Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Kao i za svaki softverski program, dobra ideja je da imenovanje i čuvanje prezentacije odmah i da često čuvate promene dok radite.

U PowerPoint, prezentaciju za računar možete da sačuvate na lokalnoj disk jedinici (kao što je laptop), na mrežnoj lokaciji, CD-u, DVD-u ili fleš disku. Možete da je sačuvate i u drugom formatu datoteke.

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Sačuvaj.

  Datoteka > Sačuvaj ili Sačuvaj kao

 2. Uradite sledeće:

  • Da biste sačuvali prezentaciju na lokalnoj disk jedinici, kao što je laptop, CD ili DVD jedinica, izaberite stavku Računar.

  • Da biste je sačuvali u SharePoint biblioteci, izaberite stavku SharePoint.

 3. U okviru Čuvanje kao > Nedavne fascikle kliknite na dugme Pregledaj, izaberite putanju i fasciklu datoteke, a zatim imenujte datoteku.

 4. Izaberite stavku Sačuvaj.

Čuvanje datoteke prezentacije u drugom formatu

Napomena: Da biste sačuvali datoteke u PDF (.pdf) ili XPS (.xps) formatima datoteka, pogledajte čuvanje ili konvertovanje u PDFili XPS format.

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Sačuvaj kao.

 2. U odeljku Čuvanje kao uradite nešto od sledećeg:

 3. U delu Nedavne fascikle kliknite na dugme Pregledaj, izaberite putanju i fasciklu datoteke, a zatim imenujte datoteku.

 4. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite željeni format datoteke.

 5. Izaberite stavku Sačuvaj.

Čuvanje prezentacije u starijoj verziji programa PowerPoint

U PowerPoint 2013 novijim verzijama datoteke možete da sačuvate u ranijoj verziji programa PowerPoint tako što ćete izabrati verziju sa liste Sačuvaj kao tip u polju Sačuvaj kao. Na primer, PowerPoint prezentaciju možete da sačuvate u najnovijem formatu PowerPoint prezentacije (.pptx) ili kao PowerPoint 97-2003 prezentaciju (.ppt).

Napomene: 

 • PowerPoint 2013 i novije verzije koriste format datoteke .pptx zasnovan na XML-u koji je predstavljen u verziji Office 2007 izdanje. Te datoteke mogu da se otvore u programima PowerPoint 2010 i PowerPoint 2007 bez posebnih programskih dodataka ili gubitka funkcionalnosti. Dodatne informacije potražite u članku Otvoreni XML formati i oznake tipova datoteka.

Otvaranje formata dokumenta

Microsoft 365 podržava mogućnost čuvanja datoteke prezentacije u formatu OpenDocument prezentacije (.odp).

Kada koristite komande Sačuvaj kao ili Sačuvaj kopiju, opcija za čuvanje u .odp formatu navedena je na kraju liste Sačuvaj kao tip opcija.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj kao, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Za prezentaciju koja može da se otvori samo u programu PowerPoint 2010 ili PowerPoint 2007, na listi Sačuvaj kao tip izaberite stavku PowerPoint Prezentacija (*.pptx).

  • Za prezentaciju koja može da se otvori u verziji programa PowerPoint 2010 ili u prethodnim verzijama programa PowerPoint izaberite stavke PowerPoint 97-2003 prezentacija (*.ppt).

 3. U dijalogu Sačuvaj kao, u levom oknu izaberite fasciklu ili neku drugu lokaciju na kojoj želite da sačuvate prezentaciju.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte ime prezentacije ili nemojte otkucati ništa da biste prihvatili podrazumevano ime datoteke, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Od sada možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+S ili kliknete na dugme Sačuvaj Slika dugmeta pri vrhu ekrana da biste brzo sačuvali prezentaciju u svakom trenutku.

Važno:  Office 2007 više nije podržan. Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradite odmah

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta, a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj kao, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Za prezentaciju koja može da se otvori samo u programu PowerPoint 2007, na listi Sačuvaj kao tip izaberite stavku PowerPoint Prezentacija (*.pptx).

  • Za prezentaciju koja može da se otvori u prethodnim verzijama programa PowerPoint izaberite PowerPoint 97-2003 prezentacija (*.ppt).

 3. U dijalogu Sačuvaj kao, u levom oknu izaberite fasciklu ili neku drugu lokaciju na kojoj želite da sačuvate prezentaciju.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte ime prezentacije ili nemojte otkucati ništa da biste prihvatili podrazumevano ime datoteke, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×