Microsoft Edge, podaci o pregledanju i privatnost

Primenjuje se na: PrivacyMicrosoft EdgeWindows 10

 

novi Microsoft Edge 

vam pomaže da pregledate, pretražujete, kupujete na internetu i još mnogo toga. Poput svih modernih pregledača, Microsoft Edge vam omogućava da na uređaju prikupljate i skladištite određene podatke, kao što su kolačići, kao i da nam šaljete informacije, recimo o istoriji pregledanja, kako biste u najvećoj mogućoj meri stekli bogat, brz i personalizovan utisak pri radu.

Uvek kada prikupljamo podatke, želimo da se uverimo da je to pravi izbor za vas. Neke korisnike brine to što se njihova istorija pregledanja veba prikuplja. Zato vam govorimo koji se podaci čuvaju na vašem uređaju ili koje podatke prikupljamo. Dajemo vam izbore za upravljanje vrstama podataka koji se prikupljaju. Za dodatne informacije o privatnosti u pregledaču Microsoft Edge pregledajte našu Izjavu o privatnosti.

Koji podaci se prikupljaju ili skladište i zbog čega

Microsoft koristi dijagnostičke podatke za poboljšanje proizvoda i usluga. Ove podatke koristimo da bismo bolje razumeli kako naši proizvodi rade i gde treba nešto da se poboljša.

Možete da upravljate deljenjem neobaveznih dijagnostičkih podataka o uređaju sa korporacijom Microsoft kako biste rešili probleme sa proizvodom i poboljšali Microsoft proizvode i usluge. Microsoft Edge prikuplja skup obaveznih podataka potrebnih za održavanje proizvoda bezbednim i ažurnim i za njegov pravilan rad. Microsoft veruje u i u praksi primenjuje minimalno prikupljanje podataka. Trudimo se da prikupimo samo one podatke koji su nam potrebni i da ih čuvamo samo onoliko dugo koliko je potrebno za pružanje usluga ili za analizu.

Dok koristite funkcije i usluge u pregledaču Microsoft Edge, korporaciji Microsoft se šalju dijagnostički podaci o načinu na koji koristite te funkcije. Ovim prikupljanjem podataka u pregledaču možete da upravljate tako što ćete izabrati Postavke i dodatne opcije  > Postavke  > Privatnost i usluge  i uključiti ili isključiti postavku Poboljšajte Microsoft proizvode slanjem izveštaja o otkazivanjima i podataka o načinu na koji koristite pregledač. Ovo obuhvata podatke iz testiranja novih iskustava. Da biste dovršili promenu ove postavke, ponovo pokrenite Microsoft Edge.

Microsoft Edge čuva vašu istoriju pregledanja – podatke o veb lokacijama koje posećujete – na uređaju. U zavisnosti od vaših postavki, ova istorija pregledanja se šalje korporaciji Microsoft, što nam pomaže da pronađemo i rešimo probleme i poboljšamo proizvode i usluge za sve korisnike. Ovim prikupljanjem podataka u pregledaču možete da upravljate tako što ćete izabrati Postavke i dodatne opcije  > Postavke  > Privatnost i usluge  i uključivanjem ili isključivanjem postavke Poboljšajte pretrage i Microsoft proizvode slanjem informacija o veb lokacijama koje posećujete u aplikaciji Microsoft Edge. Da biste dovršili promenu ove postavke, ponovno pokrenite Microsoft Edge.

Uključivanjem ovih postavki omogućava se deljenje podataka sa korporacijom Microsoft iz drugih aplikacija pomoću pregledača Microsoft Edge, kao što je aplikacija za strimovanje video zapisa koja koristi veb platformu Microsoft Edge za strimovanje video zapisa. Ove aplikacije će slati podatke korporaciji Microsoft o načinu na koji koristite veb platformu i o veb lokacijama koje posećujete u aplikaciji. Ovo prikupljanje podataka je određeno vašom postavkom Pomozite da poboljšamo Microsoft Edge u postavkama privatnosti i usluga pregledača Microsoft Edge.

