Typ danych Tak/Nie
Typ wpisu Wprowadzany
Opis Gdy pole Publikuj ma ustawioną wartość Tak, po opublikowaniu projektu zadanie zostanie dodane do grafików i postępu zadań przydzielonych członków zespołu. Gdy pole Publikuj ma ustawioną wartość Nie, zadanie będzie widoczne w projekcie po jego opublikowaniu, ale nie zostanie dodane do grafików ani postępu zadań członków zespołu. Domyślnie pole ma wartość Tak.
Zalecane zastosowania Pole Publikuj można dodać do widoku zadania, aby wyświetlić lub zmienić ustawienie zadania pod kątem dodania do grafików i postępu zadań członków zespołu po opublikowaniu projektu. To pole jest przydatne zwłaszcza podczas opracowywania szczegółów nowych lub zmienionych zadań, w przypadku których członkowie zespołu nie mogą jeszcze przystąpić do raportowania prac.
Przykład Ty i Twój zespół jesteście zajęci pracą nad istniejącym projektem w przedsiębiorstwie. Właśnie zaktualizowano postęp bieżących zadań. Ponadto ostatnio dowiedziałeś się o zwiększonych zmianach zakresu w fazie pracy, która ma się odbyć za dwa miesiące. W reakcji na te zmiany dodano nowe zadania i zmieniono przydziały zasobów w planie projektu. Jednak nadal badasz czasy trwania określonych zadań. Chcesz opublikować aktualizacje wprowadzone dla bieżących zadań, ale nadchodzące prace nie mają być wyświetlane w grafikach i postępach zadań członków zespołu do czasu zakończenia zmian. Wstawiasz kolumnę Publikuj do arkusza zadań i zmieniasz ustawienie zadań w nadchodzącej fazie pracy na wartość Nie. Podczas publikowania aktualizacje bieżących zadań są wypychane do grafików i postępu zadań członków zespołu, ale nadchodząca faza pracy jest wyświetlana tylko w Centrum projektów. Kilka dni później zakończysz wprowadzanie zmian w harmonogramie. W polu Publikuj dla tych zadań ustawia się wartość Tak, a następnie publikuje się plan projektu w programie Project Server. Zadania dla nadchodzącej fazy pracy są dodawane do grafików i postępu zadań odpowiednich członków zespołu.
Uwagi Chociaż pole Pula przydziałów zespołu jest dostępne dla projektów lokalnych, okazuje się przydatne tylko podczas pracy w ramach projektu przedsiębiorstwa przy użyciu programu Project Server.
Jeśli już opublikowano projekt, a następnie w późniejszym czasie ustawiono dla pola Publikuj wartość Nie, ponowne opublikowanie projektu spowoduje usunięcie zadania z grafików i postępu zadań członków zespołu.