Zarządzanie nowoczesną stroną programu SharePoint i jej cykl życia

Dotyczy
SharePoint Server 2019

Nowoczesne strony w programie SharePoint zapewniają wiele funkcji, które zapewniają strony w klasycznych witrynach publikowania. Po utworzeniu nowoczesnej strony programu SharePoint można ją edytować, zapisywać, publikować i udostępniać.  Stronę można również usunąć lub przywrócić do innej wersji. Możesz również skonfigurować przepływ zatwierdzania zawartości.

Uwaga

Niektóre funkcje są wprowadzane stopniowo w organizacjach, które uczestniczą w programie udostępniania kierowanego. To znaczy, że ta funkcja może jeszcze nie być dostępna lub może się ona różnić wyglądem od tego, co opisano w artykułach Pomocy.

W tym artykule

Cykl życia strony

Przycisk Nowy Utwórz Cykl życia strony zaczyna się od jej utworzenia. Gdy po raz pierwszy tworzysz stronę, jest ona w "lokalnym" stanie wersji roboczej, co oznacza, że nikt inny nie może jej jeszcze wyświetlić.

Przycisk Zapisz jako wersję roboczą Po zapisaniu i zamknięciu tej strony zostanie ona zaewidencjonowana jako wersja pomocnicza i stanie się "udostępnioną" wersją roboczą. Oznacza to, że każda osoba z uprawnieniami do edycji (lub właściciel witryny) może go teraz wyświetlać i edytować.

Uwaga

Jeśli zamiast tego zobaczysz pozycję Zapisz i zamknij , współtworzenie jest włączone w Twojej organizacji. Możesz dowiedzieć się więcej tutaj.

Przycisk Edytuj Edytuj Aby edytować stronę, kliknij przycisk Edytuj. Strona zostanie wyewidencjonowana dla Ciebie. Dopóki strona jest otwarta do edycji lub wyewidencjonowana, nikt inny nie może jej edytować. Strona jest blokowana do momentu zapisania lub odrzucenia zmian albo do momentu opublikowania strony. Wyjątkiem jest sytuacja, w której jeśli na stronie nie ma aktywności przez 5 minut, zostanie przekroczony limit czasu sesji edytowania i strona zostanie "odblokowana".

Odrzucenie zmian Odrzucenie zmian Po odrzuceniu zmian strona wraca do poprzedniego stanu. Jest to odpowiednik opcji "Cofnij wyewidencjonowanie".

Uwaga

Jeśli ta opcja nie jest dostępna dla Ciebie, przyczyną jest włączenie funkcji współtworzenia w Twojej organizacji. Możesz dowiedzieć się więcej tutaj.

Przycisk Publikuj Po opublikowaniu strony przez kliknięcie przycisku Publikuj jest ona ewidencjonowana jako wersja "główna" i aktywowana, co oznacza, że każdy, kto może wyświetlić witrynę, może wyświetlić stronę.

Przycisk Ponownie opublikuj Po zakończeniu edycji strony, która została wcześniej opublikowana, przycisk Publikuj ponownie zaewidencjonuje tę stronę jako następną wersję "główną", a zmiany zostaną wprowadzone na żywo, czyli każdy, kto może wyświetlić witrynę, może wyświetlić nową, zmienioną wersję.

Uwaga

Przycisk Opublikuj ponownie jest dostępny tylko podczas korzystania z programu SharePoint na platformie Microsoft 365. Ten przycisk nie jest dostępny w wersji subskrypcyjnej programu SharePoint Server ani w programie SharePoint Server 2019.

Cykl życia strony z zatwierdzaniem zawartości

Cykl życia strony z włączonym zatwierdzaniem zawartości jest nieco inny, ponieważ zanim będzie można ją opublikować, musi ona zostać zatwierdzona przez kogoś. Osobami zatwierdzającymi powinni być właściciele witryny albo osoby z uprawnieniami do pełnej kontroli lub edytowania witryny.

Poniżej przedstawiono dodatkowe etapy publikowania strony, gdy zatwierdzanie zawartości jest włączone za pomocą usługi Flow. Nie uwzględniono tutaj kroków dotyczących przepływów zatwierdzania wymagających wielu osób zatwierdzających ani niestandardowych przepływów zatwierdzania.

Przycisk Prześlij do zatwierdzenia Prześlij do zatwierdzenia Gdy strona jest gotowa do opublikowania, autor przesyła ją do zatwierdzenia.

Oczekujące na zatwierdzenie Do czasu zatwierdzenia strona pozostaje w stanie oczekiwania.

Przycisk Przejrzyj zatwierdzenia Osoby wyznaczone jako osoby zatwierdzające otrzymają powiadomienie i zobaczą przycisk Przejrzyj zatwierdzenia, za pomocą którego będą mogły przeglądać stronę. Osoby zatwierdzające nie mogą edytować zawartości; Mogą oni tylko zatwierdzać lub odrzucać treści. Mogą oni wysyłać komentarze wraz z powiadomieniem otrzymywanym przez autora strony.

Opublikowano Po zatwierdzeniu strona jest publikowana i ewidencjonowana jako wersja "główna" i jest "aktywowana", co oznacza, że każdy, kto może wyświetlić witrynę, może wyświetlić tę stronę.

