Drago nam je što ćemo vas provesti kroz poboljšana izdanja pristupačnosti koja smo dodali unovi Microsoft Edge  i pokazujemo vam kako da koristite čitač ekrana i tastaturu da biste se uverili da koristite najnoviju verziju, tako da možete da uživate u najuobičajenijem iskustvu pregledanja. Ako ste koristili stariju verziju programa Microsoft Edge, primetićete da su se neke stvari promenile, ali smo vam pokrili. Proveravajte ponovo ovaj članak da biste saznali više o novim funkcijama pristupačnosti i još mnogo toga!

Isprobali smo uputstva sa programima Narator, JAWS i NVDA, ali to može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti.

Šta je novo u pristupačnosti Microsoft Edge pristupačnosti

Pokušavamo da pregledanje pomoćnih tehnologija učinimo što lakšim i intuitivnijim. Pogledajte funkcije poboljšavanja pristupačnosti koje smo dodali u nove Microsoft Edge:

 • Microsoft Edge podržava tema Windows visokog kontrasta i poboljšano pomere teksta.

 • Funkcije Windows lakši pristup sada su integrisane u Microsoft Edge sa pomoćnim natpisima i poboljšanim izgledom.

 • Možete da se Microsoft Edge koristeći iste tasterske prečice koje su vam na Windows. Listu prečica možete da koristite u e-porukama Tasterske prečice Microsoft Edge.

 • Opisi alatki se pojavljuju na fokusu tastature i uključuju tasterske prečice.

 • Tekst možete da izaberete pomoću tastature tako što ćete uključivati karet pregledanje (F7).

 • Meniji sada podržavaju tasterske prečice na Windows.

 • Više informacija o pristupačnosti potražite u članku Funkcije pristupačnosti u članku Microsoft Edge.

Proverite da li ima nove verzije i ažurirajte na najnoviju

Konstantno dodajemo nova poboljšanja, poboljšanja i funkcije u Microsoft Edge, pa budite u toku sa pregledačem da biste uživali u najnovijim dodacima. Da biste bili sigurni da uvek koristite najnoviju verziju sistema Microsoft Edge, pratite korake u nastavku da biste proverili da li postoji dostupna nova Microsoft Edge verzija, a ako je potrebno, ažurirajte Microsoft Edge na najnoviju verziju.

Napomena: Da biste brzo otvorili prozor "Microsoft Edge informacije", pritiskjte taster F6 dok ne dođete do trake adresa, otkucajtetekst edge://settings/help , a zatim pritisnite taster Enter. Zatim nastavite od 4. koraka ispod.

 1. Isključite režim skeniranja ili neki drugi i pritisnite kombinaciju tastera Alt+F da biste otvorili Postavke i još mnogo toga.

 2. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Pomoć i povratne informacije", a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete "O Microsoft Edge", a zatim pritisnite taster Enter. Čujete: "Postavke pretrage, uređivanje" ili slično.

 4. Uključite režim skeniranja ili neki drugi, a zatim se po orijentirama preusmeravajte dok ne čujete: "Glavni orijentira".

 5. Da biste proverili da li je ispravka spremna za instaliranje, prešli na dugmad dok ne čujete: "Ažuriraj odmah". Da biste instalirali ispravku, pritisnite taster Enter. Ako ne čujete "Ažuriraj odmah", već imate najnoviju verziju sistema Microsoft Edge.

 6. Da biste do kraja ažurirali, pređite na dugmad po dugmadi dok ne čujete "Ponovo pokreni" i pritisnite taster Enter.

Nove tasterske prečice

Uz nove Microsoft Edge dostupno je nekoliko novih tasterskih prečica. Na listi u nastavku pogledajte neke od novih tasterskih prečica. Kompletnu listu tasterskih prečica za dodatne Microsoft Edge pogledajte tasterske prečice u programu Microsoft Edge.  

 • Da biste prosledili povratne informacije ili prijavili problem, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift+I.

 • Da biste otvorili omiljene lokacije, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+O.

 • Da biste kruželi između različitih okana u prozoru pregledača uključujući obaveštenja, pritisnite taster F6.

 • Da biste otvorili novi InPrivate prozor, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+N.

 • Da biste otvorili dijalog za štampanje sistema, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+P.

  Napomena: Ova prečica više ne otvara novi InPrivate prozor kao što je to bio u prethodnim verzijama programa Microsoft Edge.

 • Da biste otvorili datoteku u programu Microsoft Edge, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+O.

  Napomena: Ova prečica više ne premešta fokus na traku adresa kao što je to radio u prethodnim verzijama Microsoft Edge.

Prilagođavanje kartica pri prvoj upotrebi

Kada prvi put koristite novi Microsoft Edge, možete da odaberete koji tip sadržaja kartice pregledača pokazuju kada otvorite novu karticu.

Ako imate pretplatu na Microsoft 365, možete da izaberete stavke Microsoft 365 ili Microsoft News kao željeni feed, azatim izaberete tip rasporeda Fokusirano, Inspirisanoili Informativno. U suprotnom, Microsoft News se automatski koristi.

