEKEN in Excel gebruiken

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 324986 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Samenvatting

In dit artikel wordt beschreven hoe u de functie ZOEKEN kunt gebruiken in een werkblad van Microsoft Excel.

Meer informatie

De functie ZOEKEN levert een waarde op uit een bereik van één rij of één kolom of uit een matrix. De functie ZOEKEN heeft twee syntaxisnotaties: vector en matrix. Met de vectornotatie van ZOEKEN wordt een waarde gezocht in een bereik van één rij of één kolom (een vector genoemd), waarna uit een tweede bereik met één rij of één kolom de waarde op dezelfde positie wordt geretourneerd. Met de matrixnotatie van ZOEKEN wordt de opgegeven waarde gezocht in de eerste rij of kolom van een matrix, waarna uit de laatste rij of kolom van de matrix de waarde op dezelfde positie als resultaat wordt gegeven.

Vectornotatie van ZOEKEN

Met de vectornotatie van ZOEKEN wordt een waarde gezocht in een bereik van één rij of één kolom (een vector genoemd), waarna uit een tweede bereik met één rij of één kolom de waarde op dezelfde positie wordt geretourneerd. Gebruik deze notatie van de functie ZOEKEN wanneer u het bereik wilt opgeven dat de waarden bevat die u zoekt.

Syntaxis van de vectornotatie

ZOEKEN (zoekwaarde,zoekvector,resultaatvector)
 • Zoekwaarde is een waarde waarnaar in de eerste vector wordt gezocht door ZOEKEN. Zoekwaarde kan een getal zijn, tekst, een logische waarde, of een naam of referentie die naar een waarde verwijst.
 • Zoekvector is een bereik dat uit slechts één rij of kolom bestaat. De waarden in zoekvector kunnen bestaan uit tekst, getallen of logische waarden.

  Belangrijk De waarden in zoekvector moet u in oplopende volgorde zetten, bijvoorbeeld -2, -1, 0, 1, 2 of A-Z of ONWAAR, WAAR. Als u dat niet doet, levert ZOEKEN mogelijk niet de juiste waarde op. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters.
 • Resultaatvector is een bereik dat uit slechts één rij of kolom bestaat. Het bereik moet even groot zijn als de waarde voor zoekvector.
Opmerking
 • Als ZOEKEN de zoekwaarde niet kan vinden, wordt de grootste waarde uit zoekvector weergegeven die kleiner is dan of gelijk is aan zoekwaarde.
 • Als zoekwaarde kleiner is dan de kleinste waarde in zoekvector, resulteert ZOEKEN in de foutwaarde #N/B.
Voorbeeld
Deze tabel samenvouwenDeze tabel uitklappen
AB
1FrequentieKleur
24.14rood
34.19oranje
45.17geel
55.77groen
66.39blauw
Deze tabel samenvouwenDeze tabel uitklappen
FormuleBeschrijving (resultaat)
=ZOEKEN(4,91;A2:A6;B2:B6)Hiermee wordt in kolom A gezocht naar 4,19 en bestaat het resultaat uit de waarde in dezelfde rij in kolom B (oranje).
=ZOEKEN(5,00;A2:A6;B2:B6)Hiermee wordt in kolom A gezocht naar 5,00 en bestaat het resultaat uit de waarde in dezelfde rij in kolom B (oranje).
=ZOEKEN(7,66;A2:A6;B2:B6)Hiermee wordt in kolom A gezocht naar 7,66 en wordt de zoekwaarde gekoppeld aan de eerstvolgende kleinere waarde (6,39), waarna de waarde in dezelfde rij in kolom B (blauw) als resultaat wordt gegeven.
=ZOEKEN(0;A2:A6;B2:B6)Hiermee wordt gezocht naar 0 in kolom A. Er wordt een foutwaarde geretourneerd omdat 0 kleiner is dan de kleinste waarde in de zoekvector A2:A7 (#N/B).

Matrixnotatie van ZOEKEN

Met de matrixnotatie van ZOEKEN wordt de opgegeven waarde gezocht in de eerste rij of kolom van een matrix, waarna uit de laatste rij of kolom van de matrix de waarde op dezelfde positie als resultaat wordt gegeven. Gebruik deze notatie van ZOEKEN wanneer de zoekwaarden in de eerste rij of kolom van de matrix staan.

Syntaxis van de matrixnotatie

ZOEKEN (zoekwaarde,array)
 • Zoekwaarde is een waarde waarnaar in een matrix wordt gezocht door ZOEKEN. Zoekwaarde kan een getal zijn, tekst, een logische waarde, of een naam of referentie die naar een waarde verwijst.
  • Als ZOEKEN de zoekwaarde niet kan vinden, wordt de grootste waarde uit de matrix weergegeven die kleiner is dan of gelijk aan zoekwaarde.
  • Als zoekwaarde kleiner is dan de kleinste waarde in de eerste rij of kolom (afhankelijk van de matrixgrootte), resulteert ZOEKEN in de foutwaarde #N/B.
 • Matrix is een bereik van cellen dat tekst, getallen of logische waarden bevat die u wilt vergelijken met zoekwaarde.

  De matrixnotatie van ZOEKEN is vergelijkbaar met de functies HZOEKEN en VZOEKEN. Het verschil is dat u met HZOEKEN zoekt naar zoekwaarde in de eerste rij, met VZOEKEN in de eerste kolom en met ZOEKEN op basis van de grootte van matrix.
  • Als matrix verwijst naar een gebied dat meer kolommen dan rijen bevat, wordt er met ZOEKEN gezocht naar zoekwaarde in de eerste rij.
  • Als matrix verwijst naar een gebied dat meer rijen dan kolommen bevat, wordt er met ZOEKEN gezocht in de eerste kolom.
  • Met HZOEKEN en VZOEKEN kunt u horizontaal of verticaal zoeken, maar met ZOEKEN wordt altijd de laatste waarde in de rij of kolom geselecteerd.
  Belangrijk De waarden in matrix moet u in oplopende volgorde zetten, bijvoorbeeld -2, -1, 0, 1, 2 of A-Z of ONWAAR, WAAR. Als u dat niet doet, levert ZOEKEN mogelijk niet de juiste waarde op. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters.
Voorbeeld:
Deze tabel samenvouwenDeze tabel uitklappen
AB
1a1
2b2
3c3
4d4
Deze tabel samenvouwenDeze tabel uitklappen
FormuleBeschrijving (resultaat)
=ZOEKEN("c";A1:B4)Hiermee wordt 'C' gezocht in de eerste rij van de matrix en bestaat het resultaat uit de waarde in de laatste rij die in dezelfde kolom (3) staat.
=LOOKUP("bol";A1:B4)Hiermee wordt 'bol' gezocht in de eerste rij van de matrix en bestaat het resultaat uit de waarde in de laatste kolom die in dezelfde rij (2) staat.
Opmerking Dit is een artikel voor snelle publicatie dat rechtstreeks is gemaakt vanuit de ondersteuningsorganisatie van Microsoft. De informatie in dit artikel wordt in de huidige vorm aangeboden in reactie op nieuw geconstateerde problemen. Aangezien artikelen van dit type zeer snel moeten worden gepubliceerd, kan de inhoud typografische fouten bevatten en kan de inhoud zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Raadpleeg de Gebruiksrechtovereenkomst voor overige aandachtspunten.

Eigenschappen

Artikel ID: 324986 - Laatste beoordeling: zondag 9 maart 2014 - Wijziging: 5.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Office Excel 2007
 • Microsoft Office Excel 2003
 • Microsoft Excel 2010
Trefwoorden: 
kbfunctions kbhowto KB324986

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com