Zalecanym sposobem korzystania z zatwierdzania zawartości dla nowoczesnych stron jest użycie usługi Microsoft Flow. Aby dowiedzieć się, jak to zrobić, zobacz Konfigurowanie zatwierdzania stron .

Jeśli chcesz użyć klasycznej metody wymagania zatwierdzenia w bibliotece, zobacz Wymaganie zatwierdzania elementów na listach lub w bibliotekach witryn.

Kto może edytować stronę?

Każda osoba, której przyznano uprawnienia do edytowania, może edytować stronę. W witrynie zespołu dodanie osoby do grupy witryny zespołu ma domyślnie uprawnienia do edycji. W witrynie do komunikacji edytować mogą tylko właściciele witryn i osoby, którym nadano uprawnienia do edytowania.

Uwaga

Począwszy od lipca 2024 r., funkcja współtworzenia zacznie być wdrażana w organizacjach. Jeśli ta opcja jest włączona w Twojej organizacji, możesz wybrać pozycję Edytuj na stronie, aby rozpocząć edytowanie. Inni autorzy również mogą edytować tę samą stronę w tym samym czasie. Jeśli ktoś zapomni zapisać i zamknąć lub opublikować, strona zostanie automatycznie zapisana i zamknięta po 5 minutach braku aktywności.

Jeśli funkcja współtworzenia nadal nie jest dostępna dla organizacji, po kliknięciu pozycji Edytuj na stronie strona jest wyewidencjonowana, co oznacza, że nikt inny nie będzie mógł jej edytować, chyba że ją zapiszesz i zamkniesz, odrzucisz zmiany lub opublikujesz. Każda z tych akcji powoduje ponowne zaewidencjonowanie strony. Dwie osoby nie mogą jednocześnie edytować tej samej strony. Jeśli jedna osoba ma otwartą stronę do edycji, a inna osoba próbuje ją edytować, zostanie wyświetlony komunikat informujący, że strona jest edytowana przez kogoś innego. Można poprosić osobę, która ma otwartą stronę do edycji, o jej "zwolnienie" przez zapisanie i zamknięcie, odrzucenie zmian lub opublikowanie. Wyjątkiem jest sytuacja, w której jeśli na stronie nie ma aktywności przez 5 minut, sesja edytowania automatycznie przekroczy limit czasu i strona zostanie "odblokowana". Właściciel witryny ma dodatkową możliwość zastąpienia wyewidencjonowania osoby edytującej stronę.

Znajdowanie stron

Strony są przechowywane w bibliotece Strony, do której można uzyskać dostęp, klikając pozycję Strony w nawigacji. Jeśli w nawigacji nie widać stron, możesz przejść do pozycji Ustawienia witryny, przycisk Ustawienia publicznej witryny sieci Web usługi SharePoint Online, a następnie do pozycji Zawartość witryny i poszukać stron witryny.

Przywracanie poprzedniej wersji

  1. Przejdź do strony, którą chcesz przywrócić. 
  2. Kliknij pozycję Szczegóły strony na pasku poleceń. Znajdź więcej szczegółów i kliknij pozycję Historia wersji.  
  3. W okienku Historia wersji umieść wskaźnik myszy obok odpowiedniej wersji i kliknij wielokropek, aby wyświetlić listę opcji. 
    Kliknij pozycję Przywróć.

Uwaga

Program SharePoint nie usuwa właśnie przywróconej wcześniejszej wersji, lecz tworzy jej kopię i czyni ją najnowszą wersją.

Cofanie publikowania strony

Jeśli nie chcesz już, aby inne osoby wyświetlały Twoją stronę, możesz cofnąć jej publikację:

  1. Przejdź do biblioteki stron dla witryny.
  2. Wybierz stronę, której publikowanie chcesz cofnąć.
  3. Kliknij wielokropek (...), a następnie kliknij pozycję Więcej.
  4. Kliknij przycisk Cofnij publikowanie.

Cofnięcie publikowania powoduje przywrócenie strony do stanu wersji roboczej, uniemożliwiając jej wyświetlanie. Jednak ta strona nadal będzie wyświetlana w wynikach wyszukiwania. Jeśli nie chcesz, aby tak się stało, musisz również usunąć uprawnienia ze strony:

  1. Przejdź do biblioteki stron dla witryny.
  2. Kliknij wielokropek (...), a następnie kliknij pozycję Więcej.
  3. Kliknij pozycję Właściwości.
  4. U góry kliknij w Udostępnianie, a następnie kliknij w Zatrzymaj udostępnianie.

Publikowanie z poziomu biblioteki stron

Oprócz możliwości publikowania, publikowania i ponownego publikowania z poziomu samej strony, możesz wybrać stronę lub wpis wiadomości i opublikować go bezpośrednio na pasku poleceń biblioteki stron oraz na karcie pliku wyświetlanej po umieszczeniu wskaźnika myszy na pliku. Ponadto w okienku Szczegóły strony zostanie wyświetlony komunikat oraz żółta ikona otwartej książki obok nazwy pliku wskazująca, czy strona została zaktualizowana (o zmianę zawartości lub właściwości) i musi zostać opublikowana.

Opcje publikowania z biblioteki stron