Feed Microsoft 365 prikazuje nedavne datoteke Kancelarija da biste mogli brzo da im pristupite iz Microsoft Edge. Microsoft news feed vam nudi izbor članaka sa vestima kako biste bila u toku sa dešavanja širom sveta.

Tipovi rasporeda na stranici određuju kako će se izabrani feed prikazati na kartici. Tip rasporeda "U fokusu" prikazuje minimalan prikaz feeda, tip Informativno sadrži više alatki za ostanite produktivni, a tip inspiracije je najkorisniji tip rasporeda na stranici sa motivišućim slikom dana i lakim pristupom izabranom sadržaju feeda.

Napomena: Uvek možete kasnije da promenite izabrane opcije na stranici Postavke i >Postavke  > Nova kartica

 1. Pokrenite novu Microsoft Edge. Čućete poruku dobrodošlice Microsoft Edge zatim "Prvi koraci".

 2. Pritisnite taster Enter. Čućete "Odaberi feed koji želite da vidite". Fokus je na meniju feeda u prozoru za prilagođavanje kartice.

 3. Pritisnite razmaknica da biste razvili meni, pritisnite taster sa strelicom nadole dok ne čujete feed koji želite, a zatim pritisnite taster Enter da biste ga izabrali.

 4. Pritiskate taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete tip kartice koji želite (na primer: "Radio dugme Inspiracije, nije izabrano). Pritisnite taster Enter da biste izabrali.

 5. Kada zadovoljni izborom, pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Next" (Sledeće) i pritisnite taster Enter.

 6. Fokus je na dugmetu Potvrdi. Da biste primenili postavke prilagođavanja kartice i počeli da koristite Microsoft Edge, pritisnite taster Enter.

Rešavanje problema

Ako naiđete na problem kada koristite novi Microsoft Edge, prvo proverite da li postoje dostupne ispravke za Microsoft Edge ili čitač ekrana. Za uputstva pogledajte Proverite da li ima nove verzije i ažurirajte se na najnoviju.

Ako ste se predomislili i želite da se vratite na prethodnu verziju programa Microsoft Edge, pratite uputstva u odeljku Povratak na prethodnu verziju programa Microsoft Edge.

Povratak na prethodnu verziju programa Microsoft Edge

 1. Izaberite start > Postavke > Aplikacije > Aplikacije & funkcije.

 2. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Search box, search this list, edit" (Polje za pretragu, pretraži ovu listu, uredite) ili nešto slično.

 3. Potražite termin "Microsoft Edge".

 4. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Microsoft Edge".

 5. Još jednom pritisnite taster Tab da biste fokus prešli na dugme Deinstalni, pritisnite taster Enteri potvrdite da želite da deinstalrišete.

  1. U zavisnosti od vaše verzije programa Windows 10, možete pronaći dve instalirane aplikacije koje se zovu "Microsoft Edge". Dugme "Deinstalaj" neće biti aktivno za prethodnu verziju, tako da ćete moći da deinstalćete samo novu Microsoft Edge.

 6. Ponovo pokrenite uređaj i Microsoft Edge će aplikacija biti prethodna verzija.

Buduća poboljšanja

Želimo da nastavimo da poboljšavamo Microsoft Edge uz to da uživate u korišćenju Microsoft Edge za posao i igru. U budućem izdanju ćemo dodavati funkcije sveobuhvatnom čitaocu koje mogu da poboljšaju razumenje čitanja i tečnost tako što će raščlanjivati reči u slogove, istaći reči, glagole i prideva, povećati razmak u tekstu, suziti fokus na nekoliko redova istovremeno i pružiti Irlen boje tema. Nastavićemo da poboljšavamo i PDF čitač, uključujući pristup čitača ekrana za obrasce i označene PDF dokumente, kao i omogućavanje izbora teksta pomoću tastature.

Pošalji povratne informacije

Želimo da čujemo vaše misli o novoj Microsoft Edge. Da li je bilo nečega što vam se mnogo sviđa? Da li ste pronašli nešto što bismo mogli bolje da poboljšamo vaše iskustvo pregledanja? Javite nam!

Prosledite povratne informacije putem Microsoft Edge

 1. U novom programu Microsoft Edge pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift+I. Otvara se prozor Slanje povratnih informacija. Fokus je na tekstualnom polju povratnih informacija.

 2. Otkucajte povratne informacije.

 3. E-adresa vašeg naloga podrazumevano je uključena u povratne informacije. Ako želite da pošaljete komentare bez svoje adrese e-pošte, pritiskajte taster Tab dok ne čujete "Polje za potvrdu 'Uključi adresu e-pošte', provereno", a zatim pritisnite razmaknica.

 4. Ako ne želite da šaljete dijagnostičke podatke sa povratnim informacijama, pritiskaj taster Tab dok ne čujete "Polje za potvrdu 'Pošalji dijagnostičke podatke', polje za potvrdu", a zatim pritisnite razmaknica.

 5. Da biste poslali povratne informacije, pritiskjte taster Tab dok ne dođete do dugmeta Pošalji, a zatim pritisnite Enter.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×