Čuvanje datoteke prezentacije

Kao i sa bilo kojim softverom, preporučuje se da odmah imenujete i sačuvate prezentaciju i da često čuvate promene dok radite.

U PowerPoint 2013 i novije verzije možete da sačuvate prezentaciju na svojoj lokalnoj disk jedinici (kao što je laptop računar), mrežnu lokaciju, CD, DVD ili fleš disk. Možete da je sačuvate i u drugom formatu datoteke.

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Sačuvaj.

  Datoteka > Sačuvaj ili Sačuvaj kao

 2. Uradite sledeće:

  • Da biste sačuvali prezentaciju na lokalnoj disk jedinici, kao što je laptop, CD ili DVD jedinica, izaberite stavku Računar.

  • Da biste je sačuvali u SharePoint biblioteci, izaberite stavku SharePoint.

 3. U okviru Čuvanje kao > Nedavne fascikle kliknite na dugme Pregledaj, izaberite putanju i fasciklu datoteke, a zatim imenujte datoteku.

 4. Izaberite stavku Sačuvaj.

Čuvanje datoteke prezentacije u drugom formatu

Napomena: Da biste sačuvali datoteke u PDF (. pdf) ili XPS (. XPS) formatu, pogledajte članak Čuvanje ili konvertovanje u PDF ili XPS.

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Sačuvaj kao.

 2. U odeljku Čuvanje kao uradite nešto od sledećeg:

 3. U delu Nedavne fascikle kliknite na dugme Pregledaj, izaberite putanju i fasciklu datoteke, a zatim imenujte datoteku.

 4. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite željeni format datoteke.

 5. Izaberite stavku Sačuvaj.

Čuvanje prezentacije u starijoj verziji programa PowerPoint

U PowerPoint 2013 i novije verzije možete da sačuvate datoteke u starijoj verziji programa PowerPoint tako što ćete izabrati verziju sa liste Sačuvaj kao tip u polju Sačuvaj kao . Na primer, PowerPoint prezentaciju možete da sačuvate u najnovijem formatu PowerPoint prezentacije (.pptx) ili kao PowerPoint 97-2003 prezentaciju (.ppt).

Napomene: 

 • PowerPoint 2013 i novije verzije koriste format. pptx zasnovane na XML- Office 2007 izdanje u. Te datoteke mogu da se otvore u programima PowerPoint 2010 i PowerPoint 2007 bez posebnih programskih dodataka ili gubitka funkcionalnosti. Dodatne informacije potražite u članku Otvoreni XML formati i oznake tipova datoteka.

Otvaranje formata dokumenta

Microsoft Office podržava mogućnost čuvanja datoteke prezentacije u formatu OpenDocument prezentacije (. odp).

Kada koristite komandu " Sačuvaj kao " ili " Sačuvaj kopiju ", opcija "Sačuvaj" u. odp formatu se nalazi na kraju liste opcije " Sačuvaj kao ".

Podrška za Office 2010 završila se 13. oktobra 2020.

Izvršite nadogradnju na Microsoft 365 da biste radili bilo gde sa bilo kog uređaja i da biste nastavili da dobijate podršku.

Nadogradite odmah
 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj kao, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Za prezentaciju koja se može otvoriti samo u PowerPoint 2010 ili PowerPoint 2007, na listi Sačuvaj kao tip izaberite PowerPoint prezentacija (*. pptx).

  • Za prezentaciju koja se može otvoriti u PowerPoint 2010 ili starijim verzijama programa PowerPoint, izaberite PowerPoint 97-2003 prezentaciju (*. ppt).

 3. U dijalogu Sačuvaj kao, u levom oknu izaberite fasciklu ili neku drugu lokaciju na kojoj želite da sačuvate prezentaciju.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte ime prezentacije ili nemojte otkucati ništa da biste prihvatili podrazumevano ime datoteke, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Od sada možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+S ili kliknete na dugme Sačuvaj Slika dugmeta pri vrhu ekrana da biste brzo sačuvali prezentaciju u svakom trenutku.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao.

 2. Izaberite stavku Sačuvaj kao, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Za prezentaciju koja se može otvoriti samo u programu PowerPoint 2007, na listi Sačuvaj kao tip izaberite stavku PowerPoint prezentacija (*. pptx).

  • Za prezentaciju koja se može otvoriti u starijim verzijama programa PowerPoint, izaberite PowerPoint 97-2003 prezentacija (*. ppt).

 3. U dijalogu Sačuvaj kao, u levom oknu izaberite fasciklu ili neku drugu lokaciju na kojoj želite da sačuvate prezentaciju.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte ime prezentacije ili nemojte otkucati ništa da biste prihvatili podrazumevano ime datoteke, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×