U sistemu Windows 10 ova postavka se određuje pomoću postavke dijagnostičkih podataka o sistemu Windows. Da biste promenili postavku dijagnostičkih podataka, izaberite Start  > Postavke  > Privatnost  > Dijagnostika i povratne informacije . Na svim drugim platformama možete da promenite svoje postavke u pregledaču Microsoft Edge tako što ćete izabrati meni Postavke i dodatne opcije  > Settings > Privatnost i usluge . Više informacija potražite u članku Konfigurisanje postavki privatnosti u skladu sa potrebama. U nekim slučajevima, postavkama dijagnostičkih podataka može da upravlja vaša organizacija.

Kada nešto tražite, Microsoft Edge vam može ponuditi predloge za sadržaj koji tražite. Za uključivanje ove funkcije izaberite Postavke i dodatne opcije  > Postavke > Privatnost i usluge > Traka adresa, a zatim uključite Prikaži mi predloge pretrage i lokacija na osnovu znakova koje otkucam. Kada počnete da kucate, informacije koje unosite na traci adresa se šalju vašem podrazumevanom pretraživaču kako biste odmah dobili predloge pretrage i veb lokacije.

Kada koristite pregledanje InPrivate ili režim gosta, Microsoft Edge prikuplja neke informacije o načinu na koji koristite pregledač, u zavisnosti od vaše postavke dijagnostičkih podataka u sistemu Windows ili od postavki privatnosti u pregledaču Microsoft Edge, ali su isključeni automatski predlozi i ne prikupljaju se podaci o veb lokacijama koje posećujete. Microsoft Edge će izbrisati istoriju pregledanja, kolačiće i podatke o veb lokaciji, kao i lozinke, adrese i podatke obrazaca kada zatvorite sve InPrivate prozore. Novu sesiju InPrivate možete da započnete tako što ćete izabrati Postavke i dodatne opcije  na računaru ili Kartice na mobilnom uređaju.

Microsoft Edge takođe ima funkcije koje štite vas i vaš sadržaj na mreži. SmartScreen filter Windows zaštitnika automatski blokira veb lokacije i preuzimanja sadržaja koji su prijavljeni kao zlonamerni. SmartScreen filter Windows zaštitnika automatski blokira veb lokacije i preuzimanja sadržaja koji su prijavljeni kao zlonamerni. SmartScreen filter Windows zaštitnika najpre proverava da li se adresa veb stranice koju posećujete nalazi na listi adresa veb stranica skladištene na uređaju za koje Microsoft veruje da su legitimne. Adrese koje se ne nalaze na toj listi na uređaju i adrese datoteka koje preuzimate šalju se korporaciji Microsoft i proverava se da li se nalaze na često ažuriranoj listi veb stranica i preuzimanja koji su korporaciji Microsoft prijavljeni kao nebezbedni ili sumnjivi.

Da biste lakše obavili zamorne zadatke poput popunjavanja obrazaca i unosa lozinki, Microsoft Edge može da sačuva informacije koje vam mogu pomoći. Ako odaberete da koristite te opcije, Microsoft Edge skladišti podatke na uređaj. Ako ste uključili sinhronizaciju za popunjavanje obrazaca kao što su adrese ili lozinke, te informacije će se poslati u Microsoft oblak i sačuvati zajedno sa vašim Microsoft nalogom kako bi se sinhronizovale u svim verzijama pregledača Microsoft Edge u kojima ste prijavljeni. Ovim podacima možete da upravljate u meniju Postavke i dodatne opcije  > Postavke  > Profili.

