Kada pokrenete čarobnjak za uvoz ili čarobnjak za izvoz u programu Pristup, postavke koje ste koristili možete da sačuvate u vidu specifikacije kako biste mogli da ponovite operaciju u bilo kom trenutku. Specifikacija sadrži sve informacije koje su potrebne programu Access da bi se operacija ponovila bez potrebe da vi vršite bilo kakav unos. Na primer, specifikacija koja uvozi podatke iz Excel radne sveske skladišti ime izvorne Excel datoteke, ime odredišne baze podataka i druge detalje, na primer, da li ste dodali podatke u postojeću tabelu ili uvezli podatke u novu tabelu, informacije o primarnom ključu i imena polja.

Možete da sačuvate operaciju uvoza ili izvoza koja uključuje bilo koji format datoteke podržan u programu Access. Ne možete da sačuvate detalje operacije povezivanja ili operacije gde izvozite samo deo lista sa podacima.

Iako je glavni cilj specifikacije čuvanje svih glavnih detalja kako biste mogli da ponovite uvoz ili izvoz bez korisničkog unosa, specifikacija je i dalje veoma fleksibilna. Na primer, možete da promenite ime izvorne datoteke ili odredišne datoteke pre nego što ponovo pokrenete specifikaciju. Na taj način, možete da koristite jednu specifikaciju uz nekoliko različitih izvornih ili odredišnih datoteka.

Specifikacija koja izvozi oblikovane podatke u Excel ili Word će poštovati trenutne postavke filtera i kolona izvornog objekta u programu Access. Ako je izvorni objekat (tabela, upit, obrazac ili izveštaj) otvoren kada pokrenete specifikaciju, Access izvozi samo podatke koji su trenutno prikazani u prikazu. Ako izvorni objekat nije otvoren, postavke koje su poslednje sačuvane u tom objektu će odrediti koji podaci se izvoze.

Kreiranje specifikacije uvoza ili izvoza

 1. Pokrenite operaciju uvoza ili izvoza iz programa Access.

  Čarobnjaci za uvoz i izvoz su dostupni na kartici Spoljni podaci. Čarobnjaci za uvoz se nalaze u grupi Uvoz i povezivanje, a čarobnjaci za izvoz u grupi Izvoz.

 2. Pratite uputstva u čarobnjaku. Kada kliknete na dugme U redu ili Završi, ukoliko Access uspešno dovrši operaciju, u čarobnjaku se pojavljuje stranica Čuvanje koraka za uvoz ili Čuvanje koraka za izvoz.

 3. Na stranici čarobnjaka kliknite na dugme Sačuvaj korake za uvoz ili Sačuvaj korake za izvoz da biste sačuvali detalje operacije u vidu specifikacije.

  Access prikazuje dodatni skup kontrola. Ova slika prikazuje dijalog sa tim dostupnim kontrolama.

  Dijalog „Sačuvajte korake za izvoz“

 4. U polju Sačuvaj kao otkucajte ime specifikacije.

 5. U polju Opis otkucajte opis koji će vama ili drugim korisnicima pomoći da kasnije identifikujete operaciju.

 6. Da biste kreirali Outlook zadatak koji vas podseća kada dođe vreme da ponovite ovu operaciju, izaberite stavku Kreiraj Outlook zadatak.

 7. Kliknite na dugme Sačuvaj uvoz ili Sačuvaj izvoz da biste sačuvali specifikaciju. Access kreira i skladišti specifikaciju u trenutnoj bazi podataka.

 8. Ako ste izabrali stavku Kreiraj Outlook zadatak na stranici Čuvanje koraka za uvoz ili Čuvanje koraka za izvoz u čarobnjaku, pojavljuje se prozor „Outlook zadatak“. Popunite detalje zadatka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj i zatvori.

Šta još treba da znam?

Video zapis: čuvanje detalja operacije uvoza ili izvoza

Evo video zapisa koji možete da gledate koji vas vodi kroz primer čuvanja detalja operacije uvoza ili izvoza. Video vam takođe pokazuje kako da kreirate makro koji pokreće sačuvanu specifikaciju uvoza ili izvoza.

Napomena: Ovaj video je snimljen pomoću programa Access 2010 ali se isti osnovni koraci takođe primenjuju na novije verzije.

Pregledač ne podržava video.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×