Da bi se sprečilo kopiranje nekog video i muzičkog sadržaja, neke veb lokacije sa strimingom sadržaja skladište DRM (Digital Rights Management – upravljanje digitalnim pravima) podatke na uređaju, uključujući jedinstveni identifikator (ID) i licence za medijski sadržaj. Kada otvarate neke od ovih veb lokacija, ona preuzima DRM informacije kako bi proverila da li imate dozvolu za korišćenje tog sadržaja.

Microsoft Edge takođe skladišti kolačiće, male datoteke koje se smeštaju na uređaj dok pretražujete veb. Mnoge veb lokacije koriste kolačiće za skladištenje informacija o vašim željenim opcijama i postavkama, poput čuvanja stavki u korpi za kupovinu, kako ne biste morali da ih dodajete prilikom svake posete. Neke veb lokacije takođe koriste kolačiće za prikupljanje informacija o vašim aktivnostima na mreži kako bi vam prikazale oglase vezane za vaša interesovanja. Microsoft Edge pruža opcije za brisanje kolačića i blokiranje daljeg čuvanja kolačića za veb lokacije.

Microsoft Edge će slati veb lokacijama zahteve „Bez praćenja“ kada je postavka Pošalji zahteve „Bez praćenja“ uključena. Ipak, veb lokacije mogu da prate vaše aktivnosti čak i kada je poslat zahtev „Bez praćenja“.

Evo kako da obrišete podatke koje Microsoft Edge prikuplja ili skladišti

Da biste obrisali informacije o pregledanju skladištene na uređaju, poput sačuvanih lozinki ili kolačića:

  1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite Postavke i dodatne opcije > Postavke > Privatnost i usluge .
  2. U okviru Obriši podatke pregledanja izaberite stavku Odaberite stavke za brisanje.
  3. U odeljku Vremenski opseg odaberite vremenski opseg.
  4. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored svih podataka koje želite da obrišete, a zatim izaberite Obriši sada.
  5. Ako želite, možete da izaberete stavku Odaberite šta će biti obrisano svaki put kada zatvorite pregledač i odaberite koji tipovi podataka treba da se obrišu.

Saznajte više o tome šta se briše za svaku stavku istorije u pregledaču.

Brisanje istorije pregledanja koju prikuplja Microsoft:

  • Da biste videli istoriju pregledanja povezanu sa nalogom, prijavite se na svoj nalog na adresi account.microsoft.com. Osim toga, imate i mogućnost brisanja podataka o pregledanju koje je prikupio Microsoft putem Microsoft kontrolne table za privatnost.
  • Da biste izbrisali istoriju pregledanja i druge dijagnostičke podatke povezane sa vašim Windows 10 uređajem, izaberite Start  > Postavke  > Privatnost > Dijagnostika i povratne informacije i izaberite Izbriši u odeljku Brisanje dijagnostičkih podataka.

Da biste obrisali pojedinačne lozinke koje Microsoft Edge skladišti na uređaju:

  1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite Postavke i dodatne opcije > Postavke  > Profili , a zatim izaberite Lozinke.
  2. U odeljku Sačuvane lozinke izaberite Još radnji  pored naziva veb lokacije, a zatim izaberite Izbriši da biste izbrisali sačuvane lozinke za tu lokaciju.

Kako se upravlja postavkama privatnosti u pregledaču Microsoft Edge

Da biste promenili nivo sprečavanja praćenja, izbrisali podatke o pregledanju, poboljšali Microsoft Edge i još mnogo toga, izaberite Postavke i dodatne opcije  > Postavke > Privatnost i usluge .

Da biste odabrali da li veb lokacije mogu da zatraže dozvolu za korišćenje lokacije, kamere, mikrofona i ostalih funkcija, izaberite Postavke i dodatne opcije  > Postavke > Dozvole za lokacije.

Da biste odabrali koje se vrste podataka sinhronizuju na vašim uređajima ili da biste potpuno isključili sinhronizaciju, izaberite Postavke i dodatne opcije  > Postavke  > Profili > Sinhronizacija .